O Eλληνικός Τύπος στο Μουντιάλ: 1974

Το 1974 ήταν, γενικά, μια σκοτεινή χρονιά. Κυριαρχούσε ο φόβος. Στην Ελλάδα η χούντα του Ιωαννίδη δεν έβλεπε τους αγώνες. Το μυαλό της το είχε στο πως θα ανατρέψει τον Μακάριο στη Κύπρο. Όμως και στη Γερμανία, τη διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο φόβος κυριαρχούσε. Δύο χρόνια νωρίτερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου είχαν σημαδευτεί από τη δολοφονική επίθεση του «Μαύρου Σεπτέμβρη» σε βάρος της Ισραηλινής αποστολής. Τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την ποδοσφαιρική γιορτή δρακόντεια.

Η Ελλάδα πάλι ζούσε στον απόηχο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, λίγους μήνες νωρίτερα. Οι εφημερίδες, όσες κυκλοφορούσαν, περνούσαν από εξονυχιστικό έλεγχο της λογοκρισίας.

Τις μέρες που άρχιζε το Μουντιάλ η Ελλάδα ασχολιόταν με τον  «ληστή με τις γλαδιόλες», τον Θόδωρο Βενάρδο που είχε, χωρίς επιτυχία, να πάει στις ΗΠΑ κι οι τελευταίες τον είχαν εκδώσει στην Ελλάδα.

 

Όσο για αυτό καθ’ αυτό το Μουντιάλ συνοδεύτηκε από τη παρουσία του Πελέ στην Ελλάδα. Πολυεθνική εταιρεία αναψυκτικών κατάφερε όχι μόνο να βάλει στο πρόγραμμα της περιοδείας του τη χώρα μας, αλλά και να κλείσει μια αποκλειστική τηλεοπτική εμφάνιση στην «Αθλητική Κυριακή» όπου το «μαύρο διαμάντι» μίλησε στον Γιάννη Διακογιάννη.

Οι εφημερίδες έστειλαν… κόσμο στη Γερμανία. Τρεις απεσταλμένους είχε η «Αθλητική Ηχώ» (Βαγγέλης Φουντουκίδης, Μανώλης Μαυρομμάτης και Κώστας Κυριαζής), δύο απεσταλμένους είχε η «Θεσσαλονίκη» (Γιώργος Τουρώνης και Σταύρος Ρεπανάς).

Εντύπωση προκαλεί η εξαιρετική κάλυψη των αγώνων από την «Θεσσαλονίκη», τη μικρότερη – και πιο ζωηρή -… αδελφή της ιστορικής «Μακεδονίας». Η εφημερίδα έδωσε μάχη να μεταδοθεί απ’ ευθείας ο αγώνας της ημιτελικής φάσης με αντιπάλους την Βραζιλία και την Ολλανδία.

Η ΕΡΤ είχε ανακοινώσει ότι στις 5.30 το απόγευμα θα έδειχνε τον αγώνα της Γερμανίας με την Πολωνία. Εκείνα τα χρόνια δύο ματς την ίδια μέρα θεωρούνταν τρομερή πολυτέλεια.

Η πίεση των εφημερίδων απέδωσε κι η «Αθλητική Ηχώ» έσπευσε να συγχαρεί την ΕΡΤ που έβαλε στο πρόγραμμά της και το ματς των Βραζιλιάνων με τους Ολλανδούς.

Όλες οι εφημερίδες κάλυψαν με πολλά ρεπορτάζ τον τελικό. Ξεχωρίζουμε την «Απογευματινή» που φιλοξενεί δηλώσεις του, τότε, προπονητή του Παναθηναϊκού Φέρεντς Πούσκας ο οποίος αναφέρει ότι η Δ.Γερμανία δίκαια κατέκτησε το κύπελλο σε αντίθεση με τον τελικό του 1954!

Τα προηγούμενα

Ελληνικός τύπος και Μουντιάλ  1930

http://www.pamesports.gr/292476/o-ellhnikos-typos-sto-moyntial-1930

Ελληνικός τύπος και Μουντιάλ  1934

http://www.pamesports.gr/269932/real-mundial#fragment-3

Ελληνικός τύπος και Μουντιάλ 1938

 http://www.pamesports.gr/292727/o-ellhnikos-typos-sto-moyntial-1938-polemos-enantion-moyntial

Ελληνικός τύπος και Μουντιάλ 1950

http://www.pamesports.gr/293021/o-ellhnikos-typos-sto-moyntial-1950

Ελληνικός τύπος και Μουντιάλ 1954

Ελληνικός τύπος και Μουντιάλ 1958

http://www.pamesports.gr/293401/o-ellhnikos-typos-sto-moyntial-1958

Ελληνικός τύπος και Μουντιάλ 1962

http://www.pamesports.gr/293512/o-ellhnikos-typos-sto-moyntial-1962

Eλληνικός τύπος και Μουντιάλ 1966

http://www.pamesports.gr/293649/o-ellhnikos-typos-sto-moyntial-1966

Ελληνικός τύπος και Μουντιάλ 1970

http://www.pamesports.gr/293787/o-ellhnikos-typos-sto-moyntial-1970

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα