Ταρντέλι: «Το Βέλγιο θα είναι η έκπληξη»

Ο Μάρκο Ταρντέλι ήταν ένας από τους «ήρωες» της μεγάλης πορείας της εθνικής Ιταλίας, στο παγκόσμιο κύπελλο του 1982 στα γήπεδα της Ισπανίας, ενώ είχε παίξει και σ αυτό του 1978 αλλά ήταν και στην αποστολή του 1986.

 

Αμυντικός χαφ που έτρεχε πολύ και βοηθούσε άμυνα και επίθεση (81 φορές διεθνής- 6 γκολ). Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το εκπληκτικό τρίτο γκολ που σημείωσε στον τελικό απέναντι στον Χάραλντ Σουμάχερ και σφράγισε τη νίκη και το τρόπαιο για την «γαλάζια ομάδα»;.

Μάλλον κανείς.

Το «Real Mundial» συνάντησε έξω από το γήπεδο της Γιουβέντους ανήμερα του τελικού του Europa league, Σεβίγια- Μπενφίκα,  τον 50χρονο,  παλιό διεθνή άσσο και τώρα προπονητή και μίλησε μαζί του για την «Σκουάντρα Ατζούρα», τον Μέσι, τον Μπαλοτέλι αλλά και την εθνική Ελλάδος που βλέπει έστω και δύσκολα να προκρίνεται …


Απέφυγε όμως να μιλήσει για πιθανή συνεργασία του με την «γαλάζια ομάδα»…Λέτε?

 –  Πως βλέπεις φέτος να παρουσιάζεται η εθνική Ιταλίας στο Παγκόσμιο κύπελλο?

« Η εθνική ομάδα είναι πάντα η εθνική ομάδα. Με αρκετούς και καλούς ποδοσφαιριστές που επιδιώκουν με όλες τους τις δυνάμεις για ένα καλό ξεκίνημα και όσο πιο μακριά μπορέσουν να οδηγήσουν την εθνική Ιταλίας».

–  Δηλαδή έως που είναι ικανή η σημερινή εθνική Ιταλίας να φθάσει σ αυτή την κορυφαία διοργάνωση ?

 « Η Ιταλία είναι πάντα μία ομάδα μεγάλων διοργανώσεων. Έχει τον τρόπο της να ξέρει να αποσπά τα αποτελέσματα που θέλει. Έτσι πιστεύω ότι μπορεί να φθάσει έως την πρώτη 4άδα».

–  Ο Μάριο Μπαλοτέλι, θεωρείς πως είναι ικανός να κάνει την διαφορά σ αυτό το παγκόσμιο ραντεβού του ποδοσφαίρου?

 « Ο Μπαλοτέλι είναι όντως ένας από τους ποδοσφαιριστές εκείνους που έχουν τα φόντα να κάνουν την διαφορά. Πολλά φυσικά εξαρτώνται κι από την διάθεση που θα επιδείξει. Σίγουρα με τον Τσέζαρε Πραντέλι στον πάγκο ο οποίος ξέρει να τον μεταχειρισθεί είναι φορές που βλέπουμε να κάνει εκπληκτικά πράγματα».

 –   Πιστεύεις ότι η Ιταλία πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα νέα ταλέντα, εάν φυσικά αυτά υπάρχουν?

« Και βέβαια υπάρχουν εξαιρετικά ταλέντα και ο Πραντέλι έχει τον τρόπο να μπορεί να παίρνει από αυτούς ότι το καλύτερο».

–  Η εθνική Βραζιλίας που είναι και η οικοδέσποινα της μεγάλης αυτής διοργάνωσης, πιστεύεις ότι έχει και τον πρώτο λόγο στην κατάκτηση του Παγκοσμίου κυπέλλου?

« Αναμφισβήτητα! Η εθνική Βραζιλίας που είναι η διοργανώτρια χώρα , αλλά διαθέτει και μία ισχυρή ομάδα έχει κάθε λόγο να θεωρεί ότι μπορεί να είναι μέσα στην πρώτη τετράδα» (ωραία προσποίηση μου  έκανε εδώ ο Μάρκο, όπως στον μεγάλο τελικό του 1982 στα γήπεδα της Ισπανίας, όπου στη συνέχεια «κάρφωσε»την μπάλα στα δίχτυα του Σουμάχερ!).

– Νομίζεις ότι ήρθε η ώρα ο Μέσι να πάρει από το χέρι την εθνική Αργεντινής και να την οδηγήσει στην κορυφή, ώστε να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της διοργάνωσης:

 « Δίχως αμφισβήτηση ο Μέσι είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες προσωπικότητες στον χώρο του ποδοσφαίρου παγκοσμίως και είναι λογικό ο κόσμος να περιμένει από αυτόν να τραβήξει όσο πιο ψηλά γίνεται την εθνική Αργεντινής στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού»

                                Η έκπληξη θα είναι το Βέλγιο

 -. Ποια ομάδα θεωρείς ότι μπορεί να είναι η αποκάλυψη του 20ου παγκόσμιου κυπέλλου;

« Νομίζω ότι το Βέλγιο έχει όλα εκείνα τα στοιχεία ώστε να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης. Βεβαίως οι ποδοσφαιριστές του δεν έχουν μεγάλη εμπειρία που απαιτείται για τέτοια κορυφαία γεγονότα»

– Να δούμε τώρα και τον όμιλο της εθνικής Ελλάδος, όπου η άλλοτε πρωταθλήτρια Ευρώπης 2004 θα βρει μπροστά της,  ομάδες όπως η Κολομβία, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ιαπωνία…Τι μπορεί να περιμένει η «γαλάζια ομάδα»;

«Η πραγματικότητα είναι ότι η εθνική Ελλάδος έχει μπροστά της ένα πολύ δύσκολο έργο. Ωστόσο νομίζω ότι όπως έχει δείξει στο παρελθόν , έχει τον τρόπο της να μπορεί να ξεπερνά τα εμπόδια. Και το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα…»

Τελευταία ερώτηση, στην Αθήνα γράφονται και λέγονται πολλά για πιθανή συνεργασία σου με την εθνική Ελλάδος..

« (Γελάει, δίπλα του ήρθε και ο Κλάουντιο Τζεντίλε) αλλά δεν απαντά…»Μου λέει μόνο «εσύ ίσως να ξέρεις περισσότερα από μένα..»

 

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος- Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και Υποθέσεων

 

Σχετικά άρθρα