ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ 32: ΙΣΠΑΝΙΑ

Η  Ισπανία αρχίζει ακριβώς από εκεί που σταμάτησε στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2010. Τελικός. Γιοχάνεσμπουργκ. 11 Ιουλίου. Ισπανία – Ολλανδία 1-0 στην παράταση. Παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ισπανία.

 

Να, που τώρα η τύχη το έφερε έτσι οι δύο τους να συναντηθούν πάλι, αλλά πολύ νωρίς. Παγκόσμιο κύπελλο 2014. Φάση ομίλων. Πρώτη αγωνιστική. Σαλβαδόρ. 13 Ιουνίου. Ισπανία – Ολλανδία.

 

Η ιστορική επιτυχία της είχε ως βάση τη μαγική μεσαία γραμμή της και το αυτό επιθυμεί να επαναλάβει φέτος ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Βιθέντε Ντελ Μπόσκε.

 

Όσον αφορά το γκολ και τον επιθετικό τομέα, εκεί υπάρχει το πρόβλημα, οι πολλές και μεγάλες αμφιβολίες αφού, η φύση του παιχνιδιού της εθνικής εστιάζεται σε μία μορφή χωρίς τον καθαρόαιμο κεντρικό κυνηγό.

 

Ψεύτικο εννιάρι εμφανίζεται συνήθως ο Θεσκ Φάμπρεγας, που έχει κι έφεση στο σκοράρισμα, ενώ πολύτιμες λύσεις δίνει ο Πέδρο, που ήταν πρώτος σκόρερ στα προκριματικά με τέσσερα γκολ.

 

Με τη Λευκορωσία στην Πάλμα ο Ντελ Μπόσκε έδωσε φανέλα βασικού κεντρικού κυνηγού στον Μίτσου της Σουόνσι, που ήταν ο τελευταίος επιθετικός που δοκιμάστηκε στα προκριματικά. Τελικά ο 28χρονος επιθετικός αποκλείστηκε από το ταξίδι στη Βραζιλία.

Στην ίδια θέση έπαιξαν κατά καιρούς οι Νταβίδ Βίγια, Άλβαρο Νεγρέδο, Φερνάντο Τόρες ,Ρομπέρτο Σολδάδο και Ντιέγο Κόστα.

 

Η κακή φυσική κατάσταση από τα συνεχόμενα και δύσκολα παιχνίδια, οι τραυματισμοί βασικών στελεχών, η φανερή έλλειψη κινήτρου είναι στοιχεία που φοβίζουν τους κατόχους του τίτλου. Χορτασμένοι από χρήμα και δόξα τι μπορούν να πετύχουν?

 

Η φάση των ομίλων κρύβει παγίδες για τους Ισπανούς, αφού εκτός της Ολλανδίας θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη τη Χιλή και την Αυστραλία.

 

Πλούσια η συμμετοχή της σε τελικά μουντιάλ. Δεκατέσσερις εμφανίσεις με την εφετινή.  Είναι παρούσα στις δέκα τελευταίες διοργανώσεις. Κορυφαία στιγμή της ο τίτλος του 2010. Το 1950 ήταν τέταρτη. Οι υπόλοιπες με αρκετή δόση αποτυχίας για τους συνήθως ηττοπαθείς Ισπανούς. Το 1934, το 1986, το 1994 και το 2002 έφθασε μέχρι τα προημιτελικά. Το 1982, το 1990 και το 2006 αποκλείστηκε στο δεύτερο γύρο και σε τέσσερις διοργανώσεις (1962, 1966, 1978 και 1998) διεγράφη στη φάση των ομίλων.

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

 

Ένα γκολ στις καθυστερήσεις από τον Ολιβιέ Ζιρού στο Βιθέντε Καλδερόν της Μαδρίτης κι ένα τέρμα του Τέεμου Πούκκι (79’) στο Ελ Μολινόν της Χιχόν απείλησαν να περιπλέξουν την πρόκριση της Ισπανίας στα τελικά.

Αν και τα δύο αυτά παιχνίδια είχαν διαφορά πέντε μηνών μεταξύ τους, οι δύο ισοπαλίες έφεραν την Ισπανία πίσω από τη Γαλλία, όμως σε απόσταση αναπνοής.

Από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι το Μάρτιο του 2013 η Ισπανία είχε μόλις δύο νίκες μετά τέσσερις αγώνες κι αυτές εναντίον της Γεωργίας και της Λευκορωσίας.

Το ξεκίνημά της στα προκριματικά ήταν πολύ άσχημο. Από τα τέλη Μαρτίου και μετά άλλαξε πρόσωπο. Με συνεχόμενες νίκες έφθασε στην επιτυχία. Πήρε την πρόκριση. Ήταν πρώτη και αήττητη με ικανοποιητική αμυντική γραμμή κι άρχισε ξανά να ονειρεύεται τίτλο και μεγαλεία.

 

Οι Σέρχιο Ράμος, Ανδρές Ινιέστα και Πέδρο ήταν οι εξέχουσες μορφές της στα προκριματικά. Πρώτος σκόρερ ο Πέδρο. Πέτυχε τα τέσσερα από τα 15 γκολ της.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

 

Για έναν άνθρωπο, που κάποτε παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε να γίνει επικεφαλής προπονητής, και μολονότι δούλεψε περισσότερο σε τμήματα υποδομών το έργο του κρίνεται πετυχημένο.

Δις πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Επίσης οδήγησε την Ισπανία στο θρίαμβο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2012), αλλά και στο Παγκόσμιο κύπελλο (2010). Στα 63 του, συμπληρώνει εφέτος 27 χρόνια προπονητικής καριέρας.

 

Λίγες ομάδες στον κόσμο έχουν το αγωνιστικό ύφος της Ισπανίας, τρέξιμο, ασφυκτική πίεση, επίθεση χωρίς καθαρόαιμο κεντρικό κυνηγό.

 

Ο Ντελ Μπόσκε λατρεύει τη μορφή 4-2-3-1 οσάκις χρησιμοποιεί κεντρικό κυνηγό. Εναλλακτικό σύστημα το 4-3-3 με ψευτοεννιάρι τον Φάμπρεγας .

 

ΑΣΤΕΡΙΑ

 

ΤΣΑΜΠΙ ΑΛΟΝΣΟ….. Για πολλά χρόνια υπήρξαν ερωτήματα κι αμφιβολίες για το αν η Ισπανία θα πρέπει να παίζει με δύο αμυντικούς  μέσους. Η απόφαση του Ντελ Μπόσκε να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τους Μπούσκετς και Αλόνσο τον δικαίωσε απόλυτα. Λίγοι παίκτες στον κόσμο διαθέτουν την εξυπνάδα, την πάσα και την αγωνιστική του αυτοσυγκέντρωση. Στα 32 του , βασικό στέλεχος της Ρεάλ Μαδρίτης.

Διεθνής από το 2003 (109 συμμετοχές – 15 γκολ)

 

ΣΕΡΧΙΟ ΡΑΜΟΣ ….. Γκολ πέναλτι αλά “Πανένκα” στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012 κι ο απόλυτος ηγέτης των αποδυτηρίων στη γιορτή που επακολούθησε το θρίαμβο. Θεμελιώδης η συνεργασία του με τον Πικέ στο κέντρο άμυνας της Ισπανίας. Πρώην ακραίος δεξιός μπακ με ψυχή ικανού επιθετικού και εξαιρετική ψυχραιμία τόσο αμυντικά, όσο κι επιθετικά. Στα 27 του, διεθνής από το  2005 ( 115 συμμετοχές – 9 γκολ)

 

ΘΕΣΚ ΦΑΜΠΡΕΓΑΣ….. Για έναν ποδοσφαιριστή που ελάχιστα παίζει ως βασικός στην ομάδα, η προσφορά του είναι ανεκτίμητη. Νικηφόρα πέναλτι εναντίον της Ιταλίας το 2008 και της Πορτογαλίας το 2012. Πάσες, μισό γκολ, στον Ινιέστα στα τελικά του Παγκοσμίου κυπέλλου το 2010 και στον Σίλβα το 2012. Διεθνής από το 2006 (87 συμμετοχές – 13 γκολ).

 

ΑΝΔΡΕΣ ΙΝΙΕΣΤΑ…..  Ο Σέρχιο Ράμος τον περιγράφει ως  “το φωτεινό παράδειγμα”. Ήταν ο παίκτης που χάρισε τον Παγκόσμιο τίτλο στους Ισπανούς  το 2010. Αναγνωρίστηκε διεθνώς η κλάση του. «Όταν έχει την μπάλα στα πόδια του είναι σαν να σταματάει ο χρόνος» λέει ο Φερνάντο Τόρρες. Διεθνής από το 2006 (94 συμμετοχές – 11 γκολ).

 

ΕΙΔΙΚΟΙ

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ….. Θα παίξει με κεντρικό κυνηγό? Αν ναι, ποιος θα είναι αυτός? Ποιοι θα πρωτοπαίξουν στο κέντρο? Υπάρχει μία ισχυρή, δυναμική πλειοψηφία. Θα ξαφνιάσει ο Ντελ Μπόσκε με κάποια κλήση έκπληξη?

 

ΛΟΓΟΙ ΧΑΡΑΣ….. Παγκόσμια πρωταθλήτρια, δις Ευρώπης. Λόγοι ισχυροί. Αυτοπεποίθησης. Ωστόσο υπάρχει ένας φόβος  για το καλοκαίρι αυτό. Σταθερότατη, ουσιαστική αμυντική γραμμή, η οποία δύσκολα δέχεται γκολ σε επίσημα παιχνίδια, κυρίως μετά τη φάση των ομίλων.

 

ΛΟΓΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ….. Η κλήρωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όχι μόνο για τους ομίλους, αλλά και πονηρή για τη συνέχεια. Η Ολλανδία και η Χιλή κάθε άλλο παρά εύκολες είναι. Αν, λοιπόν, η Ισπανία δεν τερματίσει πρώτη στο δεύτερο όμιλο, τότε θα πέσει, πάνω στη Βραζιλία που λογικά είναι το φαβορί για να τερματίσει επικεφαλής στον πρώτο. Ο Τσάβι είναι ο ιδεολόγος της Ισπανίας. Τώρα στα 34 του αντέχει για μία ακόμη σημαντική διοργάνωση? Η κατάσταση του Κασίγιας . Πως αισθάνεται με τα σκαμπανεβάσματα στην καριέρα του. Μπορεί να κρατήσει ανέπαφο το τέρμα του , όπως στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις μετά το 2008?

Σχετικά άρθρα