Πώς να βάλω σωστά το αντηλιακό μου; Αν κάνεις έστω ένα από αυτά τα λάθη, τότε… κάηκες!

Τα τελευταία χρόνια πολλά λέγονται για τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας. Ο ήλιος ενοχοποιείται για τη γήρανση του δέρματος, για αλλεργίες, για οφθαλμολογικές παθήσεις και βεβαίως για κακοήθειες.

Γράφει ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος Δημήτρης Καπετανάκης

Από τις κακοήθειες, η πιο σοβαρή και με πολύ ψηλούς δείκτες θνητότητας, είναι το μελάνωμα και σε πολύ μικρότερο βαθμό τα επιθηλιώματα. Πρέπει όμως, να πούμε και τους πολλούς λόγους για τους οποίους ο ήλιος μπορεί και πρέπει να είναι φίλος μας.

Με έκθεση στον ήλιο 3 φορές την εβδομάδα για 15 λεπτά παράγεται η απαιτούμενη για το μυοσκελετικό- κυρίως- σύστημα βιταμίνη D. Επίσης, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι φάρμακο για πολλές δερματοπάθειες όπως ακμή, έκζεμα, ψωρίαση.

Να κάνουμε ηλιοθεραπεία πριν ή μετά από το διάστημα 11.00 – 16.00

Βέβαια πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες ασφάλειας. Το καλοκαίρι πρέπει να αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο από τις 11.00 το πρωί ως τις 16.00 το μεσημέρι και να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 20 και πάνω. Η χρήση του αντιηλιακού συνιστάται πλέον για όλους τους μήνες του χρόνου.

O παράγοντας αντηλιακής προστασίας, ή SPF (Sun Protection Factor) όπως είναι η διεθνής του ονομασία, δηλώνει τον βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB.

Πόση ώρα πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο;

Χωρίς τη χρήση αντηλιακού, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι ασφαλής μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας ,την εποχή του χρόνου και την περιοχή που ζούμε, κυμαίνεται από 5 έως 30 λεπτά.

Πολλαπλασιάζοντας τον δείκτη προστασίας του αντηλιακού (SPF) με τον προσωπικό μας χρόνο αντοχής στον ήλιο χωρίς προστασία, προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατά τον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο. Πιο απλά, ο δείκτης προστασίας είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος.

Ποια τιμή πρέπει να έχει ο δείκτης προστασίας; 

Όμως εδώ πρέπει να διαλύσουμε έναν… μύθο που λέει πως όσο ψηλότερος είναι ο δείκτης προστασίας τόσο μεγαλύτερη προστασία έχουμε. Ο άριστος δείκτης προστασίας είναι ο SPF 20 ή 30 που μας παρέχει επαρκή προστασία για περίπου 2 ώρες. Οι ψηλότερες δείκτες προστασίας μας αυξάνουν την προστασία κατά λίγα λεπτά της ώρας μόνο.

Να το βάζουμε 30 λεπτά πριν βουτήξουμε

Οι δύο «χρυσοί» κανόνες του αντιηλιακού είναι να το βάζουμε περίπου μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο γιατί η διάρκειά του είναι περίπου 2 ώρες και βέβαια εάν μπαίνουμε στη θάλασσα, θα πρέπει να το ανανεώνουμε γρηγορότερα.

Τέλος,  η επίπτωση του ήλιου είναι μεγαλύτερη στα παιδιά. Για αυτό τους παρέχουμε την κατάλληλη αντιηλιακή κρέμα από βρεφικής ηλικίας και πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί στην τήρηση των ωρών έκθεσης στον ήλιο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Και αποτοξίνωση και απώλεια βάρους; 10 καλοκαιρινές τροφές για να πετύχεις τον στόχο σου!

Ο χρήσιμος οδηγός για όσους δεν κάνουν διακοπές το καλοκαίρι!

Σχετικά άρθρα