Στη Λεωφόρο για πάντα ο Πούσκας (pics)

Σαν σήμερα (02/06) πριν 43 χρόνια ο Παναθηναϊκός έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ για τον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών απέναντι στον Άγιαξ, στην κορυφαία στιγμή ελληνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός λοιπόν τίμησε τον άνθρωπο που οδήγησε το “τριφύλλι” στο Γουέμπλεϊ. Ο Φέρεντς Πούσκας θα είναι πλέον μόνιμα στο “Απόστολος Νικολαΐδης”, στη Θύρα 3 του γηπέδου. Τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης στήλης με την προσωπογραφία του έκανε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν. 

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν λίγη ώρα πριν τον φιλικό αγώνα της ομάδας Κ17 του Παναθηναϊκού με την ακαδημία Πούσκας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων προς τιμήν του μεγάλου αυτού ποδοσφαιριστή. Στη μαρμάρινη στήλη με την προσωπογραφία του αναγράφεται η αγαπημένη του φράση “έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς”. Επίσης είναι γραμμένο και το βιογραφικό του στα Ελληνικά αλλά και στα Ουγγρικά. 

Στα αποκαλυπτήρια έδωσαν το παρόν όλοι οι εν ζωή παίκτες του Παναθηναϊκού που αγωνίστηκαν το 1971 στο Γουέμπλεϊ, εκτός του Άνθιμου Καψή και του Κώστα Ελευθεράκη, οι οποίοι απουσίαζαν για προσωπικούς λόγους, ενώ παράλληλα στην τελετή βρισκόταν και η σύζυγος του εκλιπόντος Πούσκας, Ελίζαμπεθ. Να τονιστεί πως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ήταν πολύ καλός φίλος του Πούσκας. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής μίλησε ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Μιχάλης Κίτσιος, ο οποίος είπε πως κατάφερε να φέρει τον Πούσκας στον Παναθηναϊκό, ενώ αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Αριστείδης Καμάρας . Αφού ο Βίκτωρ Όρμπαν έδωσε μετάλλια στους παίκτες του Παναθηναϊκού του ’71 και αφού χαιρέτησε τους νεαρούς, ευχαρίστησε τον Παναθηναϊκό επειδή όπως είπε αγκάλιασε τον Πούσκας σε μία περίοδο που η Ουγγαρία τον είχε αποκηρύξει, ενώ κλείνοντας αναφώνησε στα Ελληνικά “Ζήτω ο ΠΑΟ, Ζήτω ο Πούσκας”.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έκανε το αποκαλυπτήρια και ενώ η σύζυγος του Πούσκας είχε ξεσπάσει σε κλάματα ακούγοντας τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Ηλίας Μιχαλαριάς έδωσε το παρόν στην εκδήλωση, ενώ από την πλευρά της ΠΑΕ ήταν ο Αγησίλαος Τουμαζάτος, ο Γιάννης Ηρειώτης και η νομική σύμβουλος Αθηνά Μπαλωμένου. Την πολιτεία εκπροσώπησε ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός ενώ στην εκδήλωση βρισκόταν και ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Άγγελος Φιλιππίδης.

Σχετικά άρθρα