ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: 4 ΙΟΥΝΙΟΥ (vd)

H 4η Ιουνίου μπορεί να μην ήταν πλούσια σε γεγονότα ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ στην ιστορία του Μουντιάλ αλλά για την Ελληνική διαιτησία είναι μία ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα. Για πρώτη αλλά δυστυχώς και για τελευταία φορά Έλληνας ρέφερι σφύριξε σε παγκόσμιο κύπελλο. Ήταν ο Κύρος Βασσάρας, 12 χρόνια σαν σήμερα στην Κορέα.

1938

Ελβετία-Γερμανία 1-1: Πρεμιέρα στο τρίτο Μουντιάλ με αντιπάλους την Ελβετία και την Γερμανία στο Παρισινό Παρκ Ντε Πρενς. Το ματς τελειώνει ισόπαλο παρά την ημίωρη παράταση και ορίζεται νέα αναμέτρηση πέντε μέρες αργότερα. Οι Γερμανοί προηγήθηκαν με τον Γκάουχελ στο 29’ και οι Ελβετοί ανταπέδωσαν με τον Άμπεγκλεν στο 43′.

1986

Δανία-Σκωτία 1-0: Ένα γκολ που έφερε την σφραγίδα της κλάσης του Πρέμπεν Έλκιερ στο 58’ χάρισε στην Δανία την νίκη της στην παρθενική της παρουσία σε Μουντιάλ.

Παραγουάη-Ιράκ 1-0: Στην Τολούκα το γκολ του Χούλιο Ρομέρο στο 36’ έδωσε την νίκη στους Νοτιοαμερικανούς.

Ουρουγουάη-Γερμανία 1-1: Με αρχηγό τον εν ενεργεία τότε μέσο του Ολυμπιακού, Χόρχε Μπάριος η Τσελέστε απείλησε τους μετέπειτα φιναλίστ με ήττα, προηγούμενη με τον Αντόνιο Αλτσαμέντι στο 4’. Ο Κλάους Άλλοφς στο
85’ λύτρωσε τα πάντσερ.

2002

Κόστα Ρίκα-Κίνα 2-0: Ιστορική Ελληνική στιγμή στο Γκουανγιού της Κορέας. Ο Κύρος Βασσάρας έγινε ο πρώτος και ο μοναδικός έως σήμερα διαιτητής που σφύριξε σε αγώνα παγκοσμίου κυπέλλου. Οι «Τίκος» πήραν την νίκη με 2-0 με γκολ δύο παικτών που πέρασαν από τα Ελληνικά γήπεδα! Σκόρερ ο Ρόναλντ Γκόμεζ που εκείνο το καλοκαίρι έφευγε από τον ΟΦΗ και ο Μαουρίτσιο Ράϊτ που από την πλευρά του ερχόταν το καλοκαίρι του 2002 στην ΑΕΚ! Στη φωτογραφία ο Βασσάρας δείχνει κίτρινη κάρτα σε έναν ακόμη «Έλληνα» τον Μαουρίτσιο Σολίς του ΟΦΗ. Συνολικά έδειξε επτά (τέσσερις στους νικητές).

Ιαπωνία-Βέλγιο 2-2: Πρεμιέρα της συνδιοργανώτριας Ιαπωνίας στην Σαϊτάμα απέναντι στους «κόκκινους διαβόλους». Όλα τα γκολ σημειώιθηκαν σε διάστημα 18 στο δεύτερο ημίχρονο. Οι Βέλγοι άνοιξαν και έκλεισαν το σκορ. Προηγήθηκαν με τον αρχηγό τους Μαρκ Βίλμοτς (τον τωρινό ομοσπονδιακό) και ισοφάρισαν με τον Βαν ντερ Χέϊντεν. Ενδιάμεσα οι Ιάπωνες είχαν σκοράρει με τους Σουζούκι και Ιναμότο.

Νότιος Κορέα-Πολωνία 2-0: Πρεμιέρα και για την έτερη συνδιοργανώτρια Νότιο Κορέα στο Μπουσάν και νίκη με γκολ των Χουάνγκ και Γιο.

Σχετικά άρθρα