Παιδικός αυνανισμός: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται- πώς να αντιδράσεις thumbnail

Βάσω, 41 ετών

Στην ηλικία των 3 ετών οι ορμόνες όπως η τεστοστερόνη αρχίζουν να αυξάνονται και παραμένουν αυξημένες ως τα 5-6 έτη. Αυτό αντανακλάται και στην συμπεριφορά όπου τα παιδιά ψάχνουν ερεθίσματα που θα τους προκαλέσουν ευχαρίστηση. Συνήθως το ξεκίνημα του αυνανισμού γίνεται τυχαία μέσα απο την ανακάλυψη του σώματος .Δεν σημαίνει ότι το παιδί είδε κάτι απρεπές ή το έχετε εκθέσει σε ερεθίσματα που δεν θα έπρεπε.Είναι φυσιολογικό για όλα τα παιδιά σε αυτό το στάδιο να μαθαίνουν το σώμα τους.

Παιδικός αυνανισμός: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται- πώς να αντιδράσεις

Aναγνώστριά μας ζητά τη βοήθεια των ειδικών μας: 


Αγαπητέ κύριε /κυρια. Το πρόβλημα μου από ότι διάβασα είναι αρκετά κοινό σύμφωνα με αυτά που διάβασα αΈχω ένα αγοράκι 3 "χρόνον" ,,,πριν από 2 εβδομάδες ξεκίνησε να μου χαϊδεύει τα πόδια και να αρχίζει να σφίγγεται πάνω τους…φυσικά κατάλαβα από την πρώτη στιγμή τι έκανε προσπαθούσε να αυνανιστεί και προσπάθησα να τον αποσπάσω με καλο τρόπο.Φυσικά αυτό θέλει η το κάνει όλο και πιο συχνά, ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα όταν είμαστε σε δημόσιο χώρο δε ξέρω πως να το χειριστώ; Φυσικά δεν έχει δει τίποτα που να έχει συμβεί με το σύζυγο μου διότι κοιμάται στην κούνια του και δεν μπορεί να βγει αν δεν τον βγάλω εγώ …δεν καταλαβαίνω από που του ξεκίνησε; Θα ήθελα τη γνώμη σας …πως να το χείριστώ όταν θα έρχεται να με αγκαλιάζει δεν θέλω να τον μαλώνω,μιας και δουλεύω και δεν περνάμε πολλές ώρες μαζί …τον κρατάνε όλη μέρα οι γιαγιάδες του. Εκτιμώ την απάντηση σας. 


Αγαπητή αναγνώστρια, στο ερώτημά σας απάντησε η παιδοψυψίατρος Μερσύνη Αρμενάκα. Στην ηλικία των 3 ετών οι ορμόνες όπως η τεστοστερόνη  αρχίζουν να αυξάνονται και παραμένουν αυξημένες ως τα 5-6 έτη.

Αυτό αντανακλάται  και στην συμπεριφορά όπου τα παιδιά ψάχνουν ερεθίσματα που θα τους προκαλέσουν ευχαρίστηση. Συνήθως το ξεκίνημα του αυνανισμού γίνεται τυχαία μέσα απο την ανακάλυψη του σώματος .Δεν σημαίνει ότι το παιδί 

είδε κάτι απρεπές ή το έχετε εκθέσει σε ερεθίσματα που δεν θα έπρεπε.Είναι φυσιολογικό για όλα τα παιδιά σε αυτό το στάδιο να μαθαίνουν το σώμα τους.

 

Το ότι επιλέγει εσάς δεν είναι τυχαίο καθώς οι μητέρες θεωρούνται το πρωταρχικό ερωτικό σύμβολο για κάθε παιδί ,όταν υπάρχει μια υγιής σχέση και καλός δεσμός. Στην ηλικία που βρίσκεται ο γιός σας προετοιμάζεται να καταφέρει οργανικά να ελέγξει 

τους σφιγκτήρες του,το οποίο είναι σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο μετά την βάδιση και την ομιλία.Το παιδί σε αυτό το στάδιο έρχεται αντιμέτωπο με το σώμα του και τις ενστικτώδεις ενορμήσεις ,όπως είναι και οι κινήσεις που κάνει σ'εσάς.

 

Συνήθως όπως και με τα παιχνίδια ή τα φαγητά ,τα παιδιά σε λίγο καιρό τα βαριούνται και ασχολούνται με κάτι άλλο.

Αν εσείς χωρίς να του φωνάξετε του πείτε ότι δεν σας αρέσει αυτό το παιχνίδι αλλά μπορεί να παίξει στο δωμάτιο του και να χρησιμοποιήσει όποιο παιχνίδι θέλει αντί για εσάς,θα του δώσετε ένα μήνυμα επιτρεπτικότητας αλλά και ορίων.

 

Αν βλέπετε ότι αρχίζει και ασχολείται πολύ ώρα με αυτό το θέμα θα φροντίζετε να τον απασχολείται με κάτι άλλο ώστε να αποσπάται η προσοχή του. Οι φωνές και το μάλωμα φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.

 

Επίσης είναι σημαντικό να παρατηρείται αν υπάρχει κάποια αλλαγή στο σώμα του,αν μεγαλώνει χνούδι στις γενετήσιες περιοχές ,αν έχει αυξημένη τριχοφυία σε πόδια ,χέρια ,πλάτη ή σπυράκια στο πρόσωπο.

 

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο καλό θα είναι να γίνει μια εκτίμηση απο τον παιδίατρο σας και ίσως και απο Παιδοενδοκρινολόγο.

Αν τίποτα απο αυτά δεν συμβαίνει είναι μια άκρως φυσιολογική φάση αυτό που περνά.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X