Εξετάσεις: Πόσο πρέπει να κοιμάμαι για να θυμάμαι καλύτερα thumbnail
Τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο ένας καλός ύπνος το βράδυ βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη εντόπισε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Εξετάσεις: Πόσο πρέπει να κοιμάμαι για να θυμάμαι καλύτερα

Τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο ένας καλός ύπνος το βράδυ βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη εντόπισε διεθνής ομάδα επιστημόνων.Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές μικροσκοπίας και ανακάλυψαν πως στη διάρκεια του ύπνου δημιουργούνται νέες συνδέσεις (επιστημονικά λέγονται συνάψεις) ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου, καθώς αυτός αναβιώνει όσα ζήσαμε στη διάρκεια της ημέρας.


Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως αν θέλει κάποιος να θυμάται, πρέπει να κοιμάται – και αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτή την περίοδο, που οι μαθητές έχουν εξετάσεις. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», έδειξε ακόμα πως τίποτα, ούτε καν η εντατική προσπάθεια, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις νέες συνάψεις που χάνονται όταν δεν κοιμόμαστε καλά ή/και αρκετά το βράδυ. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση, αλλά έως τώρα παρέμενε άγνωστο πως ακριβώς γίνεται αυτό.


«Το εύρημα πως όταν κοιμόμαστε δημιουργούνται νέες συνάψεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων είναι κάτι που ουδείς έως σήμερα γνώριζε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γουενμπιάο Γκαν, καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης, Φυσιολογίας & Μοριακής Νευροβιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.


Και συνέχισε: «Πιστεύαμε ότι ο ύπνος συμβάλλει στη μνήμη, αλλά δεν ξέραμε πως. Η μελέτη μας απέδειξε πως όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος δεν είναι ήσυχος, αλλά αναβιώνει ό,τι συμβαίνει στη διάρκεια της ημέρας και το αποθηκεύει με τη μορφή νέων συνάψεων».


«Ένα από τα κύρια μηνύματα αυτής της μελέτης είναι πως για να θυμόμαστε καλά κάτι, πρέπει να κοιμηθούμε», είπε ο δρ Γκαν.«Για τους μαθητές που έχουν εξετάσεις, αυτό σημαίνει πως πρέπει να διαβάζουν και αμέσως μετά να κοιμούνται, αντί να συνεχίζουν το διάβασμα μέχρι αργά τη νύχτα».

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X