Πλιτ: «Δεν έχει γκολκίπερ ποιότητας η Αγγλία»

O Ντέιβιντ Πλιτ ως ποδοσφαιριστής δεν υπήρξε κάτι το ιδιαίτερο. Αγωνίσθηκε κατά σειρά στις Νότιγχαμ, Λούτον,Σριούσμπερι,Έξετερ και Πίτερμπρο αλλά έκανε πολύ καλή σταδιοδρομία ως προπονητής: Εργάσθηκε με επιτυχία στη Λούτον για 9 χρόνια όπου την ανέβασε στην μεγάλη κατηγορία, αναδεικνύοντας μάλιστα μερικά σπουδαία ταλέντα όπως οι Μελ Ντόναχι (έπαιξε εθνική Βορ.  Ιρλανδίας), Ρίκι Χιλ, Μπρίαν Στιν και Μίκ Χάρφορντ (και οι τρεις στην εθνική Αγγλίας) ,ενώ δούλεψε και στις Νάουτον, Τότεναμ (δύο φορές), Λέστερ και Σέφιλντ Γουέντσντει.

 

Εδώ και χρόνια ο 69χρονος παλιός ακραίος επιθετικός, αρθρογραφεί στον Guardian, την Daily Mail και σχολιάζει αγώνες στο Al Jazeera Sport.

Το Real-Mundial συνάντησε στο «Ντα Λουζ» την παραμονή του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ και είχε μαζί του μία μακρά και ενδιαφέρουσα θέλουμε να πιστεύουμε κουβέντα για το παγκόσμιο κύπελλο, την εθνική Αγγλίας , τον Λαλάνα, που πιστεύει πολύ αλλά και την Ελλάδα που πρέπει να κάνει καλό ξεκίνημα, έστω κι αν είναι δύσκολα τα πράγματα με την Κολομβία…

 

– Πολλά χρόνια τώρα, από το 1966 και μετά, η εθνική Αγγλίας δεν έχει μπορέσει να πετύχει κάτι το αξιοσημείωτο. Τώρα στα γήπεδα της Βραζιλίας μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω:

« Τα πράγματα είναι δύσκολα ξανά για την εθνική Αγγλίας. Μπορεί στην Πρέμιερ Λιγκ να πηγαίνουν καλά και να διακρίνονται οι ομάδες της και στην Ευρώπη, ωστόσο όταν έρθει η ώρα να εκπροσωπήσουν την εθνική ομάδα, πολλά αλλάζουν».

– Δηλαδή βλέπουμε φαβορί την Βραζιλία ή και την Αργεντινή;

« Φαβορί για μένα είναι η Βραζιλία που έχει υπερ της και τον παράγοντα έδρα, και διαθέτει μία πολύ καλή και αθλητική ομάδα, ισορροπημένη σχεδόν σε όλες της τις γραμμές. Η Αργεντινή με τον Μέσι να είναι αυτός που κινεί τα νήματα από το κέντρο και μπροστά, σίγουρα μπορεί να φτάσει κι αυτή αρκετά ψηλά.  Έπειτα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς στην Ευρώπη δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για το ποδόσφαιρο της Νοτίου Αμερικής καθώς δεν το παρακολουθούμε ιδιαιτέρως κι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο.»

– Η κάτοχος του τροπαίου η εθνική Ισπανίας, τι ρόλο θα παίξει που έχει στόχο όπως μου έχει πει ο πρόεδρός της, Άνχελ Μαρία Βιλάρ Λόνα να υπερασπισθεί τον τίτλο της.

« Σίγουρα η εθνική Ισπανίας διαθέτει μία πολύ καλή ομάδα. Μπορεί να διεκδικήσει ξανά τον τίτλο, αλλά το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη φορά. Βεβαίως έχει ένα σπουδαίο προπονητή τον Ντελ Μπόσκε που εμπνέει τους ποδοσφαιριστές του και τους Τσάβι , Ινιέστα δύο πολύ σπουδαίους ποδοσφαιριστές αλλά θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτόν για να πάει πολύ ψηλά η ομάδα τους…»

– Επανερχόμαστε στα «λιοντάρια». Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετά νέα ταλέντα. Μήπως θα πρέπει να τα εμπιστευθεί περισσότερο ο Ρόι Χόντγκσον:

 « Όντως υπάρχουν σημαντικά ταλέντα. Θα σταθώ ιδιαιτέρως στον Λαλάνα της Σαουθάμπτον που είχε μία εξαιρετική σαιζόν και μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην αριστερή πλευρά της μεσαίας γραμμής. Πρέπει ωστόσο να αναφερθώ και στον επιθετικό, Ντάνιελ Στάριντζ της Λίβερπουλ που σημείωσε αρκετά γκολ κι έδειξε πολύ καλή εκτελεστική ικανότητα. Βεβαίως είναι λίγο ατομιστής και την κρίσιμη στιγμή δεν δείχνει την απαιτούμενη προσοχή, αλλά αυτό είναι κάτι που βελτιώνεται..»

                               Η Αγγλία δεν έχει πλέον μεγάλο γκολκίπερ

 

 – Μετά τους  Μπάνκς, Σίλτον, Κλέμενς και Σίμαν βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πλέον ένας τόσο σπουδαίος τερματοφύλακας για να εμπνεύσει τους αμυντικούς του. Οπότε πάμε πάλι σε Χάρτ;

«Ναι όπως το είπες. Μεγάλος τερματοφύλακας τώρα δεν υπάρχει.  Ωστόσο ο Τζο Χάρτ είναι πολύ καλός δίχως φυσικά την προσωπικότητα που θα έπρεπε αλλά είναι αυτός  που θα χρησιμοποιηθεί κάτω από τα δοκάρια.»

Αμυντικά θα στηριχθεί ξανά στην ίδια τετράδα?

«Φυσικά δεν βλέπω αλλαγές. Δεξιά θα είναι ο Γκλεν Τζόνσον που αρκετές φορές ξεχνιέται να γυρίσει πίσω. Στο κέντρο άμυνας, ο Γκάρι Κέιχιλ που είχε μία πολύ καλή σαιζόν και δίπλα του ο Φιλ Γιαγκέλκα που αντιμετώπισε αρκετούς τραυματισμούς και έχασε αρκετά παιχνίδια. Αριστερά ο Λέιτον Μπέινς που είναι πολύ καλός επιθετικά, αλλά αργεί στις επιστροφές του.

Πάμε στην μεσαία γραμμή, σίγουρα ο Στίβεν Τζέραρντ με δεξιά του τον Χέντερσον που παρουσίασε σημαντική εξέλιξη κι αριστερά τον Λαλάνα. Έτσι τουλάχιστον θα έκανα εγώ. Και στην επίθεση τριπλέτα με τους Στέρλινγκ, Ρούνει και Στάριντζ».

– Τι πρέπει να πετύχει η Αγγλία στον όμιλο για να προκριθεί απέναντι σε Ουρουγουάη, Ιταλία και Κόστα Ρίκα;

 « Σίγουρα να σημειώσει μία νίκη κατά της Κόστα Ρίκα, και να πάρει και μία ισοπαλία από την Ιταλία. Για την Ουρουγουάη πολλά θα κριθούν αν έχει ξεπεράσει ή όχι τον τραυματισμό του ο Λουίς Σουάρες που φέτος ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Λίβερπουλ στην Πρέμιερ Λίγκ…»

                                            Η Ελλάδα…

 – Πάμε να μιλήσουμε και για τον όμιλο της Ελλάδος..

« Με εξαίρεση την Κολομβία που δείχνει να είναι ένα βήμα πιο μπροστά, οι άλλες τρεις Ιαπωνία, Ακτή Ελεφαντοστού και Ελλάδα είναι στην ίδια μοίρα. Οπότε θα πρέπει να προσπαθήσει αρκετά η Ελλάδα για να περάσει στην δεύτερη φάση. Σίγουρα το πρώτο της παιχνίδι (ξεκινά με Κολομβία) θα είναι αποφασιστικό».

 

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος- Αναλυτής Διεθνούς ποδοσφαίρου και Υποθέσεων

 

Σχετικά άρθρα