ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ 32: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Ιστορικά υπάρχουν δύο τρόποι για πρόκριση της Αργεντινής στα τελικά ενός Παγκοσμίου κυπέλλου. Αμφότεροι είναι ζωντανοί στη μνήμη μας. Πρόκειται για την αγωνιώδη περιπέτειά της το 2010, όταν εξασφαλίστηκε μόλις στην τελευταία αγωνιστική, στα τελευταία λεπτά και τη φετινή που σφράγισε το εισιτήριό της δύο παιχνίδια πριν το τέλος.

Του ύψους ή του βάθους.

 

Στο κρίσιμο παιχνίδι με την Παραγουάη (εκτός) νίκησε 5-2 και σιγούρεψε τη θέση της στη Βραζιλία, πριν την ολοκλήρωση των προκριματικών.  Το 2010 με τον ίδιο αντίπαλο και μετά μία μελαγχολική εμφάνιση έχασε το παιχνίδι κι έμεινε με την αγωνία. Η ζωή κύκλους κάνει.

 

Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός της, Αλεχάνδρο Σαμπέγια, ονειροπόλος, αλλά και παθιασμένος, φρόντισε αμέσως να κάνει αρχηγό τον Λιονέλ Μέσι – υπό τις ευλογίες του Μασεράνο, που φορούσε το περιβραχιόνιο, προηγουμένως – για να του ανεβάσει το πεσμένο ηθικό του. Είναι γνωστό πως στην Αργεντινή παίζει άλλος Μέσι. Καμία σχέση με αυτόν της Μπαρτσελόνα.

 

Επίσης άλλαξε την αγωνιστική φιλοσοφία της εθνικής, άφησε στους παίκτες μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, τους έδωσε το δικαίωμα για αυτοσχεδιασμούς. Ο νέος τρόπος λειτούργησε μερικώς στα προκριματικά. Ο Μέσι πέτυχε δέκα γκολ, Ο Μασεράνο είχε καλή απόδοση κι ως κεντρικός μπακ, βελτιώθηκε ο Γκάγο που του έλειπαν παιχνίδια και γενικά η Αργεντινή εμφάνισε άλλο πρόσωπο. Περισσότερο αποδοτική.

 

Ο Σαμπέγια επικρίθηκε από τα ΜΜΕ της χώρας του γιατί πολλές φορές χρησιμοποίησε πέντε αμυντικούς (κυρίως σε πονηρά εκτός έδρας παιχνίδια). Με τη μορφή αυτή η ομάδα ήταν ισχυρή πίσω, αλλά αν ο Μέσι ή ο Ιγουαίν δεν απέδιδαν σωστά μπροστά το παιχνίδι είχε χαθεί.

 

Η Αργεντινή αποτελεί ζωντανό θρύλο των μουντιάλ. Επιτυχίες, διακρίσεις και ο φόβος των αντιπάλων την εποχή που μεσουρανούσε ο αέρινος Ντιέγο Μαραντόνα .

Τι έχει κάνει στις προηγούμενες 15 εμφανίσεις της? Φέτος ανεβαίνει στον αριθμό των 16 παρουσιών.

Δις παγκόσμια πρωταθλήτρια (1978 – εντός – και 1986), δεύτερη, στο πρώτο μουντιάλ της ιστορίας, το 1930, όπως και το 1990. Έφθασε μέχρι τα προημιτελικά το 1966, το 1998, το 2006 και το 2010. Αποκλείστηκε στο δεύτερο γύρο το 1974, το 1982 και το 1994. Τις υπόλοιπες φορές είχε απλή συμμετοχή παίζοντας μόνο στους ομίλους (ή στον πρώτο γύρο) ( 1934, 1958, 1962 και 2002). Είναι καιρός να φθάσει ξανά στην τετράδα.

 

Αρχικά, ο όμιλος με Βοσνία, Ιράν και Νιγηρία είναι βατός. Αλλά και η συνέχεια με κάποια από τη Γαλλία ή Ελβετία, ή Εκουαδόρ ή Ονδούρα δεν την τρομάζει. Την τελευταία φορά που το μουντιάλ έγινε στη Βραζιλία (1950) κυριάρχησε η Ουρουγουάη. Τώρα ο Μέσι και η παρέα του επιθυμούν να γίνουν Ουρουγουάη στη θέση της Ουρουγουάης. Υπάρχει η δυνατότητα?

 

 

 

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

 

Καθάρισε εύκολα την πρόκριση και μάλιστα δύο αγώνες πριν το τέλος.

Δύο βαθμοί διαφορά από την Κολομβία, ισάριθμες ήττες από Βενεζουέλα (εκτός, 1-0) και στο τελευταίο παιχνίδι από την Ουρουγουάη στο Μοντεβιδέο (3-2). Έχασε αρκετούς βαθμούς κι από τις πέντε ισοπαλίες, εκ των οποίων οι δύο μέσα, με Βολιβία (1-1) και Κολομβία (0-0). Ναι μεν εξασφάλισε γρήγορα κι εύκολα την πρόκριση, όμως στα περισσότερα παιχνίδια παρουσιάστηκε ασταθής. Έκανε αγγαρεία. Καθόλου καλή απόδοση. Αν σκεφτεί κανείς το δεύτερο παιχνίδι (Βενεζουέλα, εκτός, ήττα 1-0) και το τρίτο (Βολιβία, εντός, ισοπαλία 1-1), τότε καταλαβαίνει την αγωνία για την τύχη των Αργεντίνων. Όμως, στο τέλος, βέβαια, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα.

 

Από τα 16 παιχνίδια της στα προκριματικά ξεχώρισαν οι Μέσι (απουσίασε από τους δύο τελευταίους αδιάφορους αγώνες) και ο τερματοφύλακας Ρομέρο με 14 εμφανίσεις έκαστος.

Η Αργεντινή σημείωσε συνολικά 35 γκολ (μεγάλη η διαφορά από τους αντιπάλους της). Από αυτά τα δέκα πέτυχε ο Μέσι, ενώ εννιά είχε ο Ιγουαίν.

 

 

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

 

Ο Αλεχάνδρο Σαμπέγια, 59 χρόνων, ανέλαβε τις τύχες της το 2011, όταν η «Αλμπισελέστε» αποκλείστηκε νωρίς από το Κόπα Αμέρικα. Ο «μάγος» ή ο «οκνηρός», λόγω των κινήσεων του, είναι μερικά από τα προσωνύμιά του. Το 2009 οδήγησε την Εστουδιάντες στην κατάκτηση του κυπέλλου Λιμπερταδόρες. Δούλεψε ξανά στην εθνική Αργεντινής ως βοηθός του Ντανιέλ Πασαρέλα (μουντιάλ Γαλλίας, 1998) κι επίσης για κάποιο χρονικό διάστημα είχε την ίδια θέση στην Ουρουγουάη. Αγαπημένο του σύστημα το 4-3-3 με τον Ιγουαίν στην κορυφή και τους Μέσι και Αγουέρο λίγο πιο πίσω. Εναλλακτικά βασίζεται στο 5-3-2 με τους Μέσι και Αγουέρο μπροστά, τον Ιγουαίν στον πάγκο και τον Μπίγια ως δεύτερο αμυντικό μέσο με τον Γκάγο και την ταυτόχρονη οπισθοχώρηση του Μαστσεράνο στο κέντρο άμυνας ή ακριβώς μπροστά του ως κόφτη.

 

 

 

 

ΑΣΤΕΡΙΑ

 

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ….. Ο αρχηγός. Ακραίος ή κεντρικός ή περιφερειακός κυνηγός. 26 χρόνων. Μόλις 1.69μ., αλλά δαίμονας. Ανήκει στην Μπαρτσελόνα από το 2003. Σκόρερ, ηγέτης, το αστέρι της Αργεντινής. Ποτέ του δεν ήταν τόσο καλός με την εθνική του, όσο με τους Καταλανούς. Παίκτης που δημιουργεί πανικό, οσάκις έχει την μπάλα στα πόδια του. Απρόβλεπτος. Πληθώρα χαρισμάτων. Διεθνής από το 2005 (85 συμμετοχές – 37 γκολ)

 

ΑΝΧΕΛ ΝΤΙ ΜΑΡΙΑ….. Αριστερός ακραίος κυνηγός. 26 χρόνων. Το βέλος των άκρων. Τακτικά κινείται κι ως δεύτερος κεντρικός κυνηγός. Ένας από τους πιο αγαπημένους μαθητές του ομοσπονδιακού τεχνικού.

Σημαντική η βοήθειά του και στον αμυντικό τομέα. Ρυθμός κι επιδεξιότητα προστίθενται στα κύρια αγωνιστικά χαρακτηριστικά του.

Ανήκει στη Ρεάλ Μαδρίτης από το 2010, μετά, δηλαδή, μία πετυχημένη τριετία με την Μπενφίκα. Διεθνής από το 2008 (46 συμμετοχές – 9 γκολ)

 

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΓΚΑΓΟ…..  Αμυντικός μέσος. 28 χρόνων. Ανήκει στην Μπόκα Ζούνιορς από πέρσι. Είχε ανεπιτυχείς εμφανίσεις στην Ευρώπη με τις Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα και Βαλένθια. Χάρη σε αυτόν το παιχνίδι της Αργεντινής διαθέτει τη διορατικότητά του, την καλή πάσα. Στοιχεία που πολλές φορές απουσιάζουν από τους αντιπάλους. Συχνοί τραυματισμοί τον αφήνουν εκτός. Μειονέκτημα. Η Αργεντινή δεν διαθέτει ικανό αντικαταστάτη. Διεθνής από το 2007 (48 συμμετοχές)

 

ΕΣΕΚΙΕΛ ΓΚΑΡΑΪ….. Κεντρικός αμυντικός. 27 χρόνων. Ανήκει στην Μπενφίκα από το 2011. Έκανε καριέρα και στην Ισπανία με τη Ράσιγκ Σανταντέρ και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Γνωρίζει τι σημαίνει να είσαι ηγέτης σε μία προβληματική αμυντική γραμμή. Δυνατός, σταθερός στόπερ, με αυτοσυγκέντρωση στο παιχνίδι του. Διεθνής από το 2007 (18 συμμετοχές)

 

  ΕΙΔΙΚΟΙ

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ….. Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο? Αναφορά στον Μέσι. Τραυματισμοί και πόνοι στους μυς τον ταλαιπωρούν τακτικά. Τι θα γίνει αν αντιμετωπίσει κάποιο ξαφνικό πρόβλημα? Ποιος θα καλύψει το αριστερό άκρο της οπισθοφυλακής? Ο προπονητής ακόμη δεν έχει αποφασίσει, γιατί απλούστατα δεν έχει μία αξιόπιστη λύση. Θα μπορούσε ο Μασεράνο να οπισθοχωρήσει στο κέντρο άμυνας? Από αμυντικός μέσος μετετράπη, πετυχημένα, σε κεντρικό μπακ στην Μπαρτσελόνα. Μπορεί και στην εθνική ομάδα?

 

ΛΟΓΟΙ ΧΑΡΑΣ….. Μετά την απογοήτευση στη Νότιο Αφρική – συλλογικά και προσωπικά – ο Μέσι βλέπει ως παράδεισο τη Βραζιλία.

Το επιθετικό οπλοστάσιο είναι γεμάτο και πολύ επικίνδυνο. Κίνητρο. Το εφετινό μουντιάλ στη Βραζιλία αποτελεί ένα λόγο επιπλέον.

 

ΛΟΓΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ…..  Η κατάσταση του τερματοφύλακα Σέρχιο

Ρομέρο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Αναζητείται αξιόπιστη λύση, αλλά δεν υπάρχει καλύτερη. Κυριάρχησε στα προκριματικά, όμως αμυντικά άφησε ερωτήματα. Από το 1990 και μετά δεν κατάφερε ποτέ να περάσει από τα προημιτελικά. Τώρα μπορεί?

Σχετικά άρθρα