ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ 32: ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τρεις  φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια κι άλλες τέσσερις στη δεύτερη θέση. Καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο μεγάλη επιθυμία για μόνιμη διάκριση κι επιτυχία σε αυτή τη διοργάνωση, όπως η Γερμανία. Απλά ρωτήστε τον Γιόακιμ Λεβ για την πίεση που δέχεται καθημερινά για να κρατήσει στα ύψη το ηθικό των «Πάντσερ».
 
Αν η Γερμανία στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου εφέτος το καλοκαίρι τότε ο Λεβ θα περάσει στο πάνθεον των ηρώων με τα επιτεύγματά του.
 
Οδήγησε τη Γερμανία στη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008, ήταν τρίτη στο μουντιάλ της Νότιας Αφρικής το 2010 και τέταρτη στο Ευρωπαϊκό του 2012. Επιτυχίες με αθλητικό πνεύμα, οργάνωση και ουσιαστικό, αλλά επιθετικό παιχνίδι.
 
Δεν έχει σημασία αν η παράδοση στη Νότιο Αμερική είναι εις βάρος των Ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων. Δεν έχει σημασία αν η Βραζιλία και η Αργεντινή επιθυμούν να κυριαρχήσουν στα εδάφη τους. Η Γερμανία είναι έτοιμη να διεκδικήσει ξανά τον τίτλο μετά 24 χρόνια.
 
Σε συλλογικό επίπεδο η Μπάγερν και η Ντόρτμουντ είναι ομάδες παγκόσμιας κλάσης. Διαθέτουν πληθώρα εκπληκτικών ποδοσφαιριστών. Αναμφίβολα το έμψυχο δυναμικό των Γερμανών είναι από τα πιο ποιοτικά στη διοργάνωση. Μίλερ, Γκέτσε, Εζίλ, Ντράξλερ, Νόιρερ, Σβάινστάιγκερ, Κλόζε και πολλοί ακόμη.
 
Τα περισσότερα από τα νέα παιδιά προωθήθηκαν και καθιερώθηκαν στην ομάδα επί Λεβ. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, χαρακτηρίζει τον Λεβ ως «προπονητή πρώτης τάξης»
Ο όμιλος με Πορτογαλία, Γκάνα και ΗΠΑ (ο Κλίνσμαν εναντίον του Λεβ) είναι πολύ εύκολος για τη δυναμικότητα των Γερμανών
 
Η Γερμανία παίζει φέτος στο υπ’ αριθμόν 18 μουντιάλ της ιστορίας της.
Πρωταθλήτρια κόσμου το 1954, το 1974 (εντός) και το 1990. Δεύτερη ήταν το 1966, το 1982, το 1986 και το 2002. Τρίτη το 1934, το 1970, το 2006 (εντός) και το 2010. Τέταρτη το 1958. Στα προημιτελικά αποκλείστηκε το 1962, το 1994 και το 1998. Το 1938 αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο και το 1978  στο δεύτερο.
 
Γερμανία. Μία ομάδα. Μία ιστορία. Έτοιμη κι εφέτος για νέους θριάμβους?
 
 
 
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ
 
 
Ως αέρας πέρασε από τα προκριματικά. Σφράγισε το εισιτήριό της πολύ εύκολα. Μετά δέκα παιχνίδια, πρώτη και αήττητη και με διαφορά οκτώ βαθμών από τη δεύτερη Σουηδία. Συνεχόμενες νίκες με Μ.Ο. τερμάτων τα τέσσερα γκολ, αλλά ασταθή άμυνα (10 γκολ παθητικό, όσα και η τρίτη της κατάταξης Αυστρία).
 
 Έχασε μόνο δύο βαθμούς από την ισοπαλία της 4-4 με τη Σουηδία και μάλιστα μέσα στο Βερολίνο. Ασυναγώνιστη επιθετικά με 38 γκολ.
 
Κορυφαίοι σε συμμετοχές ο τερματοφύλακας Μάνουελ Νόιρερ, και οι μέσοι Εζίλ και Μίλλερ. Πρώτος σκόρερ με οκτώ από τα 38 γκολ (φανερή έλλειψη ιδανικού φορ κρούσης) ο Μεσούτ Εζίλ.
 
 
 
 
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
 
 
Ο 54χρονος Γιόακιμ Λεβ κλείνει φέτος οκταετία στον πάγκο της. Αντικατέστησε το 2006 τον Γίργκεν Κλίνσμαν του οποίου ήταν βοηθός. Η Στουτγκάρδη, η Φενέρμπαχτσε, η Καρλσρούη, η Τιρόλο και η Αούστρια Βιέννης είναι μερικές από τις ομάδες που δούλεψε πριν τα «Πάντσερς». Χαλαρός, έξυπνος, συγκεντρωμένος, δίνει έμφαση στο ομαδικό παιχνίδι και στην άριστη ψυχολογική προετοιμασία.
Αρέσκεται στο 4-2-3-1 με τον Κλόζε μπροστά και τον Εζίλ ακριβώς πίσω του. Η εναλλακτική μορφή του είναι το 4-1-4-1 με τον Κλόζε πάλι στην κορυφή (ούτως ή άλλως είναι ο μόνος καθαρόαιμος κεντρικός κυνηγός) και στηρίγματά του, τους Εζίλ και Γκέτσε.
 
 
 
 
ΑΣΤΕΡΙΑ
 
 
ΦΙΛΙΠ ΛΑΜ….. Ο αρχηγός. Δεξιός ακραίος αμυντικός. Στην Μπάγερν  ο Γκουαρδιόλα τον προώθησε στη θέση του αμυντικού μέσου. Κίνηση που αρέσει στον Λεβ και τον χρησιμοποιεί κι αυτός τακτικά στο κέντρο. Στα 30 του έχει κλείσει 12ετία με τους Βαυαρούς. Διεθνής από το 2004 (106 συμμετοχές – 5 γκολ)
 
ΜΕΣΟΥΤ ΕΖΙΛ….. Επιτελικός μέσος ή περιφερειακός κυνηγός. Τουρκικής καταγωγής. Στα 25 του το μυαλό της ομάδας σε όποια θέση κι αν κινείται. Το 2006 εντάχθηκε στη Σάλκε κι ακολούθως μεταγράφηκε στη Βέρντερ , στη Ρεάλ Μαδρίτης κι από το 2013 ανήκει στην Άρσεναλ.
Η πρώτη χρονιά του με τους  Λονδρέζους είχε σκαμπανεβάσματα, αλλά από το συγκρότημα του Λεβ κανείς δεν διαθέτει τη φαντασία του Εζίλ.
Διεθνής από το 2009 (55 συμμετοχές – 17 γκολ)
 
 
ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΛΕΡ….. Επιθετικός μέσος ή ακραίος δεξιός κυνηγός. Γενικά πολυθεσίτης, αφού παίζει ισάξια ως περιφερειακός κυνηγός, αλλά και ως ψευτοεννιάρι. Στα 24 του ανήκει στην Μπάγερν. Έχει ρυθμό στο παιχνίδι του, είναι διεισδυτικός, διαθέτει μία μυστηριώδη ικανότητα να ανακαλύπτει κενούς χώρους, τρέχει διαρκώς, αλλά ποτέ ασυντόνιστα.
Διεθνής από το 2010 (49 συμμετοχές – 17 γκολ)
 
 
 
ΕΙΔΙΚΟΙ
 
 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ….. Μπορούν οι παίκτες της Μπάγερν και της Ντόρτμουντ να λειτουργήσουν από κοινού και αρμονικά για την εθνική ομάδα? Συνήθως βγάζουν τα μαχαίρια ακόμη και σε εθνικό επίπεδο.
Είναι έτοιμος ο Λεβ να χρησιμοποιήσει το βελτιωμένο δεύτερο σχέδιό του χωρίς συμβατικό κεντρικό κυνηγό? Ο Λεβ είναι λάτρης της Ισπανικής φιλοσοφίας. Τακτικά χρησιμοποιεί έναν ψευτοκυνηγό όπως τον Γκέτσε ή ακόμη τους Εζίλ, Μίλερ και Ντράξλερ (ο Ρόις θα απουσιάσει). Ποιά θα είναι η πρώτη επιλογή για κεντρικό αμυντικό, αλλά  και για  αμυντικό μέσο?
 
 ΛΟΓΟΙ ΧΑΡΑΣ….. Δημιουργικότητα και ρευστότητα. Γνωστοί οι Γερμανοί για το ανοιχτό, οργανωτικό παιχνίδι τους. Η παρουσία του Μίροσλαβ Κλόζε, ακόμη και τώρα στα 36 του, είναι πολύ σημαντική.
Η διακοπή της Μπουντεσλίγκα επιδρά θετικά στην απόδοση των παικτών. Από τη μια ξεκούραση κι από την άλλη μια δεύτερη προετοιμασία. Η φυσική τους κατάσταση στα  ύψη.
 
 ΛΟΓΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ…..  Αντίθετα με άλλα χρόνια η εφετινή οπισθοφυλακή είναι επιρρεπής στα εύκολα λάθη. Ανομοιόμορφη ομάδα. Ποιοτικό κέντρο. Αδύναμη άμυνα. Ανύπαρκτη επίθεση.  Εμμονές του Λεβ να αφήνει εκτός τον κεντρικό κυνηγό της Λεβερκούζεν Στέφαν Κίσλινγκ. Σίγουρα ιδανική λύση για αναπληρωματικός του Κλόζε

Σχετικά άρθρα