Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σαρωτικές αλλαγές στροφή στη "λαϊκή" δεξιά
Σαρωτικές αλλαγές στροφή στη "λαϊκή" δεξιά  thumbnail

Σαρωτικές αλλαγές στροφή στη "λαϊκή" δεξιά


Ριζικός με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν ο ανασχηματισμός καθώς απομακρύνθηκαν 8 υπουργοί και μπήκαν στην κυβέρνηση 21 νέα πρόσωπα. 

Το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι το πως θα προχωρήσει το «πάντρεμα» της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» η οποία έχει σημαντική παρουσία στην κυβέρνηση (Βούλτεψη, Ντινόπουλος, Γιακουμάτος, Παπακώστα) με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με τον νέο «τσάρο» της Οικονομίας Γκίκα Χαρδούβελη που προέρχεται από τον χώρο των εκσυγχρονιστών του Κ. Σημίτη.


Καθόλου κακή «συγκομιδή» δεν είχαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στον χθεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αλλά και πληροφορίες τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών οδήγησαν στην έξοδο δύο υπουργούς και μία υφυπουργό.


Ο πρώτος που πλήρωσε τα αποτελέσματα στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όπου η ΝΔ ήρθε τρίτη και ο Γιάννης Σγουρός που στήριξε στο β΄ γύρο, έχασε από τη Ρένα Δούρου, ήταν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Ο κ. Μιχελάκης όχι μόνο επέμεινε να μην στηριχθεί ο κ. Σγουρός και από τη ΝΔ αλλά τον χαρακτήριζε σε επανειλημμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις και στην προεκλογική περίοδο και ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο γύρο που η ΝΔ είχε δηλώσει τη στήριξή της στον περιφερειάρχη, «κακό και αποτυχημένο». Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μην ψηφίσουν τον κ. Σγουρό στις 25/5 πολλοί νεοδημοκράτες.


Ο δεύτερος είναι βουλευτής Α΄ Πειραιά και υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος που αν και διετέλεσε στο παρελθόν (από το 2009 έως το 2011) διευθυντής του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά όταν ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν πρόεδρος της ΝΔ, έμεινε εκτός κυβέρνησης. Ο βασικός λόγος, η στήριξή του στο νέο δήμαρχο Πειραιά κόντρα στον υποψήφιο της ΝΔ, τον απερχόμενο δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Μιχαλολιάκου, η στήριξη του κ. Αρβανιτόπουλου στον κ. Μώραλη δε έμεινε μόνο στα λόγια αλλά στηρίχθηκε με κάθε (αθέμιτο) μέσο.


Την εκλογή του Αχιλλέα Μπέου στο Δήμο Βόλου φαίνεται πως πλήρωσε η υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή η οποία φαίνεται ότι τον στήριξε κόντρα στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Μιχάλη Μιτζικό. Μάλιστα, ο πρώην στενός συνεργάτης της κ. Μακρή, ο γιατρός Γιώργος Μουλάς φαίνεται ότι προαλείφεται για νέος δήμαρχος Βόλο στην (πολύ πιθανή) περίπτωση που ο Αχιλλέας Μπέος λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων που έχει, τεθεί σε αργία.


Ο Α. Σαμαράς θέλησε να δώσει μια νέα κατεύθυνση στην κυβέρνησή του και να πείσει την κοινή γνώμη ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, ωστόσο δεν φαίνεται να αλλάζει η πολιτική όσον αφορά το οικονομικό επιτελείο. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός βλέποντας και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών επιχείρησε να ενισχύσει την περιφέρεια καθώς 20 από τα 46 κυβερνητικά στελέχη προέρχονται σχεδόν απ όλες τις περιοχές της χώρας. Μάλιστα στον Έβρο υπάρχουν τρεις εκπρόσωποι στην κυβέρνηση. Ά. Γεροντόπουλος, Γ. Ντόλιος, και Αλ. Δερμετζόπουλος

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις ήταν η υπουργοποίηση του Β. Κικίλια και μάλιστα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και η απόφαση για την τοποθέτηση μιας γυναίκας για πρώτη φορά στην θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, της Σοφίας Βούλτεψη. 

Η ουσία είναι πάντως, πως στο μέγαρο Μάξιμου ήταν κοινή εκτίμηση ότι για να επιβεβαιωθεί η απόφαση για αλλαγή πολιτικής , χρειάζονταν σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων.

Επίσης το γεγονός ότι ο Μ. Βορίδης αντικατέστησε τον Α. Γεωργιάδη δείχνει πως και οι δύο δεν χωρούσαν στην ίδια κυβέρνηση και επίσης ότι ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ θα πρέπει να κατευνάσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε γιατρούς και φαρμακοποιούς δύο συνδικαλιστικούς χώρους που το «γαλάζιο» στοιχείο είναι ιδιαιτέρως ισχυρό. 

Από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι βέβαιο ότι έπαιξαν ρόλο και τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός θέλησε να ενισχύσει την παρουσία εκπροσώπων από περιφέρειες όπου η ΝΔ δοκιμάστηκε εκλογικά όπως στην Β΄Αθήνας που έχασε με διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να αλλάξει πρόσωπα, εκεί όπου οι μέχρι χθες υπουργοί είχαν συγκρουστεί μετωπικά με δυνάμεις που παραδοσιακά στήριζαν την κεντροδεξιά όπως συνέβη στα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι συσχετισμοί με το ΠΑΣΟΚ έμειναν ίδιοι. Ο κυβερνητικός εταίρος πήρε 4 υπουργεία όσα δηλαδή είχε. Άφησε το Αγροτικής Ανάπτυξης και πήρε το Παιδείας και αύξησε συνολικά τον αριθμό των στελεχών του από 10 σε 13. 

Ο ανασχηματισμός σε αριθμούς

• Τέσσερα περισσότερα άτομα έχει το νέο σχήμα 46 από 42 

• Συνολικά 10 από τα 19 υπουργεία δεν άλλαξαν χέρια (Εξωτερικών – Άμυνας – Υποδομών – Περιβάλλοντος – Εργασίας – Δικαιοσύνης – Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Τουρισμού – Ναυτιλίας – Επικρατείας)

• Αποχώρησαν 8 υπουργοί Γ. Στουρνάρας – Γ. Μιχελάκης – Κ. Χατζηδάκης – Κ. Αρβανιτόπουλος – Π. Παναγιωτόπουλος – Α. Γεωργιάδης – Αθ. Τσαυτάρης – Θ. Καράογλου

• Νέα πρόσωπα 22 (8 Υπουργοί και 14 Αναπληρωτές και Υφυπουργοί)

Γκ. Χαρδούβελης – Α. Ντινόπουλος – Μ. Βορίδης – Α. Λοβέρδος – Κ. Τασούλας – Γ. Καρασμάνης – Β. Κικίλιας – Γ. Ορφανός – Γ. Λαμπρόπουλος – Θ. Λεονταρίδης – Γ. Ντόλιος – Αλ. Δερμετζόπουλος – Κ. Κουκοδήμος – Α. Γκερέκου – Ν. Ταγαράς – Α. Μπέζας – Γ. Πλακιώτικης – Κ. Παπακώστα – Σ.Βούλτεψη – Μ. Γιακουμάτος – Ο. Κωνσταντινόπουλος – Π. Κουκουλόπουλος 

• Αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών από 4 σε 6 

Όλγα Κεφαλογιάννη, Φώφη Γεννηματά και Εύη Χριστοφιλοπούλου παρέμειναν στα πόστα τους, ενώ στο νέο κυβερνητικό σχήμα μπήκαν οι κυρίες Σοφία Βούλτεψη, Κατερίνα Παπακώστα και Αντζελα Γκερέκου.


Πηγές:real.gr – aftodioikisi.gr


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X