ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ 32: ΒΟΣΝΙΑ

Ό,τι κι αν κάνει η Βοσνία στα γήπεδα της Βραζιλίας θα είναι δώρο για τη χώρα της. Ο στόχος πρόκρισης επετεύχθη. Η πρωτάρα του 2014 ανήκει στον όμιλο του Ιράν, της Νιγηρίας και της Αργεντινής.

Αν αφήσουμε εκτός της Αργεντινή, οι υπόλοιπες δύο είναι στα μέτρα της. Συνεπώς υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για κάτι περισσότερο από τη φάση των ομίλων.

                                                                   

Τον Οκτώβριο του 2013 χιλιάδες Βόσνιοι πλημμύρισαν τους δρόμους πανηγυρίζοντας την πρόκριση. Ασφαλώς πρωτόγνωρο για αυτούς.

Με την επιστροφή της εθνικής στο Σαράγεβο η υποδοχή ήταν αποθεωτική. Ο προπονητής Σάφετ Σούσιτς απευθυνόμενος σε 50.000 κόσμο είπε «Αυτό ήταν το όνειρο όλων μας. Τώρα, ας το χαρούμε».

 

Κι είχε δίκιο γιατί η Βοσνία έφθασε ακόμη δύο φορές στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε.

Το 2010 έχασε στα πλέι οφ την πρόκριση για το μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, όπως και το 2012 για τα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Αυτή τη φορά ο Βόσνιος τεχνικός άλλαξε τα σχέδιά του. Έπρεπε να παίξει η ομάδα πολύ επιθετικά για να καλύψει ταυτόχρονα και τις αμυντικές αδυναμίες. Το σχεδίασε, το έκανε πράξη και πέτυχε.

Η κορυφαία στιγμή της Βοσνίας, μετά την ανεξαρτησία της το 1992, έφθασε. Θα ζήσει τη μαγεία και όλα τα μεγαθήρια του μουντιάλ από κοντά. Οι βλέψεις είναι χαμηλά , αλλά στο υποσυνείδητο λειτουργεί η σκέψη κι η επιθυμία για κάτι επιπλέον από μία απλή συμμετοχή.

 

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

 

 

Τον Οκτώβριο του 2013, στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου, η Βοσνία έφευγε με νίκη 1-0 από τη Λιθουανία με γκολ του Βένταντ Ίμπισεβιτς.

Ταυτόχρονα είχε μαζί της το εισιτήριο πρόκρισης για τα τελικά της Βραζιλίας.

Σε έναν όμιλο, που υπολόγιζε μόνο την εθνική μας θα τα έπαιζε όλα για όλα .Έτσι ακριβώς κύλησε ο χρόνος από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι τον Οκτώβριο του 2013. Βοσνία κι Ελλάδα, Ελλάδα και Βοσνία. Βίοι παράλληλοι για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι Βόσνιοι επικράτησαν στα σημεία και προκρίθηκαν απ’ ευθείας. Το ίδιο ρεκόρ με την Ελλάδα (8-1-1), τους ίδιους βαθμούς (25), περίπου ισάξιοι αμυντικά (6 γκολ αυτοί παθητικό, τέσσερα εμείς), όμως με χαώδη διαφορά επιθετικά (30 γκολ οι Βόσνιοι, 12 εμείς).

 

«Οι Δράκοι» πήραν λευκή ισοπαλία στη χώρα μας που τους διευκόλυνε στην ισοβαθμία. Έτσι θα βρεθούν για πρώτη φορά σε τελικά μουντιάλ.

Είχαν μία άτυχη στιγμή, ήττα (1-0) από τη Σλοβενία, εντός, αγχώθηκαν, αφού η περίοδος ήταν κρίσιμη , αλλά έδειξαν χαρακτήρα στα τρία τελευταία παιχνίδια και με ισάριθμες νίκες (οι δύο εκτός)  πήραν την πρόκριση.

 

Σε δέκα παιχνίδια έδωσαν το παρόν μόνο τέσσερις παίκτες, ήτοι οι Μπέγκοβιτς, Τζέκο, Σπάχιτς και Ίμπισεβιτς.

Από τα 30 γκολ τα 25 πέτυχαν οι Τζέκο (10), Ίμπισεβιτς (8) και Μίσιμοβιτς (5). Ουσιαστικά αυτοί οι παίκτες μαζί με τον Πιάνιτς θα σηκώσουν όλο το βάρος των τελικών.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

 Ο 59χρονος Σάφετ Σούσιτς έγινε ομοσπονδιακός τεχνικός της Βοσνίας το 2009. Δουλεύει πετυχημένα σε αυτήν, αφού κατάφερε μετά πολλές προσπάθειες να την οδηγήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου. Άλλαξε ριζικά την ομάδα την τελευταία πενταετία. Διάλεξε ό,τι πιο εκλεκτό μπορούσε κι ήθελε να παίξει για τη Βοσνία, από συλλόγους του εξωτερικού. Παράλληλα διατήρησε κάποια έμπειρα στελέχη της παλιάς φρουράς.

 

Πολύπειρος τεχνικός, καθώς έχει δουλέψει πολλά χρόνια σε συλλογικό επίπεδο στη Γαλλία, στη Σαουδική Αραβία, αλλά κυρίως στην Τουρκία.

 

Στερείται διεθνούς εμπειρίας. Το μουντιάλ αποτελεί τεράστια πρόκληση για την καριέρα του. Ήρεμος προπονητής, με πολλές γνώσεις. Στηρίζεται κυρίως στην επιθετικογένια της  ομάδας του.

 

Αγαπημένη μορφή του το 4-4-2 με ρόμβο. Επιθετικό δίδυμο οι Τζέκο και Ίμπισεβιτς κι ακριβώς πίσω τους ο Ζβιέζνταν Μίσιμοβιτς. Στο εναλλακτικό 4-2-3-1 μόνος στην επίθεση είναι ο Τζέκο με αρωγό τον Μισίμοβιτς και παράλληλη προσθήκη ενός ακόμη αμυντικού μέσου.

 
 

ΑΣΤΕΡΙΑ

 ΕΝΤΙΝ ΤΖΕΚΟ….. Κεντρικός κυνηγός. 28 χρόνων. Παίζει στη Μάντσεστερ Σίτι από το 2011. Ευρωπαϊκή θητεία εννέα χρόνων με Τέπλιτσε και Βόλφσμπουργκ, πριν τους Άγγλους.

Ζωτικής σημασίας μονάδα στην επιθετική φιλοσοφία του Σούσιτς. Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στη Βοσνία με 35 γκολ.

Διεθνής από το 2007 (62 συμμετοχές – 35 γκολ)

 

ΕΜΙΡ ΣΠΑΧΙΤΣ….. Ο αρχηγός. Ο ηγέτης της οπισθοφυλακής. Κεντρικός αμυντικός. 33 χρόνων. Παίζει στην Μπάγερ Λεβερκούζεν από το 2013. Εμπειρία πέντε χρόνων από το Ρωσικό πρωτάθλημα (Σίνικ, Τορπέντο, Λοκομοτίβ, Ανζί), δύο με τη Γαλλική Μονπελιέ και ισάριθμα με την Ισπανική Σεβίλλη. Στο τέλος της μεγάλης καριέρας του θα παίξει σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου. Απείθαρχος με παρατηρήσεις κι αποβολές. Μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια η συμπεριφορά του, αν δεν συνετιστεί, τουλάχιστον, για το μουντιάλ. Διεθνής από το 2003 (74 συμμετοχές – 3 γκολ)

 

ΜΙΡΑΛΕΜ ΠΙΑΝΙΤΣ….. Επιθετικός μέσος. 24 χρόνων. Παίζει στη Ρόμα από το 2011. Άρχισε την καριέρα του με τη Μέτς, συνέχισε στη Λιόν, όπου έφτιαξε το όνομά του και τώρα δοκιμάζει την τύχη του στο καμπιονάτο. Διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες του Λουξεμβούργου. Το 2008 αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη του στο Λουξεμβούργο, αλλά και στη Γαλλία και να ενταχθεί στη Βοσνία. Τον χαρακτηρίζουν επιτελικό μέσο παλιάς αγωνιστικής τεχνικής, χαρισματικό, με οξυδέρκεια, δυνατό σουτ κι όμορφες πάσες. Ο «μικρός Πρίγκηπος» είναι ο εκφραστής του επιθετικού παιχνιδιού των «Δράκων».  Διεθνής από το 2008 (48 συμμετοχές – 8 γκολ)

 

ΕΙΔΙΚΟΙ

 

 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ…..  Θα υπάρξει νέα γενιά Βόσνιων ποδοσφαιριστών? Μετά τον κτηνώδη πόλεμο , στη δεκαετία του’90, που κατέστρεψε τη χώρα πολλές οικογένειες μετανάστευσαν στη Δυτική Ευρώπη. Η πλειοψηφία της εθνικής ανήκει σε συλλόγους της Γερμανίας. Πόσο θα επηρεαστεί από την απειρία μεγάλης διοργάνωσης? Πως θα τα βγάλει πέρα με τα μεγαθήρια του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου?

 

ΛΟΓΟΙ ΧΑΡΑΣ….. Αφθονία τερμάτων. Κατά μέσον όρο πέτυχε τρία γκολ ανά παιχνίδι στα προκριματικά. Μόνον η Αγγλία, η Γερμανία και η Ολλανδία τα κατάφεραν καλύτερα. Διαθέτει φανταστικό τερματοφύλακα. Τον Άσμιρ Μπέγκοβιτς, ο οποίος καλύπτει όλα τα κενά της αμυντικής γραμμής. Η ασθενέστερη ομάδα της διοργάνωσης. Κανένα άγχος. Ελάχιστες προσδοκίες.

 

ΛΟΓΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ….. Έλλειψη επιλογών. Ο Σούσιτς παραδέχεται πως η Βοσνία έχει μόνο 12-13 καλούς παίκτες. Αν κάποιος τραυματιστεί ή τιμωρηθεί θα αποβεί ολέθρια καταστροφή. Οι «Δράκοι» παίζουν επιθετικά, γιατί είναι αδύναμοι αμυντικά. Όσα περισσότερα γκολ πετύχουν τόσο καλύτερο θα είναι για την έκβαση του αγώνα. Η Βοσνία είναι η μόνη πρωτάρα αυτού του μουντιάλ. Αν και οι παίκτες της παίζουν σε μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αυτό δεν σημαίνει τίποτα για μία τόσο σημαντική διοργάνωση.

Σχετικά άρθρα