Σε απεργιακή πολιορκία το Σάο Πάολο

Οι εργαζόμενοι του μετρό συνέχισαν τη Δευτέρα για έκτη διαδοχική ημέρα την απεργιακή κινητοποίησή τους, ενώ σε απεργία συμφώνησαν να κατέβουν κι άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως οι οδηγοί λεωφορείων και οι εκπαιδευτικοί. Το κυκλοφοριακό χάος στη μεγαλούπολη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων είναι πλέον αναπόφευκτο, με τους αναλυτές να είναι δυσοίωνοι, αφού δεν βλέπουν λύση στο πρόβλημα, μόλις 48 ώρες πριν από τη σέντρα στο Μουνιάλ.

Η μόνη ελπίδα για τους διοργανωτές είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με το κίνημα των άστεγων εργαζομένων, που είχε κάνει πολλαπλές διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, να μην κατέβουν στους δρόμους κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Αντίθετα, ανυποχώρητοι είναι οι απασχολούμενοι στο μετρό, που εξακολουθούν να πιέζουν για αυξήσεις 12% στις αμοιβές τους, αντί 8,7% που τους έχει προταθεί. Η απεργία έχει προκαλέσει τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, που έχει ως συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις στις μετακινήσεις όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και των φιλάθλων που φθάνουν στο Σάο Πάολο.

Η απεργία έχει προστεθεί στις μεγάλες ανησυχίες για το εάν η κυβέρνηση της Βραζιλίας μπορεί να ελέγξει τις διαδηλώσεις κι άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενόψει του πρώτου αγώνα μεταξύ της «οικοδέσποινας» και της Κροατίας, την Πέμπτη στο Σάο Πάολο το οποίο εκτός από την πρεμιέρα θα φιλοξενήσει και άλλα πέντε παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου και του ενός ημιτελικού. Με τις παρούσες συνθήκες πάντως η Πέμπτη αναμένεται να είναι μια “καυτή” μέρα για διοργανωτές, αστυνομία αλλά και τους φιλάθλους που θα κατευθυνθούν στο γήπεδο, με όλα αυτά τα προβλήματα και κανείς δεν θέλει να σκεφτεί το ενδεχόμενο το παιχνίδι ανάμεσα στη Βραζιλία και την Κροατία να μετατραπεί από γιορτή του ποδοσφαίρου σε διαδήλωση για τα εσωτερικα προβλήματα της χώρας.

Σχετικά άρθρα