Φαβορί για πρόκριση, Ελλάδα και Κολομβία

Στα 45 του χρόνια ο Ντομίνγκος Ζοσέ Πασιένσια Ολιβέιρα ή πιο απλά Ντομίνγκος έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό όνομα στο Πορτογαλικό ποδόσφαιρο.

Πρώτα ως ένας εξαίρετος επιθετικός (έπαιξε σε 35ο επίσημους αγώνες με την Πόρτο σημειώνοντας 150 γκολ,ενώ διακρίθηκε και με την εθνική του ομάδα στο Ευρω του 1996.

Έπειτα ως προπονητής  κατάφερε να οδηγήσει  την Μπράγα στον τελικό του Έuropa league to 2011. Τώρα αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Σετούμπαλ μίας νεανικής ομάδας που κατέλαβε την 7η θέση στο περυσινό πρωτάθλημα.
Με τον  Ντομίνγκος γνωριζόμαστε αρκετό καιρό. Είχαμε δώσει ραντεβού τη παραμονή του τελικού αλλά τον κάλεσε ο πρόεδρος της Σετούμπαλ για να υπογράψει το  συμβόλαιο και δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε από κοντά στην Λισαβώνα.

Έτσι μιλήσαμε τηλεφωνικώς , για το τι μπορεί να πετύχει η Πορτογαλία, το Κριστιάνο Ρονάλντο, την Ελλάδα που βλέπει ως φαβορί για πρόκριση , το Βέλγιο ως αποκάλυψη και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα θέματα:

« Η εθνική Πορτογαλίας για να λέμε την αλήθεια δεν διαθέτει  πολύ καλή ομάδα. Μπορεί αυτή τη στιγμή ο Κριστιάνο Ρονάλντο να είναι ο καλύτερος παικτης στον κόσμο, αλλά όπως είναι τα πράγματα όλα εξαρτώνται απο αυτόν,  και δεν γνωρίζω αν έτσι μπορεί να φτάσει κάπου ψηλά στο παγκόσμιο κύπελλο…»

– Ναι αλλά απ ότι γνωρίζει όλος ο κόσμος η Πορτογαλία διαθέτει και άλλους εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές..

« Συμφωνώ αλλά δεν είναι τόσο απλό το θέμα:Ο Νάνι που όντως είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής τη σαιζόν που τέλειωσε αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα με τραυματισμούς και δεν έπαιξε αρκετά. Το ίδιο ισχύει και με τον Ποστίγκα που ήταν αρκετό καιρό εκτός δράσης στην Λάτσιο, για τον ίδιο λόγο αλλά και για τον Ούγκο Αλμέιδα που παίζει στην Τουρκία. Προβλήματα είχαν και οι Μπρούνο Άλβες, ο Πέπε και ο Φάμπιο Κοεντράο».

– Το πρώτο παιχνίδι της Πορτογαλίας είναι κόντρα στην Γερμανία οπότε?

 « Δύο πράγματα πρέπει να συμβούν στο παιχνίδι αυτό για να έχει σημαντικές ελπίδες για πρόκριση η Πορτογαλία . Να νικήσει ή τουλάχιστον να φέρει ισοπαλία. «

–  Ο κόσμος περιμένει πάρα πολλά από την εθνική σας ομάδα…

« Σίγουρα. Όμως ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέρασε μερικές δύσκολες στιγμές καθώς μέχρι πρόσφατα ήταν τραυματίας και κανείς δεν ξέρει σε 10-15 ημέρες σε πιά κατάσταση θα βρίσκεται. Όπως και να το κάνουμε αποτελεί το «βαρόμετρο»της εθνικής Πορτογαλίας».

–  Μαζί σας στον όμιλο υπάρχουν η Γκάνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο πολύ θα σας προβληματίσουν πιστεύετε?

« Η μεν Γκάνα μας ξέρει και την ξέρουμε πολύ καλά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα είναι δύσκολο και το δεύτερο παιχνίδι μας με αντίπαλο την ομάδα του Γιούργκεν Κλίνσμαν».

 – Φαβορί για την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου ποια ομάδα θεωρείς?

«Την Βραζιλία που θα αγωνισθεί και μέσα στο «σπίτι της». Έπειτα διαθέτει και πολύ καλή ομάδα, ενώ πολλά περιμένω κι από τις Γερμανία, Αργεντινή  και ιδιαίτερα από τον Μέσι που όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω του.»

–  Η κάτοχος του τροπαίου Ισπανία, τι μπορεί να πετύχει?

« Νομίζω για όλες τις ευρωπαικές ομάδες η διαφορά θερμοκρασίας θα παίξει σημαντικό ρόλο. Θα της επηρεάσει αναμφισβήτητα αλλά και η Ισπανία λογικά θα πρέπει να είναι μαζί με τις τρεις προαναφερόμενες αυτές που θα φτάσουν τουλάχιστον στα ημιτελικά και νομίζω μία από αυτές θα πάρει και το κύπελλο».

                      Ομάδα αποκάλυψη το Βέλγιο

–  Ντομίνγκος, ποια ομάδα βλέπεις ότι θα είναι η αποκάλυψη της διοργάνωσης;

« Νομίζω το Βέλγιο του Μαρκ Βίλμοτς. Είναι μία νεανική ομάδα με αρκετό ταλέντο που εντυπωσίασε στα προκριματικά και εξασφάλισε πρώτη την πρόκριση για την Βραζιλία.

–  Πάμε στον όμιλο της Ελλάδος, εδώ τι πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει με αντιπάλους τις Κολομβία, Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού?

 « Φαβορί για την πρόκριση νομίζω ότι είναι η Ελλάδα και η Κολομβία. Ο Φερνάντο Σάντος ξέρω πολύ καλά πόσο σκληρά εργάζεται και έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό και αξιόμαχο συγκρότημα, που δύσκολα δέχεται γκολ. Αν μάλιστα πετύχει κι ένα τέρμα, τότε πήρε και τη νίκη. Σίγουρα το πρώτο παιχνίδι κόντρα στην Κολομβία θα παίξει αποφασιστικό ρόλο, αλλά πιστεύω η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα».

– Τι έχεις να πεις για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ;

« Στο πρώτο ημίχρονο δεν ήταν καλό το παιχνίδι. Στο δεύτερο ήταν καλύτερο. Μετά στην παράταση επικράτησε η εμπειρία των παικτών της Ρεάλ και νίκησε με 4-1, δίκαια».

 

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος- Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

 

Σχετικά άρθρα