Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Ενδοκρινολογία/Διαβητολογία / Επηρεάζουν τα γλυκά ποτά την πίεση;
Επηρεάζουν τα γλυκά ποτά την πίεση;  thumbnail
Η αρτηριακή πίεση στο 95% των περιπτώσεων δεν έχει σαφή παθολογική αιτία, καθώς το πρόβλημα φαίνεται ότι βρίσκεται στις καθημερινές συνήθειες, στα ψυχοσωματικά stress, στη διατροφή και ενδεχομένως σε πολλούς άγνωστους παράγοντες της καθημερινότητας.

Επηρεάζουν τα γλυκά ποτά την πίεση;

Η αρτηριακή πίεση στο 95% των περιπτώσεων δεν έχει σαφή παθολογική αιτία, καθώς το πρόβλημα φαίνεται ότι βρίσκεται στις καθημερινές συνήθειες, στα ψυχοσωματικά stress, στη διατροφή και ενδεχομένως σε πολλούς άγνωστους παράγοντες της καθημερινότητας. Μέσα στο πλαίσιο της διατροφής των υπερτασικών που αναμφισβήτητα έχει ιδιαίτερη σημασία, μετά το αλάτι, ένα προς ένα τα συστατικά της διατροφής διερευνώνται από τους ερευνητές. Ανάμεσα σε αυτά και η ζάχαρη. Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη, που αποτελεί βασικό συστατικό κάθε γλυκού, προκαλεί αυξημένη έκκριση της ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αύξηση της αδρεναλίνης, η οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει μεταβολή του τόνου των αρτηριών και να παρατηρηθεί αύξηση της πίεσης. Όμως κατά πόσον τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν σταθερή αύξηση της πίεσης, είναι ένα θέμα προς συζήτηση.  Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε μια μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό για την πίεση, ‘Hypertension’, που πραγματοποιήθηκε σε 2.500 άτομα. Η μελέτη απέδειξε ότι όταν τα άτομα αυτά έπιναν σταθερά πάνω από 350 ml ποτών που περιείχαν ζάχαρη παρουσίαζαν συγκριτικά αύξηση της πίεσής τους σε σχέση με τα άτομα που έπιναν αντίστοιχα ποτά χωρίς ζάχαρη. Το μήνυμα αυτής της μελέτης δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουν  οι άνθρωποι  να τρώνε γλυκά, να πίνουν χυμούς ή αναψυκτικά. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι η αυξημένη κατανάλωση γλυκών, σε συνδυασμό μάλιστα με αλμυρά φαγητά που περιέχουν αυξημένη ποσότητα αλατιού, αναμφισβήτητα δημιουργούν προϋποθέσεις αύξησης της πίεσης. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η αυξημένη ποσότητα ζάχαρης οδηγεί στην παχυσαρκία, που και αυτή με τη σειρά της προάγει την υπέρταση (αυξάνει την πίεση).
[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X