Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Καρδιολογία / Οδηγίες για να αποφύγουν την θερμοπληξία τα άτομα υψηλού κινδύνου
Οδηγίες για να αποφύγουν την θερμοπληξία τα άτομα υψηλού κινδύνου thumbnail
Υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια συνιστούν την προϋπόθεση της θερμοπληξίας.

Οδηγίες για να αποφύγουν την θερμοπληξία τα άτομα υψηλού κινδύνου

Υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια συνιστούν την προϋπόθεση της θερμοπληξίας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν υπάρχουν συνθήκες θερμοπληξίας, τότε το θερμορρυθμιστικό σύστημα του ανθρώπου αποσυντονίζεται. Βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι το σώμα του ανθρώπου δεν μπορεί να αποβάλει με τον ιδρώτα θερμότητα, γιατί η άπνοια και η υψηλή υγρασία παρεμποδίζουν την εξάτμιση του ιδρώτα, η οποία είναι υπεύθυνη για την πτώση της θερμοκρασίας στο δέρμα και στο σώμα.


Ετσι η θερμοκρασία του σώματος όχι μόνον δεν πέφτει, αλλά ανεβαίνει, φθάνοντας ακόμη και τους 41° C. Ιδιαίτερα ευαίσθητα στη θερμοπληξία είναι τα ηλικιωμένα άτομα, των οποίων το θερμορρυθμιστικό σύστημα, λόγω αθηροσκλήρωσης, υπολειτουργεί. Επιρρεπείς σε θερμοπληξία, εκτός από τα ηλικιωμένα άτομα, είναι οι ασθενείς που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα, δηλαδή τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση (πίεση) ή καρδιακή ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη. Στις περιπτώσεις αυτές, κάθε ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του, ο οποίος είναι καθ’ όλα αρμόδιος να προσαρμόσει τη δοσολογία των φαρμάκων που παίρνει ο άρρωστος, ανάλογα με τις επικρατούσες ατμοσφαιρικές συνθήκες.


Τα άτομα υψηλού κινδύνου (υπερήλικοι, ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:


* Η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία και γι' αυτό συνιστάται να εκτίθενται στον ήλιο για χρονικό διάστημα τόσο όσο να στεγνώσει το σώμα τους. Η εμφάνιση πυρετού έπειτα από ηλιοθεραπεία, σε συνδυασμό με κεφαλαλγία ή σύγχυση, δημιουργεί υπόνοια για διάγνωση θερμοπληξίας.


* Θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες εξόδους από το σπίτι, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες.


* Πρέπει να κατοικούν σε σπίτια με κλιματισμό ή – εάν αυτό δεν είναι δυνατόν – να κάνουν συχνά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.


* Να τρέφονται με υγρές τροφές και χυμούς και να πίνουν άφθονο κρύο νερό.


* Πρέπει η ενδυμασία τους να συμβάλλει στη διατήρηση του σώματός τους όσο γίνεται πιο δροσερού. Γι' αυτό και συνιστώνται τα φαρδιά λευκά ρούχα που αντανακλούν και δεν απορροφούν θερμότητα.


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X