Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Δερματολογία / Δέρμα, τροφή & ανανέωση
Δέρμα, τροφή & ανανέωση   thumbnail
Η αναπόφευκτη διαδικασία της γήρανσης αρχίζει για όλους από πολύ «νεαρή» ηλικία. Με συγκεκριμένους όμως τρόπους μπορούμε να πετύχουμε μια όμορφη, υγιή και «νεανική» γήρανση. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Δέρμα, τροφή & ανανέωση

Η αναπόφευκτη διαδικασία της γήρανσης αρχίζει για όλους από πολύ «νεαρή» ηλικία. Με συγκεκριμένους όμως τρόπους μπορούμε να πετύχουμε μια όμορφη, υγιή και «νεανική» γήρανση. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Η απάντηση είναι πολλά πράγματα μαζί. Αρχίζοντας πάντα από το πιο βασικό, τη σωστή διατροφή και συμπληρώνοντας με κάποιους επιπλέον τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να παρατείνουμε την υγεία μας και την εμφάνισή μας στα επίπεδα που βρισκόταν όταν ήμασταν στις δεκαετίες των “–άντα”. Είμαστε αυτό που τρώμε και φαινόμαστε αυτό που είμαστε. Οι τροφές μας και ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει την υγεία μας, άρα και την εικόνα μας. Οι βλαπτικές τροφές, όπως ακριβώς επηρεάζουν τη συνολική μας υγεία, δημιουργώντας ασθένειες (μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, παχυσαρκία κλπ) ή επιτείνοντας υπάρχουσες ασθένειες (καρδιαγγειακά νοσήματα, πολυκυστικές ωοθήκες κλπ), επηρεάζουν και το δέρμα μας. 


Η ποσότητα συσσωρευμένου λίπους στο σώμα και στο πρόσωπό μας, ο βαθμός κατακράτησης υγρών, τα οιδήματα, η σφριγηλότητα και η λάμψη του δέρματος, ο βαθμός έκκρισης των σμηγματογόνων αδένων κλπ, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που επηρεάζονται από τις τροφές. Η άποψη που επικρατούσε στις αρχές της δεκατείας του ‘70 ότι η διατροφή δεν σχετίζεται με την υγεία του δέρματος έχει καταρριφθεί από πολλές μεταγενέστερες μελέτες.


Οι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αποδεικνύεται ότι είναι βλαπτικοί, διότι δημιουργούν μακροχρόνια ινσουλιναιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη, αύξηση συγκεκριμένων παραγόντων (IGF-1 και IGFBP-3) και αλλαγές στην ισορροπία και ομοιόσταση ορμονών, κυτοκινών και φλεγμονωδών παραγόντων. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν μεταβολές στο δέρμα, όπως αύξηση στην έκκριση σμήγματος και φλεγμονή. Συνεπώς προτιμούμε πάντα υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.


Τα ψάρια απεναντίας είναι ωφέλιμα στο δέρμα εξαιτίας των ω-3 και πολλών άλλων πολύτιμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχουν. Τροφές όπως το γάλα, η σοκολάτα καθώς και ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως το ιώδιο, τα καροτενοειδή, ο ψευδάργυρος, τα διάφορα είδη λιπαρών οξέων, οι πολυφαινόλες και πολλές άλλες, έχουν γίνει διαχρονικά αντικείμενο έρευνας για τις θετικές και αρνητικές ανάλογα επιδράσεις τους στην υγεία του δέρματος.


Πρέπει βεβαίως να γνωρίζουμε ότι η ίδια διατροφή δεν είναι εξίσου καλή για όλους τους ανθρώπους ούτε για όλους τους τύπους δέρματος. Είναι διαφορετικές οι διατροφικές ανάγκες των λιπαρών έναντι των ξηρών επιδερμίδων, των δυσχρωματικών επιδερμίδων έναντι αυτών που σχηματίζουν εύκολα ρυτίδες και ούτω καθεξής, οπότε χρειάζεται ατομική εκτίμηση για την κάθε περίπτωση.


Όμως, ο χρυσός κανόνας της διατροφής, δηλαδή η κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών, συχνής κατανάλωσης ψαριών και όλων των απαραίτητων λιπαρών οξέων, αρκετών λαχανικών και 2-3 φρούτων καθημερινά, για τους περισσότερους ανθρώπους θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα, η οποία θα ενισχυθεί περισσότερο με αποφυγή βλαπτικών παραγόντων όπως η ζάχαρη και το πολύ αλκοόλ.
Πού χρειάζεται να«παρέμβω»αισθητικά;

Πέρα από τη σωστή διατροφή που οφείλουμε στον εαυτό μας, υπάρχουν και ορισμένες προληπτικές μικρές ιατρικές παρεμβάσεις, που μπορεί να ενισχύσουν τη νεανική εμφάνισή μας και να επιβραδύνουν την εμφάνιση των σημαδιών του χρόνου.

Τέτοιες παρεμβάσεις, μεταξύ πολλών άλλων, είναι η τακτική απολέπιση, η μεσοθεραπεία, η μείωση ρυτίδων με βοτουλινική τοξίνη Α και οι εγχύσεις υαλουρονικού οξέως.Οι παρεμβάσεις αυτές χρησιμοποιούνται για δεκαετίες από την ιατρική κοινότητα με ασφαλή και ανώδυνο τρόπο, όταν εφαρμόζονται σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και από σωστά εκπαιδευμένους γιατρούς.


Απολέπιση της επιδερμίδας, μπορεί να γίνει με μηχανικό ή χημικό τρόπο. Μηχανική απολέπιση γίνεται με ειδικά μηχανήματα μικροδερμοαπόξεσης (microdermabration), που χρησιμοποιούν κρυστάλλους αλάτων και ειδικά “γυαλόχαρτα”. Η χημική απολέπιση (χημικά peelings), είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από την εποχή της Κλεοπάτρας. Στις θεραπείες πρόληψης και αντιγήρανσης χρησιμοποιούνται κυρίως τα επιφανειακά peelings που μεταξύ άλλων είναι τα περίφημα AHAs (άλφα υδροξυοξέα), BHAs (βήτα υδροξυοξέα) και χαμηλής πυκνότητας TCA (τριχλωροακετικό οξύ). Αυτά τα οξέα απομακρύνουν το εξωτερικό τμήμα της κεράτινης στιβάδας, αναδεικνύοντας την επιδερμίδα που είναι πιο απαλή στην υφή και πιο ομοιόμορφη στο χρώμα. Δρουν επίσης σαν ενυδατικοί παράγοντες, αυξάνοντας την ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί υγρασία. Έτσι η επιδερμίδα γίνεται πιο ελαστική, με καλύτερη αντανάκλαση του φωτός και σαφώς νεότερη όψη. Πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν απαιτείται καθόλου χρόνος αποθεραπείας και διακοπής της φυσιολογικής κοινωνικής ζωής. Το άτομο μπορεί να φύγει από το ιατρείο χωρίς καθόλου σημάδια παρέμβασης και να συνεχίσει αμέσως τις καθημερινές του ασχολίες. Το μειονέκτημά τους είναι ότι για να υπάρξουν αισθητά αποτελέσματα χρειάζονται από 4 έως 8 εφαρμογές και θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να είναι σωστά ενημερωμένος για να μην απογοητευθεί στην πρώτη ή δεύτερη εφαρμογή αν δεν δει τα τελικά αποτελέσματα.


Η μεσοθεραπεία είναι η έγχυση ουσιών μέσα στην επιδερμίδα με πολλές μικρές ενέσεις. Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται πολλά χρόνια με καλά αποτελέσματα. Μπορεί να γίνει είτε με το χέρι είτε με χρήση ειδικών μηχανημάτων τα οποία εγχύουν με μικρή βελόνα τις ουσίες σε σταθερό βάθος μέσα στην επιδερμίδα. Οι ουσίες που εγχύονται μπορεί να είναι βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, αμινοξέα, υαλουρονικό οξύ και άλλες ουσίες που προκαλούν λεύκανση και σύσφιγξη. Το αποτέλεσμα είναι η «θρέψη» και η ενυδάτωση της επιδερμίδας η οποία εμφανίζεται ανανεωμένη και νεότερη.

Η μεσοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από το πρόσωπο και σε άλλα σημεία, όπως είναι το τριχωτό της κεφαλής καθώς και σημεία στο σώμα για την βελτίωση του τοπικού πάχους, των ραγάδων και της χαλάρωσης. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα για κάθε περίπτωση πρέπει να εξηγηθούν από την αρχή στον ενδιαφερόμενο, για να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από τη μέθοδο.


Εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης Α(botox/dysport κλπ) για απάλειψη των δυναμικών ρυτίδων που δημιουργούνται με τη συνεχή σύσπαση των μυών.  Η βοτουλινική τοξίνη Α είναι μια φυσική εξωτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium Botulinum και αναστέλλει παροδικά την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης στη νευρομυϊκή σύναψη προκαλώντας μείωση της σύσπασης του στοχευμένου μυός.

Είναι μια από τις παγκοσμίως δημοφιλέστερες θεραπείες, κυρίως για την μείωση των δυναμικών ρυτίδων του μετώπου, του μεσόφρυου και των ματιών αλλά η θεραπεία αυτή έχει εφαρμογές και σε άλλα σημεία (λαιμός, ντεκολτέ, στόμα κλπ). Εφαρμόζεται σε άνδρες και γυναίκες και είναι τόσο δημοφιλής διότι έχει άμεσα αποτελέσματα (ορατά μέσα σε λίγες μέρες από την εφαρμογή), είναι απλή και εύκολη διαδικασία, χωρίς κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, παρά μόνο (σπανίως) αίσθημα βάρους ή ελαφρό πονοκέφαλο μετά την έγχυση του φαρμάκου.


Με σωστή εφαρμογή του φαρμάκου, οι ρυτίδες απαλύνονται ή εξαφανίζονται αλλά διατηρείται η έκφραση του προσώπου, το οποίο φαίνεται πιο ήρεμο και ξεκούραστο. Η δράση του φαρμάκου διαρκεί περίπου 3-5 μήνες και μετά οι μύες επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Η επανάληψη της θεραπείας συνιστάται κάθε 6 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις κάθε 4.


Πολλοί μύθοι έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη συγκεκριμένη θεραπεία και κυρίως αυτός της εξάρτησης από το “μπότοξ”. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί μετά την επαναφορά των μυών στην αρχική κατάσταση (και όχι σε χειρότερη από την αρχική όπως πολλοί εσφαλμένα νομίζουν) δεν είναι απαραίτητο να ξαναγίνει η θεραπεία, παρά μόνο αν επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος να διατηρήσει το αισθητικό αποτέλεσμα που είχε με το φάρμακο.


Ένας άλλος μύθος είναι ότι η θεραπεία απευθύνεται σε μεγάλες ηλικίες. Αυτό δεν ισχύει, διότι στις μεγάλες ηλικίες (πάνω από 50-60 ετών), οι ρυτίδες παύουν να είναι “δυναμικές” και γίνονται μόνιμες. Τέτοιες μόνιμες ρυτίδες δεν μπορεί να εξαφανισθούν παρά μόνο με συνδυασμό θεραπειών με βοτουλινική τοξίνη Α και υαλουρονικό οξύ. Η ιδανική ηλικία για την έναρξη της θεραπείας είναι άτομα άνω των 30 ετών και πριν ακόμα οι δυναμικές ρυτίδες μονιμοποιηθούν. Το μοναδικό μειονέκτημα της θεραπείας, είναι η σχετικά υψηλή τιμή της, λόγω της ακριβής τιμής του φαρμάκου.
Ο όγκος που χάνεται με την πάροδο της ηλικίας και δημιουργεί την εικόνα της χαλάρωσης και πτώσης των ιστών, μπορεί να αντικατασταθεί με ειδικά υλικά που προσδίδουν το χαμένο όγκο. Έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά υλικά αλλά σήμερα το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο είναι το υαλουρονικό οξύ, μια γλυκοζαμινογλυκάνη, που υπάρχει σε όλα τα ζώα. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει στο δέρμα, στον συνδετικό, στον επιθηλιακό και στο νευρικό ιστό. Ο ρόλος του είναι να καταλαμβάνει χώρο στη μεσοκυττάρια ουσία. Έχει την ιδιότητα να δεσμεύει μεγάλο όγκο νερού (μέχρι και 1000 φορές τη μάζα του), γι’αυτό εκτός από τον όγκο, αυξάνει την υγρασία και την ελαστικότητα του δέρματος.


Με την πάροδο της ηλικίας μειώνεται η ποσότητα του υαλουρονικού στο δέρμα και δημιουργείται χαλάρωση της επιδερμίδας και απώλεια της σφριγηλότητας και της λάμψης. Για να αντιστρέψουμε αυτό το φαινόμενοτοποθετούμε υαλουρονικόείτε επιφανειακά (κάτω από το δέρμα) ή πιο βαθιά (κάτω από τους υποκείμενους μύες) και μειώνουμε το βάθος των ρυτίδων και των πτυχών του δέρματος (πχ. ρινοπαρειακές αύλακες, αύλακα στο πηγούνι), εξισορροπούμε τις ασυμμετρίες και την χαλάρωση (πχ παρειές) και ξανασμιλεύουμε τρισδιάστατα το πρόσωπο (πχ ζυγωματικά, χείλια κλπ) δίνοντάς του μια νεανικότερη όψη. Υπάρχουν πολλά είδη και ποιότητες υαλουρονικών. Θα πρέπει να επιλεγεί το κατάλληλο, ανάλογα με το βάθος και την περιοχή που πρόκειται να τοποθετηθεί.


Το φυσικό υαλουρονικό, όταν ενεθεί, δεν προκαλεί ανοσολογικές αντιδράσεις, διότι βρίσκεται σε όλα τα είδη ζώων αλλά το μειονέκτημά του είναι ότι, επειδή αποδομείται πολύ γρήγορα, διαρκεί λίγες μόνο μέρες.


Για να διατηρηθεί περισσότερο, χρησιμοποιείται από τις εταιρίες κατασκευής η διαδικασία της διασταύρωσης, με την οποία το υαλουρονικό διατηρείται από 9 έως 18 μήνες στην περιοχή της ένεσης. Ο χρόνος διάρκειας εξαρτάται κυρίως από το είδος του υαλουρονικού και από την περιοχή της τοποθέτησης. Σπάνιες παρενέργειες του υαλουρονικού οξέος μπορεί να είναι προσωρινό οίδημα και εκχυμώσεις στα σημείο της έγχυσης, και σπανιότατα αντιδράσεις υπερευαισθησίας.


Η σωστή επιλογή γιατρού είναι κρίσιμη για την διασφάλιση της ποιότητας της εμφύτευσης του υλικού. Επίσης, απαντάει και στις επιφυλάξεις των ενδιαφερομένων για πιθανό “παραφούσκωμα” και αφύσικη εμφάνιση μετά από τη χρήση του υαλουρονικού, κάτι που δεν συμβαίνει όταν τοποθετηθεί σωστά.
Πηγή: Eurodiet.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X