Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Υπογραφή Σαμαρά για νέα μέτρα!
Υπογραφή Σαμαρά για νέα μέτρα!  thumbnail

Υπογραφή Σαμαρά για νέα μέτρα!

Τα πειστήρια για τους υποκριτικούς και κάλπικους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί μη λήψης νέων μέτρων και τέλους των Μνημονίων, ισχυρισμούς που επανέλαβαν και χθες οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, φέρνει στη δημοσιότητα η "Αυγή". Στην έκθεση του ΔΝΤ υπάρχει συνημμένη επιστολή των κ. Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου προς την τρόικα από τις 14 Μαΐου, δηλαδή πριν από τις εκλογές, διά της οποίας παρέχονται εγγυήσεις στους δανειστές ότι -αν χρειαστεί- θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο των επικαιροποιήσεων του Μνημονίου!Το ερώτημα "αν χρειαστεί" απαντάται από το ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει δημοσιονομικό κενό 7,7 δισ. και χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. έως το 2017 και εκτιμά ότι είναι σχεδόν απίθανο να αποφευχθούν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων!


* Αναπόφευκτη για το ΔΝΤ η νέα περικοπή μισθών και συντάξεων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό 7,7 δισ. μέχρι το 2017


* Νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο στον ορίζοντα για χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ.


Τι λέει η επίμαχη παράγραφος


Ωστόσο η επίμαχη παράγραφος της επιστολής έχει ως εξής:


«Και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα που μπορεί να αποδειχθούν αναγκαία για τον σκοπό αυτό, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. Θα προβούμε σε διαβουλεύσεις με το Ταμείο (σ.σ. το ΔΝΤ) για την υιοθέτηση οποιωνδήποτε σχετικών δράσεων ενόψει των επικαιροποιήσεων των πολιτικών που περιέχονται στο Μνημόνιο, και σε συμφωνία με τις πολιτικές που προβλέπει το Ταμείο σε παρόμοιες διαβουλεύσεις».


Πάντα συνάπτεται επιστολή


Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάθε έκθεση των δανειστών υπάρχει και συνημμένη επιστολή υπογεγραμμένη από τους πρωθυπουργό, υπουργό Οικονομικών και διοικητή της ΤτΕ και στο περιεχόμενο όλων των επιστολών είναι και η συγκεκριμένη παράγραφος.


Δηλαδή, σε κάθε έκθεση του ΔΝΤ η κυβέρνηση αναφέρει πως αν χρειαστεί θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα -ως παροχή εγγυήσεων – ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα ληφθούν τα μέτρα. Είναι ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων η λήψη μέτρων ή όχι.


Από την άλλη όμως προκύπτει πολιτικό θέμα, αφού τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όσο και χθες στο πανηγυρικό υπουργικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαιώνουν μετ' επιτάσεως ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα.


 


Τα βασικά σημεία της έκθεση του ΔΝΤ που ενεδεχομένως να φέρουν νέα μέτρα


Να καλυφθεί δημοσιονομικό «κενό» 2 δισ. ευρώ για το 2015. Η εκτίμηση αυτή θα επανεξεταστεί το Φθινόπωρο κατά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Ως πρώτη λύση προβάλλει η επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016, αλλιώς μέχρι τότε η «τρύπα» υπολογίζεται να φτάσει σε 3,7 δισ. ευρώ.


Να καλυφθεί χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ, ενώ το χρέος θα φτάσει στο 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για να λήψη μέτρων από τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.


Να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, με νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στο δημόσιο. Ανησυχούν μάλιστα για τη διανομή επιδομάτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως το κοινωνικό μέρισμα που ήδη έδωσε.


Να προχωρήσουν οι απολύσεις στο δημόσιο που «σκάλωσαν» και οδήγησαν μεν σε τυφλά «λουκέτα» όπως στην ΕΡΤ, αλλά δεν έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα και διαρκή επίπτωση στο 2014 και μετά.


Να αρθούν οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις και να εισαχθεί στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.


Νέες παρεμβάσεις στους κατώτερους μισθούς


Περικοπές όχι μόνο στις υψηλές συντάξεις αφού οι δαπάνες αυτές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (17% του ΑΕΠ).


Πιο δραστικές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, χωρίς «πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του».
Πηγή: www.avgi.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X