Αρχική / Σεξ / Αν παίρνω τεστοστερόνη θα δείχνω πιο νέος και σεξουαλικά ενεργός;
Αν παίρνω τεστοστερόνη θα δείχνω πιο νέος και σεξουαλικά ενεργός;  thumbnail
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι άνδρες που πιστεύουν ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται νεότεροι και δραστήριοι, καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία, πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά για τους σχετικούς κινδύνους πριν προχωρήσουν σε αυτή.

Αν παίρνω τεστοστερόνη θα δείχνω πιο νέος και σεξουαλικά ενεργός;

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι άνδρες που πιστεύουν ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται νεότεροι και δραστήριοι, καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία, πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά για τους σχετικούς κινδύνους πριν προχωρήσουν σε αυτή.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grΠράγματι, οι δυνατότητες της θεραπείας με τεστοστερόνη είναι πολλές, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας, η βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, η ενίσχυση της libido και η βελτίωση του επίπεδου ενέργειας. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με τις επιπτώσεις της γήρανσης, οι παραπάνω δυνατότητες μπορεί να δώσουν την εντύπωση ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη είναι το απόλυτο αντι-γηραντικό φίλτρο. Δυστυχώς όμως, τα οφέλη της εν λόγω θεραπείας σε άνδρες στους οποίους η πτώση των επιπέδων της ορμόνης οφείλεται καθαρά και μόνο στην ηλικία, δεν έχουν ακόμα καθοριστεί με σαφήνεια. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, οι άνδρες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν συγκεκριμένα για το τι είναι γνωστό και τι όχι, αναφορικά με τη θεραπεία της τεστοστερόνης στις περιπτώσεις της φυσιολογικής μείωσης των επιπέδων της ορμόνης λόγω γήρανσης.

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται κυρίως στους όρχεις και βοηθά τους άνδρες να διατηρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα την οστική πυκνότητα, την κατανομή του λίπους, τη μυϊκή δύναμη και μάζα, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη σεξουαλική ορμή, καθώς και την παραγωγή των σπερματοζωαρίων.

Ο υπογοναδισμός είναι μια νόσος στην οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκή τεστοστερόνη είτε εξαιτίας κάποιου προβλήματος στους όρχεις, είτε εξαιτίας κάποιου προβλήματος στην υπόφυση, η οποία ελέγχει τη λειτουργία των όρχεων. Η θεραπεία υποκατάστασης μπορεί να βελτιώσει τα σημεία και τα συμπτώματα του υπογοναδισμού. Μπορεί να χορηγηθεί σε διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα ενέσιμα, ή με τη μορφή δερματικού επιθέματος ή τζελ για εξωτερική χρηση. 

Τι συμβαίνει στα επίπεδα της τεστοστερόνης με την αύξηση της ηλικίας;

Η παραγωγή της τεστοστερόνης κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώτης νεότητας. Με την περεταίρω αύξηση της ηλικίας του άνδρα, τα επίπεδα της ορμόνης αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται. Η μείωση αυτή εκτιμάται περίπου στο 1% για κάθε χρόνο μετά τα 30. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να καθοριστεί με σαφήνεια εάν η μείωση των επιπέδων της ορμόνης στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας οφείλεται στη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης ή σε υπογοναδισμό.

Οι ειδικοί μάλιστα λένε ότι η φυσιολογική μείωση της τεστοστερόνης δεν προκαλεί απαραίτητα συμπτώματα. Οι άνδρες έτσι κι αλλιώς εμφανίζουν διάφορα σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι αποτέλεσμα των χαμηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης, όπως:

• Αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, λιγότερες αυθόρμητες στύσεις, όπως αυτές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου και υπογονιμότητα.
• Αλλαγές στον ύπνο. Κάποιες φορές η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία ή άλλες διαταραχές του ύπνου
• Φυσικές αλλαγές. Πολλές φυσικές αλλαγές είναι δυνατό να γίνουν, όπως είναι το αυξημένο σωματικό λίπος, η μειωμένη μυϊκή δύναμη και οστική πυκνότητα, η γυναικομαστία, καθώς και η απώλεια της τριχοφυΐας του σώματος. Επίσης, μπορεί οι άνδρες να έχουν εξάψεις και να αισθάνονται λιγότερη ενέργεια από ότι συνήθως.
• Συναισθηματικές αλλαγές.

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να συμβάλει σε λιγότερα κίνητρα και μειωμένη αυτοπεποίθηση. Μπορεί ο άνδρας να αισθάνεται λυπημένος ή καταθλιπτικός, ή ακόμα να έχει προβλήματα συγκέντρωσης, ή μνήμης.

Είναι σημαντικό βέβαια να διευκρινιστεί ότι κάποια από τα παραπάνω σημεία και συμπτώματα είναι φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης. Κάποια όμως μπορεί να οφείλονται σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως είναι η λήψη κάποιας αγωγής, προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα, κατάθλιψη και κατάχρηση αλκοόλ μια εξέταση αίματος είναι ο μόνος τρόπος να διαγνωστούν τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η θεραπεία τεστοστερόνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναστροφή των επιπτώσεων του υπογοναδισμού, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν η θεραπεία μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος στους υγιείς, ηλικιωμένους άνδρες.

Αν και κάποιοι άνδρες πιστεύουν ότι η λήψη τεστοστερόνης μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται νέοι και ζωντανοί, είναι λίγες οι μελέτες που έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε άνδρες με φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης για την ηλικία τους. Κάποιες μικρές μελέτες έχουν καταλήξει σε ανάμικτα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη βρέθηκε ότι οι υγιείς άνδρες που έλαβαν τεστοστερόνη αύξησαν τη μυϊκή τους μάζα, αλλά όχι και τη δύναμη.

Παράλληλα η θεραπεία με τεστοστερόνη σε άνδρες με φυσιολογική μείωση των επιπέδων της ορμόνης λόγω ηλικίας, έχει διάφορους κινδύνους, όπως:

• Συμβάλλει στην υπνική άπνοια, μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή του ύπνου κατά την οποία η αναπνοή επαναλαμβανόμενα ξεκινά και σταματά
• Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
• Προκαλεί ακμή ή άλλες δερματικές αντιδράσεις
• Προκαλεί καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ή επιδεινώνει τον ήδη υπάρχον προστατικό καρκίνο
• Αυξάνει το μέγεθος των μαστών
• Περιορίζει την παραγωγή σπερματοζωαρίων και συρρικνώνει τους όρχεις

Εάν κάποιος έχει ερωτήματα σχετικά με το εάν η θεραπεία με τεστοστερόνη είναι κατάλληλη γι αυτόν, είναι σημαντικό να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται και να συζητήσει μαζί του τους κινδύνους και τα οφέλη. Σε γενικές γραμμές, εάν υπάρχει μια ιατρική κατάσταση που προκαλεί μια ασυνήθιστη πτώση στα επίπεδα της ορμόνης, τότε η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη μπορεί να είναι μια εναλλακτική. Στην παρούσα φάση όμως, δε συνίσταται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης
[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X