Είναι ηγέτης και το (απ)έδειξε ο Νεϊμάρ

Είναι μόλις 22. Έχει μπόλικο ταλέντο, «μιλάει» της μπάλας, έχει λύσει το οικονομικό πρόβλημα της ζωής του με την μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι και έχει πλέον όλα τα φόντα να γίνει ο ηγέτης και να οδηγήσει την Σελεσάο στη δόξα, στη κορυφή.

Ο Νεϊμάρ διψά για δόξα και διαθέτει τα ηγετικά προσόντα. Ίσως ο απόλυτος συνδυασμός επιτυχίας, ίσως να αποδειχθεί το μεγάλο όπλο της Βραζιλίας σε αυτό το Μουντιάλ. Τον είδαμε στην φυσούνα όταν οι ομάδες ήταν έτοιμες να μπούνε στον αγωνιστικό χώρο του Αρένα Κορίνθιανς.

Ο μικρότερος της ενδεκάδας του Σκολάρι, πήγε και είπε μια κουβέντα σε όλους τους συμπαίκτες του. Φώναξε και εμψύχωσε τον 34χρονο Ζούλιο Σέζαρ, τον 30άρη Φρεντ, τον πολύπειρο 31χρονο Ντάνι Άλβες. Όταν έπαιζαν αυτοί, αυτός πήγαινε ακόμη σχολείο, στο δημοτικό ίσως.

Δεν του το ζήτησε κανείς.Το ένοιωσε και το έκανε. Γιατί εκείνη την ώρα δεν έβλεπε την ώρα να μπει στο γήπεδο. Δεν κρατιόταν. Η πρεμιέρα ξεκίνησε. Το Αρένα πάγωσε με το αυτογκόλ του Μαρσέλο αλλά εκείνος φώναξε παρών.

Έβγαλε πάθος, πήρε κίτρινη κάρτα για εσκεμμένη αγκωνιά, ρισκάροντας την κόκκινη στο 27’ και στο 29’ επανέφερε τις καρδιές των Βραζιλιάνων στην θέση τους. Με γκολ-κλάσης ισοφάρισε.

Ήρθε αργότερα στο δεύτερο ημίχρονο, ένα πέναλτι, προσφορά του κάκιστου Ιάπωνα ρέφερι στους διοργανωτές. Με την ευκαιρία, μην περιμένετε να ξαναδείτε αυτόν τον περίεργο Νισιμούρα στο Μουντιάλ. Τα μαζεύει και φεύγει τάχιστα.

Η μπάλα έκαιγε εκείνη την ώρα. Όχι για τον Νεϊμάρ όμως. Την πήρε, την έστησε, έκανε τα τσαλιμάκια του σαν ήταν σε κάποια γωνιά της Copacabana και να έπαιζε ξυπόλητος στην άμμο.

Και εκεί έδειξε ότι έχει και άστρο. Ο μπαρουτοκαπνισμένος Πλετίκοσα, τον «ψώνισε» αλλά δεν ήταν στάθηκε τυχερός. Απέκρουσε την μπάλα αλλά εκείνη αναπαύτηκε στα δίκτυα και η Σελεσάο χάρις σε αυτόν τον μικρό ήρωα, έκανε το ιδανικό ξεκίνημα.

Η Βραζιλία θα είναι σαφέστατα καλύτερη στη συνέχεια. Η Κροατία αν έπαιζε με την Σελεσάο σε άλλη στιγμή του τουρνουά και όχι στην πρεμιέρα, θα έχανε με κάτω τα χέρια. Τώρα τουλάχιστον το πάλεψε, έχοντας την τύχη να σκοράρει με το αυτογκόλ του Μαρσέλο μόλις στο έκτο λεπτό και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την απόλυτα δικαιολογημένη νευρικότητα των γηπεδούχων. Μπορεί να είναι παρούσα στην επόμενη φάση αν και θα χρειαστούμε να δούμε και το άλλο ζευγάρι

Υ.Γ: Δεν ξέρω τι θα κάνουν στο τέλος ως διοργανωτές οι Βραζιλιάνοι. Το πρώτο στοίχημα με την καταπληκτική τηλεοπτική κάλυψη, το κέρδισαν πάντως με το «καλημέρα».

Σχετικά άρθρα