Κορόμηλο: Ένα μαγικό φρούτο με αντιγηραντικές χάρες (+συνταγη ροφημα)

<div><span style="font-size: small;">Το κορόμηλο είναι ένα είδος δαμάσκηνου. </span><span style="font-size: small;">Μπορεί να είναι μικρό, αλλά διεκδικεί με καμάρι τις θρεπτικές και γευστικές δάφνες που του αξίζουν</span><a style="font-size: small;" href="http://www.goldenmag.gr/" target="_blank">.</a><span style="font-size: small;">  </span></div>
<div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">Η ανθεκτική κορομηλιά ανήκει στην ίδια βοτανική υποοικογένεια με τη βερικοκιά, τη δαμασκηνιά και τη ροδακινιά και μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε γλάστρα. Οι καρποί των συγκεκριμένων οπορωφόρων έχουν όμοιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες: Θεωρούνται αποτοξινωτικές και αντιγηραντικές τροφές και ξεχωρίζουν για τις μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και C που περιέχουν, όπως επίσης για την ευεργετική δράση τους κατά της αρθρίτιδας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων<a href="http://www.goldenmag.gr/" target="_blank">.</a> Επιπλέον οι άφθονες φυτικές ίνες τους ξορκίζουν τη δυσκοιλιότητα (πίνοντας παράλληλα άφθονο νερό). Κοινό συστατικό τους είναι και το νικοτινικό οξύ (αλλιώς νιασίνη ή Β3), μια βιταμίνη που βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από την τροφή.</span></div>
<p><span style="font-size: small;">Τα κορόμηλα βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφών και εκτός των άλλων προστατεύουν την καλή λειτουργία το εγκεφάλου, της καρδιάς, του νευρικού συστήματος και των ματιών, ενώ δρουν κατά της υπερτροφίας του προστάτη.</span></p>
<h3><span style="font-size: small;">Πώς συντηρούνται</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Τα κορόμηλα καλό είναι να μην μπουν στο ψυγείο, αλλά να παραμείνουν 2-3 ημέρες στην φρουτιέρα και να καταναλωθούν φρέσκα.</span></p>
<h3><span style="font-size: small;">Ελληνική κουζίνα και κορόμηλα</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Η ευφάνταστη κρητική κουζίνα χρησιμοποιεί τα κορόμηλα με πρωτοτυπία. Για παράδειγμα, τα παντρεύει με ντόπια χόρτα και χλωρά αμύγδαλα (τσάγαλα) σε ένα φαγητό που μαγειρεύεται γιαχνί στη στιγμή και πανεύκολα. Στη Θράκη πάλι οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν κομπόστα με αχλάδια και κορόμηλα μαζί, καθώς και κολοκυθόσουπα με κορόμηλα, χυλωμένη με λίγο αλεύρι διαλυμένο σε νερό<a href="http://www.goldenmag.gr/" target="_blank">.</a> Στο Άγιο Όρος οι μοναχοί μαγειρεύουν ντολμαδάκια γιαλαντζί με άγουρα κορόμηλα.</span></p>
<h3><span style="font-size: small;">Τονωτικό ρόφημα με κορόμηλα</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Ένα τονωτικό ρόφημα μπορεί να προκύψει από τα γινωμένα κορόμηλα, όταν τα αναμείξεις με χειροποίητο γάλα αμυγδάλου, βανίλια, κανέλα (και μέλι, αν θέλεις).</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά:</strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">300 γρ. ώριμα κορόμηλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ένα ποτήρι νερού αμυγδαλόψιχα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Βανίλια (κατά προτίμηση φυσική, κοπανισμένη)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Κανέλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Μέλι (προαιρετικά)</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Εκτέλεση:</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Βάζεις από το βράδυ τα αμύγδαλα να μουλιάσουν σε ένα βαθύ πιάτο με νερό. Το πρωί τα ρίχνεις στο μπλέντερ μαζί με ενάμισι ποτήρι νερό, χτυπάς το μείγμα για 2-3 λεπτά και το σουρώνεις. Στη συνέχεια βγάζεις τα κουκούτσια από τα κορόμηλα και τα βάζεις στο μπλέντερ μαζί με το γάλα αμυγδάλου και τη βανίλια για να χτυπηθούν όλα μαζί<a href="http://www.goldenmag.gr/" target="_blank">.[9]</a> Δοκιμάζεις τη γεύση και, αν θέλεις, προσθέτεις λίγο μέλι. Σερβίρεις σε ψηλά ποτήρια με παγάκια (αν το θέλεις πιο δροσερό) πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα.</span></p>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<em></em></div>

Σχετικά άρθρα