Από τα σπρέι, στο goal line και στο τάιμ άουτ

Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα από τις αλλαγές του Μουντιάλ . Το σπρέι που έχουν  οι διαιτητές είναι μόνο η αρχή. Όχι δεν αποφάσισε η ΦΙΦΑ να μετατρέψει τους «άρχοντες» κάθε αγώνα σε «writers», όπως λέγονται αυτοί που ειδικεύονται στα γκράφιτι των δρόμων. Απλά για οικονομία χρόνου με τις ατελείωτες διαβουλεύσεις για το που πρέπει να είναι το τείχος βάζουν τη γραμμή και… καθαρίζουν.

Γρήγορα… καθαρίζει και η γραμμή. Το σπρέι έχει ως βάση το νερό κι έπειτα από ένα λεπτό… εξαφανίζεται χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Το σπρέι βαφής δοκιμάστηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για παίκτες κάτω των 20 κι από τη νέα σεζόν θα το βλέπουμε και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η μεγάλη πρωτοτυπία όμως είναι το «μάτι» που… διαβάζει τη πορεία της μπάλας κι αποφασίζει εάν αυτή πέρασε η όχι τη γραμμή. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τη τηλεοπτική παραγωγή των αγώνων έκαναν κατάχρηση της νέας τεχνολογίας (καινούργιο κοσκινάκι…) αφού μέχρι τώρα δεν δημιουργήθηκε η «καυτή φάση» που θα επέβαλε τη παρουσία της.

Πριν φθάσουμε μέχρι εδώ έγινε σκληρή μάχη Άγγλων και Γερμανών που παρουσίασαν δύο εκδοχές του ίδιου προϊόντος.  Η ΦΙΦΑ τελικά επέλεξε τη Γερμανική εκδοχή στην οποία 16 κάμερες είναι τοποθετημένες στα ψηλότερα σημεία του γηπέδου. Χωρίζουν τις περιοχές σε τεταρτημόρια και παρακολουθούν τη πορεία της μπάλας. Μόλις αυτή περάσει τη γραμμή δονείται το ρολόι του διαιτητή που τρέχει κατ’ ευθείαν για τη σέντρα. Η ίδια τεχνολογία μπορεί να σχετική ακρίβεια να υποδείξει κι ένα παίκτη οφ σάιντ, αλλά προς το παρόν η ΦΙΦΑ δεν θέλησε να μπει τόσο… βαθιά στη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Μια άλλη πρωτοτυπία είναι τα τρίλεπτα σε κάθε ημίχρονο. Όταν η θερμοκρασία περνά τους 32 βαθμούς Κελσίου οι ομάδες θα έχουν δικαίωμα τρίλεπτης διακοπής για να δροσιστούν οι παίκτες. Αιτία όχι μόνο το γεγονός ότι κάποια ματς αρχίζουν στη μία το μεσημέρι για τηλεοπτικούς λόγους, αλλά και η υψηλή υγρασία κάποιων περιοχών.

Αυτό το τρίλεπτο πολύ φοβάμαι ότι θα καθιερωθεί στο μέλλον. Όχι για να δροσίζονται οι παίκτες, αλλά τα κανάλια. Τρία λεπτά διακοπής στη διάρκεια του ημιχρόνου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για διαφημιστικές σφήνες που θα… δροσίσουν και τα ταμεία των καναλιών. Κάτι μου λέει ότι το τρίλεπτο θα το δούμε σύντομα και χωρίς λόγο. Όπως στο μπάσκετ που υπάρχει το τηλεοπτικό τάιμ άου έτσι και στο ποδόσφαιρο αργά η γρήγορα θα καθιερωθεί.

Αυτό που ΔΕΝ θα δούμε είναι η Caxirola. Ένα είδος κουδουνίστρας που έχει εσοχές για τα δάκτυλα. Κάνουν θόρυβο, αλλά οι διοργανωτές μετά το πάθημα με τις βουβουζέλες στην Αφρική τις απαγόρευσαν, Αυτό δεν τους εμπόδισε να βγάλουν χιλιάδες με το σήμα του Μουντιάλ.

Μια ο λόγος για τις βουβουζέλες πρέπει να πούμε ότι ο ήχος τους μέσα στο γήπεδο στη Νότια Αφρική δεν ήταν τόσο εκνευριστικός όσο ακουγόταν στη τηλεόραση. Πολύ απλά τα υψηλής ευαισθησίας μικρόφωνα μέσα στον αγωνιστικό χώρο που υπήρχαν για να «πιάνουν» τις φωνές των ποδοσφαιριστών στο γκολ ή στο φάουλ έκαναν τον ήχο της βουβουζέλας εκνευριστικό. Βάλτε και κάποιες εκνευριστικές περιγραφές δεν ήθελαν πολύ τα αθώα αυτά παιχνιδάκια να… δαιμονοποιηθούν.

Σχετικά άρθρα