Γιατί δεν πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε

<div>
<p><span style="font-size: small;">Νέες οδηγίες για την διαχείριση και το μαγείρεμα των πουλερικών εξέδωσε η βρετανική Αρχή Τροφίμων, η οποία ανακάλυψε ότι πολύ μεγάλο ποσοστό ενηλίκων τα πλένουν πριν τα μαγειρέψουν. </span><span style="font-size: small;">Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA) σε 4.500 εθελοντές, ανακάλυψε ότι το 44% πλένουν το κοτόπουλο με νερό πριν το βάλουν στον φούρνο ή στην κατσαρόλα.</span></p>
</div>
<p><span style="font-size: small;">Αυτό, όμως, μπορεί να οδηγήσει στη μόλυνση των χεριών, του νιπτήρα και των επιφανειών της κουζίνας με <em>καμπυλοβακτήριο</em>- ένα επικίνδυνο μικρόβιο που προκαλεί τις περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις και μπορεί να απειλήσει τη ζωή των μικρών παιδιών (ηλικίες κάτω των 5 ετών) και των ηλικιωμένων.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ωστόσο, μόλις το 28% των εθελοντών ήξερε πως υπάρχει αυτό το βακτήριο – και από αυτούς, μόλις ο ένας στους τρεις ήξεραν ότι προέρχεται κυρίως από τα πουλερικά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αντιθέτως, το 90% των ερωτηθέντων ήξεραν πολλά για τα σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο (e.coli), τα οποία επίσης προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Οι συνηθέστεροι λόγοι για το πλύσιμο του κοτόπουλου ήταν η απομάκρυνση ακαθαρσιών και μικροβίων ή επειδή ήταν συνήθεια.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σύμφωνα με την FSA, η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άρρωστοι για λίγες μέρες, αλλά κάποιοι εκδηλώνουν μακροχρόνιες επιπλοκές όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σύνδρομο Guillain-Barre (είναι μία σοβαρή νόσος του νευρικού συστήματος).</span></p>
<p><span style="font-size: small;">«Αν και οι περισσότεροι εθελοντές έτειναν να ακολουθούν τη σύσταση για καλό πλύσιμο των χεριών μετά την προετοιμασία των πουλερικών και το καλό μαγείρεμα, πολλοί έπλεναν το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν», δήλωσε η κυρία Κάθριν Μπράουν, εκτελεστική διευθύντρια της FSA. «Αυτό πρέπει να σταματήσει, διότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος της επιμόλυνσης με καμπυλοβακτηρίδιο, το οποίο μέσω των σταγονιδίων του νερού μπορεί να μολύνει τα ρούχα και όλους τους πάγκους της κουζίνας».</span></p>
<p><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">Η FSA παρέχει τις εξής συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του κοτόπουλου:</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Να τοποθετείτε το ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο, μέσα σε καλά κλεισμένο δοχείο</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Να βάζετε το δοχείο στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση άλλων τροφίμων</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Μην ξεβγάζετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Όταν ολοκληρωθεί η προετοιμασία, πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι όλα τα είδη κουζίνας (μαχαίρια, ξύλα κοπής κ.λ.π.) και τους πάγκους που εκτέθηκαν στο κοτόπουλο ή/και στους χυμούς του</span></p>
<p><span style="font-size: small;">* Να μαγειρεύετε καλά το κοτόπουλο. Το κρέας του δεν πρέπει να είναι ροζ ούτε να έχει χυμούς.</span></p>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>

Σχετικά άρθρα