Για το 3Χ3 η Γκάνα ή ήρθε η ώρα των Η.Π.Α;

Μαυρίζει το μάτι των ΗΠΑ όταν βλέπουν την Γκάνα απέναντι τους σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου. Οι αναμνήσεις από τα παθήματά τους είναι πρόσφατες. Δύο συναντήσεις, ισάριθμοι αποκλεισμοί και μάλιστα κοντά-κοντά. Το 2006 και το 2010. Αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν οι φιλόδοξοι Αμερικανοί. Φιλόδοξοι όχι τόσο για διάκριση, αλλά για εμπορικούς και οικονομικούς λόγους. Τι άλλο θα μπορούσε να ήταν? Αμερικανοί είναι αυτοί. Κοιτάζουν κατάματα την ουσία του πράγματος, Τέλος πάντων…..
 
Α μην ξεφεύγουμε από το θέμα μας. Να λοιπόν που η τύχη ή η κατάρα τους φέρνει απέναντι σε τρίτο μουντιάλ και μάλιστα αυτή τη φορά πολύ γρήγορα. Στο εναρκτήριο παιχνίδι. Σε μία αναμέτρηση κατά την οποίαν ένας από τους δύο πρέπει να φύγει νικητής από τη Νατάλ, από τη στιγμή που στον όμιλο υπάρχουν ακόμη η Γερμανία και η Πορτογαλία και είναι εξ αρχής δεδομένο πως ο ηττημένος  δεν θα έχει απολύτως καμία τύχη για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Απλά ο νικητής συντηρεί αμυδρές ελπίδες.
 
Ο ουρανός μπορεί να έχει καθαρίσει απόψε στη διάρκεια του αγώνα. Όμως οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ενδιαφέρουν κανένα από τους δύο. Αυτοί παίζουν τον τελικό τους 26 μέρες νωρίτερα πριν το μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.
 
Αναζητείται η φόρμουλα της νίκης. Απαραιτήτως ένας βαθμός μπορεί να είναι κι αυτός αρκετός.
 
Οι Αμερικανοί αποκλείστηκαν, όσες φορές δεν κέρδισαν έναν πόντο στην πρεμιέρα. Προκρίθηκαν στην επόμενη φάση το 1930 και το 2002 (είχαν νικήσει στον πρώτο αγώνα). Επίσης το 1994 και το 2010 (με ισοπαλίες στην αρχή).
 
Η γενική στατιστική τους είναι κάκιστη. Σε  22 παιχνίδια, από το 1990 μέχρι σήμερα, έχουν σημειώσει μόνον τέσσερις νίκες (1994 επί της Κολομβίας, 2002 επί της Πορτογαλίας και του Μεξικού και το 2010 απέναντι στην Αλγερία).
 
Σύμφωνα με μία στατιστική μελέτη εμπειρογνώμων του ποδοσφαίρου (ανάμεσά τους κι ο Αμερικανός Ταμπ Ράμος, εκ των βοηθών του ομοσπονδιακού τεχνικού) από το 1998 και μετά, όταν οι ομάδες της τελικής φάσης του μουντιάλ αυξήθηκαν στις 32, το ποσοστό επιτυχίας πρόκρισης στον επόμενο γύρο για την ομάδα που νικά στην πρεμιέρα ανέρχεται στο 85%. Με τον τρόπο αυτό υποχώρησαν στο 58%  τα συγκροτήματα που αρχίζουν με ισοπαλία, ενώ μόλις το 9% προκρίνεται αν ξεκινήσει με ήττα.
 
Η Γκάνα έχει την παράδοση με το μέρος της από τα μουντιάλ του 2006 και του 2010, όνειρό της να κερδίσει μία χρονιά τον παγκόσμιο τίτλο, αλλά προς το παρόν αυτό δεν είναι εφικτό.
 
Από τους Αμερικανούς που ατύχησαν το 2010 θα ξεκινήσουν βασικοί απόψε, οι Χάουαρντ (τερματοφύλακας), Μπράντλι (μέσος) και οι Ντέμπσι και Άλτιντορ (επιθετικοί).
 
Την περασμένη Παρασκευή, όταν το Μεξικό έπαιξε με το Καμερούν (1-0) στη Νατάλ, έβρεχε καταρρακτωδώς. Ο καιρός χειροτέρεψε το Σαββατοκύριακο, όμως οι προβλέψεις για απόψε είναι καλύτερες.
 
«Για εμάς όλα είναι ιδανικά. Με ζέστη, με κρύο, με βροχή, με υγρασία, ότι κι αν είναι εμείς είμαστε πανέτοιμοι» είπε ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός Γιούργκεν Κλίνσμαν.
 
Η Γκάνα για να φθάσει στα τελικά απέκλεισε την Αίγυπτο στο κρίσιμο παιχνίδι με ευρεία νίκη 6-1 (εντός) και ήττα τυπικού χαρακτήρα με 2-1.
 
Οι Αμερικανοί αγωνίστηκαν σε δύο φάσεις. Σε αμφότερες τερμάτισαν στην πρώτη θέση, αλλά όχι πολύ εύκολα. Είχαν κακές στιγμές με μόνο παρήγορο στοιχείο την ικανή αμυντική γραμμή.
 
 
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
 
 
Μόνον δύο αγώνες από προηγούμενες τελικές φάσεις Παγκοσμίου κυπέλλου.
 
Γκάνα – ΗΠΑ 2-1 (2006, Νυρεμβέργη, φάση ομίλων. Ντράμαν 22΄, Στέφεν  Άπια 47΄(καθυστερήσεις ημιχρόνου, με πέναλτι) – Ντέμπσι 43΄). Γκάνα προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο, έπαιξε με τη Βραζιλία, ηττήθηκε 3-0 κι αποκλείστηκε. Οι Αμερικανοί είχαν τερματίσει τελευταίοι.
 
ΗΠΑ – Γκάνα 1-2 (παράταση), (2010, Ρούστενμπουργκ. δεύτερος γύρος. Ντόνοβαν 62΄πέναλτι – Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ 5’, Ασαμόα Γκιάν 93΄’).
Οι Γκανέζοι έφθασαν στα προημιτελικά, αλλά αποκλείστηκαν στα πέναλτι (4-2) από την εκπληκτική Ουρουγουάη μετά ισόπαλο 1-1.
 
 
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
 
Το 4-2-3-1 τιμά η Γκάνα με τον Γκιάν στην κορυφή της επίθεσης και τον Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ πίσω του. Εναλλακτικά ο Κουέσι Άπια δουλεύει το 4-4-2.
 
Οι Αμερικανοί έχουν αλλάξει σύστημα για να αξιοποιήσουν περισσότερο τον Μπράντλι. Ο Κλίνσμαν χρησιμοποιεί το 4-4-2 με τους Άλτιντορ και Ντέμπσι μπροστά. Πιο αμυντικά οι ΗΠΑ αγωνίζονται με 4-5-1 και τον Άλτιντορ στη κορυφή της επίθεσης.
 
ΓΗΠΕΔΟ:Αρένα ντας Ντούνας, Νατάλ
 
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)
 
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 01:00 – ΝΕΡΙΤ – ΝΕΡΙΤ HD

Σχετικά άρθρα