Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Νευρολογία / Οι πρωτεΐνες προστατεύουν από το εγκεφαλικό!
Οι πρωτεΐνες προστατεύουν από το εγκεφαλικό! thumbnail

Οι πρωτεΐνες προστατεύουν από το εγκεφαλικό!

  Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλές πρωτεΐνες, κυρίως ψάρια και λιγότερο  κόκκινο κρέας, κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ναντζίνγκ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό Neurology  της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιολόγησαν όλες τις δημοσιευμένες έρευνες  για τη σχέση πρωτεϊνών και εγκεφαλικού, οι οποίες αφορούσαν 255.000 άτομα από διάφορες χώρες. 


Κατά μέσο όρο, όπως έδειξε η νέα ανάλυση, όσοι τρώνε τις περισσότερες πρωτεΐνες καθημερινά, έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους καταναλώνουν τις λιγότερες πρωτεΐνες. 
Η αυξημένη ποσότητα που χρειάζεται για την μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό είναι περίπου 20 γραμμάρια. Για κάθε 20 πρόσθετα γραμμάρια πρωτεϊνών που καταναλώνει κανείς ημερησίως, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται κατά 26%. Ο μικρότερος αυτός κίνδυνος προκύπτει, αφού απομονωθούν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερόλη ή το κάπνισμα.

«Αν όλοι έτρωγαν περισσότερες πρωτεΐνες, αυτό θα μεταφραζόταν σε τουλάχιστον 1,4 εκατ. λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικό παγκοσμίως κάθε χρόνο, συν τις μειωμένες αναπηρίες για τον ίδιο λόγο» εκτίμησε ο Λίου, ο επικεφαλής της έρευνας. Οι πρωτεΐνες, σύμφωνα με τους κινέζους ερευνητές, μεταξύ άλλων, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση και αυτό πιθανώς εξηγεί εν μέρει την προστατευτική δράση τους στην περίπτωση του εγκεφαλικού. Οι επιστήμονες επεσήμαναν πάντως πως χρειάζονται περαιτέρω μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο ζήτημα, προτού υιοθετηθούν οι σχετικές ιατρικές συστάσεις, αλλά τα έως τώρα ευρήματα φαίνονται πειστικά.Κράνος που ανιχνεύει σε δευτερόλεπτα το εγκεφαλικό
Επιστήμονες από τη Σουηδία επινόησαν μία φορητή ιατρική συσκευή που μοιάζει με κράνος και μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να εξακριβώσει εάν ένας ασθενής έχει πάθει εγκεφαλικό και τι είδους είναι.


Η συσκευή, την οποία αποκαλούν «Strokefinder» λειτουργεί με μικροκύματα και διαθέτει 12 κεραίες.


Κάθε μία από αυτές με τη σειρά της εκπέμπει χαμηλής δόσης μικροκύματα και οι άλλες 11 εξετάζουν πως αλλάζουν τα μικροκύματα καθώς διέρχονται από τον εγκέφαλο. Όταν και οι 12 έχουν αναλυθεί, κάτι που γίνεται σε δευτερόλεπτα, η συσκευή εκπέμπει ένα σήμα που ενημερώνει αν πρόκειται για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή όχι.


Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι ο πιο σπάνιος τύπος εγκεφαλικών αλλά και ο πιο επικίνδυνος. Εκδηλώνονται όταν «σπάσει» ένα αγγείο μέσα στον εγκέφαλο, με συνέπεια αιμορραγία.


Ο συνηθέστερος τύπος εγκεφαλικών είναι τα ισχαιμικά, που οφείλονται σε απόφραξη ενός αγγείου του εγκεφάλου από θρόμβο αίματος ή άλλη αιτία, με συνέπεια να διακόπτεται η παροχή αίματος στο τμήμα του εγκεφάλου που φυσιολογικά θα αιμάτωνε το αποφραγμένο αγγείο.


Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Chalmers, την Ακαδημία Sahlgrenska και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska που επινόησαν τη συσκευή, την δοκίμασαν σε 45 ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό και συνέκριναν τα ευρήματά μας με εκείνα των αξονικών τομογραφιών που είχαν γίνει στους ασθενείς.


Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Transactions on Biomedical Engineering», η συσκευή διέγνωσε σωστά και τους 19 ασθενείς με αιμορραγικό εγκεφαλικό. Ωστόσο είχε και πέντε ψευδώς θετικά ευρήματα, δηλαδή διέγνωσε ενδοκρανιακή αιμορραγία σε πέντε ασθενείς οι οποίοι στην πραγματικότητα είχαν ισχαιμικό εγκεφαλικό.


Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους, για να βελτιώσουν τον αλγόριθμο που ερμηνεύει τα σήματα από τις 12 κεραίες και να εξαλειφθούν τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα.


Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να τοποθετήσουν τη συσκευή σε μαξιλάρι και να εξοπλίσουν όλα τα ασθενοφόρα, ούτως ώστε να γίνεται αυτόματα η διάγνωση του εγκεφαλικού καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο και να αρχίσει αμέσως η απαιτούμενη θεραπεία.


Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά χρειάζονται θεραπεία με θρομβολυτικά φάρμακα μέσα σε 90 λεπτά από την έναρξή τους. Ωστόσο, τα φάρμακααυτά απαγορεύονται σε περίπτωση αιμορραγικού εγκεφαλικού διότι θα εντείνουν την αιμορραγία. Γι’ αυτό και έχει ζωτική σημασία να γίνει πολύ γρήγορα η σωστή διάγνωση.


Τα συμπτώματα του εγκεφαλικούΓια να σας βοηθήσουμε να θυμάστε πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ακρώνυμο F.A.S.T.
F – Facial Drooping
Γέρνει το πρόσωπο ,Αναζητήστε μία πλευρά του προσώπου ή του στόματος που γέρνει. Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει.
A – Arm Weakness
Αδυναμία Χεριών – Είναι ένα χέρι μουδιασμένο ή αδύναμο; Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δυο χέρια. Ένα από τα δύο χέρια πέφτει προς τα κάτω;
S – Speech Difficulty
Δυσκολία ομιλίας – Είναι η ομιλία μπερδεμένη; Είναι δύσκολο ο ασθενής να μιλήσει ή να γίνει κατανοητός; Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή φράση.
T – Time to call
Ώρα να καλέσετε το Ε.Κ.Α.Β. Εάν το άτομο παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μη καθυστερήστε, καλέστε το 166 για το ασθενοφόρο. Ακόμη και αν τα συμπτώματα περάσουν, καλέστε το ασθενοφόρο.
Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το ποιο μέρος του εγκεφάλου επηρεαστεί. Οι λειτουργίες των διαφόρων τμημάτων του σώματος ελέγχεται από διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Σύγχυση και έντονοι πονοκέφαλοι μπορεί να συμβούν ή ακόμα και απώλεια της συνείδησης σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Τα συμπτώματα μπορεί συχνά να βελτιωθούν μετά από μερικές εβδομάδες, όταν το πρήξιμο γύρω από το κατεστραμμένο τμήμα του εγκεφάλου υποχωρήσει.
Τα συμπτώματα μπορεί σταδιακά να υποχωρήσουν με την αποκατάσταση και τη θεραπεία, αλλά μερικοί άνθρωποι μένουν με ένα βαθμό ανικανότητας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο η οποία εξαρτάται από την έκταση της βλάβης του εγκεφαλικού επεισοδίου.


 
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X