Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Οι διαφωνίες στο ζευγάρι: Πότε είναι σημάδι ότι δεν ταιριάζουμε;
Οι διαφωνίες στο ζευγάρι: Πότε είναι σημάδι ότι δεν ταιριάζουμε; thumbnail
Διαφωνία και απόρριψη. Η διαφωνία συμβαίνει στο νοητικό, στο λογικό επίπεδο. Μπορεί να διαφωνείς με την επιλογή της γραβάτας που έκανε ο σύντροφός σου. Η μπορεί να διαφωνείς με το ότι εκείνος είναι πολύ κουρασμένος μετά τη δουλειά και δε θέ­λει να βγείτε.

Οι διαφωνίες στο ζευγάρι: Πότε είναι σημάδι ότι δεν ταιριάζουμε;

Η διαφορά ανάμεσα στη διαφωνία και στην απόρριψη και η σημασία της για τη σχέση


Από τη συγγραφέα, ειδικό σε ζητήματα σχέσεων Barbara De AngelisΔιαφωνία και απόρριψη. Η διαφωνία συμβαίνει στο νοητικό, στο λογικό επίπεδο. Μπορεί να διαφωνείς με την επιλογή της γραβάτας που έκανε ο σύντροφός σου. Η μπορεί να διαφωνείς με το ότι εκείνος είναι πολύ κουρασμένος μετά τη δουλειά και δε θέ­λει να βγείτε.


Από την άλλη μεριά, η απόρριψη συμβαίνει στο συναισθηματι­κό επίπεδο. Η διαφωνία μετατρέπεται σε απόρριψη όταν αρχίζεις να αποσύρεσαι συναισθηματικά από τον άλλον.


Είναι σαν να λες: "'Εκανες κάτι με το οποίο διαφωνώ· γι’ αυτό δεν μπορώ να σε αγαπώ όσο και πριν. Έτσι, απομακρύνομαι από σένα αυτή τη στιγμή". Διαφωνείς με την επιλογή που έκανε ο σύ­ντροφός σου για τη γραβάτα και στη συνέχεια τον απορρίπτεις ε­πειδή έκανε αυτή την επιλογή, και κλείνεις το διακόπτη της αγάπης σου για κείνον.


Η απόρριψη είναι εκείνη που μετατρέπει τις διαφωνίες σε σοβα­ρά ζητήματα.


Πώς η διαφωνία γίνεται απόρριψη


Ο Ρέι διαλέγει μια γραβάτα για να την ταιριάξει με το σπορ σακάκι του. Την ώρα που τη δένει, μπαίνει στο δωμάτιο η Σου. Πι­στεύει ότι η γραβάτα του δεν ταιριάζει καθόλου με τα χρώματα του σακακιού.


Θεωρητικά, η Σου δε θα έπρεπε να νιώθει λιγότερη αγάπη για τον Ρέι επειδή διάλεξε γραβάτα με λάθος χρώματα. Εδώ υπάρχει α­πλώς μια διαφορά απόψεων. Αν όμως υπάρχει καταπιεσμένη συ­ναισθηματική ένταση ανάμεσά τους, τότε η Σου δε θα διαφωνήσει απλώς για το χρώμα της γραβάτας, αλλά θα παρατηρήσει ότι εκεί­νη την ώρα νιώθει πως αγαπάει τον Ρέι λιγότερο. Έχει αρχίσει να τον απορρίπτει· να αποσυνδέεται- να νιώθει άπωση· να χτίζει ένα τείχος.


Αν παρατηρήσεις ότι απορρίπτεις διαρκώς το σύντροφό σου, τό­τε αυτό είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει στη σχέση σας μια τεράστια πο­σότητα καταπιεσμένης έντασης.


Αυτό εξηγεί το γιατί στην αρχή μιας σχέσης τα ζευγάρια σπά­νια τσακώνονται. Η συναισθηματική τους σύνδεση είναι ισχυρή, και η ένταση που έχει συσσωρευτεί στη σχέση τους είναι πολύ μι­κρή. Οι παράξενες καθημερινές συνήθειες που έχει το ταίρι σου σου φαίνονται "χαριτωμένες" στην αρχή. Μερικούς μήνες ή λίγα χρόνια αργότερα, όταν η συναισθηματική σύνδεση ανάμεσά σας εί­ναι ασταθής, τότε νιώθεις ότι αυτές οι "χαριτωμένες" συνήθειες σε εκνευρίζουν μέχρι τρέλας!


Μπορείς να δεις ότι μετατρέπεσαι από ένα σύντροφο που δια­φωνεί (υγιές) σε ένα σύντροφο που απορρίπτει (όχι υγιές), όταν πιάνεις τον εαυτό σου να προσδίδει αρνητικές ιδιότητες σε σχέση με το χαρακτήρα του άλλου: είναι επιθετικός· είναι άξεστος· είναι άπονος· είναι υπερβολικά ευσυγκίνητη· δεν έχει κατανόηση. Όταν περνάς από το να χαρακτηρίζεις το πρόβλημα στο να χαρακτηρί­ζεις τον άνθρωπο, τότε απορρίπτεις· δε διαφωνείς απλώς.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X