Αρχική / Πολιτισμός / City life / Είδαμε την ταινία “Ο Καθρέφτης της Κολάσεως”
Είδαμε την ταινία "Ο Καθρέφτης της Κολάσεως" thumbnail

Είδαμε την ταινία “Ο Καθρέφτης της Κολάσεως”

Όπως ο περισσότερος κόσμος, έτσι κι εγώ, όταν διαβάζω «ταινία τρόμου» και βλέπω 1-2 trailer, πάνω κάτω ξέρω τι να περιμένω. Τυπικές αμερικανιές, με «εύκολες» τρομάρες και «αστείους» δαίμονες. Οπότε κάτι τέτοιο περίμενα κι από το «Oculus». Έκανα λάθος.


Το «Oculus» αποτελεί την «επέκταση» σε μεγάλου μήκους, της μικρού μήκους ταινίας των ίδιων συντελεστών (Mike Flanagan και Jeff Howard) η οποία υπήρξε μεγάλη φεστιβαλική επιτυχία. Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωρίζει από τη πλέμπα; Αρχικά (και κύρια) πιστεύω ότι είναι το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης Flanagan πραγματικά αγαπάει αυτήν την ιστορία και δεν της φέρεται διεκπεραιωτικά (όπως κάνουν οι περισσότεροι σκηνοθέτες του είδους). Άλλωστε πρόκειται για δικό του πνευματικό «παιδί».


Πώς όμως αποτυπώνεται αυτό το μεράκι των δημιουργών στο πανί; Πρώτα απ όλα, από τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να μας τρομάξουν. Οι ανατριχίλες προκύπτουν από την δημιουργία ατμόσφαιρας. Όχι από φθηνά τρικ ούτε από φρικιαστικές σκηνές με κουβάδες αίματος. Προσοχή όμως! Αυτό δε σημαίνει ότι η ταινία δεν έχει ανατριχιαστικές σκηνές. Οι δημιουργοί ξέρουν το κοινό στο οποίο απευθύνονται, απλά φροντίζουν ώστε το κάθε πλάνο «γραφικού τρόμου» να έρχεται ως συνέπεια όλου του ψυχολογικού υπόβαθρου το οποίο έχουν κεντήσει με απαράμιλλη προσοχή στη λεπτομέρεια.


Τεχνικά η ταινία παίρνει εξίσου μεγάλο βαθμό. Αφού καταφέρνει να ισορροπήσει πάνω σε δύο storylines διαφορετικών χρονικών περιόδων, μεταξύ των οποίων υπάρχει μια εντυπωσιακή οπτική διάδραση. Δηλαδή μιλάμε για ένα καθαρά «κινηματογραφικό» επίτευγμα το οποίο πολλές φορές αποτυγχάνουν να πετύχουν πολλές «σοβαρές» ταινίες.


Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν θα είχαν κανένα νόημα, αν στην οθόνη βλέπαμε πρωταγωνιστές λιγότερο ταλαντούχους από την πρωταγωνιστική τετράδα. Ακόμα κι εκεί οι δημιουργοί φρόντισαν να εμφυσήσουν με ποιότητα τον απαράβατο κανόνα που θέλει τους ηθοποιούς τέτοιων ταινιών να είναι απλά κάποια όμορφα πρόσωπα που «γράφουν καλά» όταν κάνουν γκριμάτσες τρόμου.


Η Karen Gillan ειδικά καταφέρνει να είναι τόσο καλή στο ρόλο της που δεν μας αποσπάει τη προσοχή η ομορφιά της. Αλλά και όλοι υπόλοιποι πρωταγωνιστές είναι εξαιρετικοί, με ιδιαίτερη μνεία να πρέπει να δοθεί στην Katee Shackhoff αλλά και στους νεαρούς Annalise Basso και Garrett Ryan.


Πού καταλήγουμε; Στο ότι το «Oculus» είναι μια από εκείνες τις ταινίες τρόμου που βγαίνουν μια στο τόσο, και οι οποίες θα ικανοποιήσουν εξίσου τους fans του είδους αλλά και τον απλό σινεφίλ του οποίου τα μάτια έχουν στο παρελθόν καταταλαιπωρηθεί από «φτηνές» τρομάρες.


Σεμπάστιαν ΦραγκόπουλοςΓια περισσότερα νέα για τις νέες ταινίες, επισκεφτείτε το: www.moviemonsters.gr


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X