Αρχική / Πολιτισμός / City life / Δύο εκθέσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών με εξαιρετικό ενδιαφέρον
Δύο εκθέσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών με εξαιρετικό ενδιαφέρον thumbnail

Δύο εκθέσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών με εξαιρετικό ενδιαφέρον

"Σε έναν βαθμό η ιερότητα βρίσκεται στο βλέμμα του θεατή"


ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ


Αντένες Κυρίαρχο στοιχείο, ο ουρανός. Η αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει, η οποία όμως περιορίζεται από τα στοιχεία πάνω στα οποία «σκοντάφτει» το βλέμμα όσο πλησιάζει στο έδαφος: ηλεκτρικά καλώδια, σπάγκοι χαρταετοί, στέγες. Η παρουσία φόρμας και γεωμετρίας σε κάδρα φωτογραφικά που εντέλει αφήνουν το απέραντο του ουρανού να επικρατήσει. Αυτή είναι η σειρά «Αντένες» που παρουσιάζει ο φωτογράφος Πάτροκλος Σκαφίδας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Λέει για όσα τον παρακίνησαν:
«Το παράδοξο της πόλης ήταν πάντα για μένα μια οπτική απειλή. Χρειαζόμουν μια διαφυγή από το ελληνικό αστικό τοπίο. Το μόνο μέρος όπου κατάφερα να αποδράσω ήταν προς τα επάνω. Σε μια γκρίζα, ενδιάμεση ζώνη. Όπου δεν απομακρυνόμουν από τον διώκτη μου αλλά κέρδιζα μια γνήσια επαφή με την ελευθερία. Τελειώνοντας αυτήν τη σειρά, συνειδητοποιώ ότι αρχίζω να συμβιβάζομαι, σχεδόν να συμπαθώ τις αστικές εικόνες και ό,τι αγγίζει τα σπασμένα πεζοδρόμια της πόλης και τον ορυμαγδό αταίριαστων ζωών, που αν όμως κάνεις ένα βήμα πίσω, μπορούν να είναι αφηρημένες έννοιες, κι αν κάνεις ένα ακόμα γίνονται χρώματα».


Πάτροκλος Σκαφίδας «Αντένες» 24 Ιουνίου-31 Ιουλίου Πειραιώς 260, Αποθήκη
 


ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΤΡΟΥΖΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ


Σε έναν ορισμένο βαθμό η ιερότητα βρίσκεται στο βλέμμα του θεατή


Η Στεφανία Στρούζα, που ζει και εργάζεται μεταξύ Βιέννης και Αθήνας και είναι η δημιουργός της φετινής οπτικής ταυτότητας του Φεστιβάλ Αθηνών, του μοτίβου που κοσμεί την αφίσα και το πρόγραμμα, υπογράφει, σε συνεργασία με τον επιμελητή Απόστολο Βασιλόπουλο, μια νέα εικαστική και ηχητική εγκατάσταση με τίτλο «Σε έναν ορισμένο βαθμό η ιερότητα βρίσκεται στο βλέμμα του θεατή». Με αφετηρία το ταξίδι του Λε Κορμπυζιέ και άλλων εκπροσώπων του μοντερνιστικού κινήματος από τη Μασσαλία στην Αθήνα το 1933, καθώς και την κινηματογραφική Μήδεια του Πιέρ Πάολο Παζολίνι του 1969 με τη Μαρία Κάλλας, δημιουργούν μια εγκατάσταση εν εξελίξει. Στόχος τους ο αναστοχασμός της έλευσης του μοντερνισμού στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ένας διάλογος μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή εκκρεμότητα.


Στεφανία Στρούζα – Απόστολος Βασιλόπουλος
Σε έναν βαθμό, η ιερότητα βρίσκεται στο βλέμμα του θεατή 5-31 Ιουλίου, 20:00 Πειραιώς 260, Κτίριο ΑΠηγή: www.lifo.gr


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X