ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: 21 ΙΟΥΝΙΟΥ (vd)

Και τι δεν είχε η 21η Ιουνίου στα Μουντιάλ . Τον θρυλικό τελικό του 1970 στο Μεξικό, το αλήστου μνήμης 6-0 της Αργεντινής επί του Περού το 1978, τον συγκλονιστικό προημιτελικό Γαλλίας-Βραζιλίας το 1986 και το Ελληνικό ντεμπούτο το 1994 με την δυσάρεστη κατάληξη.

Και δεν είναι μόνο αυτά…

1970

Το κορυφαίο ίσως Μουντιάλ της ιστορίας φθάνει στο τέλος του. Η Βραζιλία για τρίτη φορά στην ιστορία της κατέκτησε την ποδοσφαιρική κορυφή του πλανήτη σε έναν συναρπαστικό τελικό, επικρατώντας της Ιταλίας με 4-1. Ο θρυλικός Πελέ πετυχαίνοντας το 100ο γκολ της Σελεσάο σε Μουντιάλ άνοιξε το σκορ στο 18’ πριν ισοφαρίσει ο Μπονισένια για τους Ατζούρι. Ακολούθησαν τρία ακόμη γκολ από τους Ζέρσον, Ζαϊρζίνιο (σκόραρε έτσι σε όλα τα ματς της Βραζιλίας στο τουρνουά) και τον αρχηγό Κάρλος Αλμπέρτο.

 

1978
Άλλο ένα ιστορικό γεγονός στο Ροζάριο. Η Αργεντινή ισοπέδωσε το Περού με όσα γκολ…χρειαζόταν για να περάσει σε βάρος της Βραζιλίας στον τελικό (6-0). Και τι δεν έχει ειπωθεί και γραφτεί για αυτό το παιχνίδι, το διασημότερο ίσως «σικέ» ματς της ιστορίας. Από δύο γκολ οι Κέμπες και Λούκε και από ένα οι Ταραντίνι και Χάουσμαν. Την ίδια ώρα η Βραζιλία νικούσε 3-1 την Πολωνία.

Στον άλλο όμιλο η Ολλανδία με εντυπωσιακή ανατροπή και «φωτοβολίδα» του Άρι Χάαν νίκησε 2-1 την Ιταλία και πήρε την πρώτη θέση ενώ η Αυστρία με δύο γκολ του Χανς Κρανκλ επικράτησε 3-2 της Γερμανίας.

1982

O Kρανκλ σκοράρει και το 1982 στο 2-0 της Αυστρίας επί της Αλγερίας στο Οβιέδο. Η Γαλλία με τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ επικρατεί 4-1 του Κουβέιτ ενώ η Ονδούρα υποχρεώνει την Β.Ιρλανδία σε ισοπαλία (1-1).

1986

Άλλο ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Ένας τρομερός προημιτελικός στο Μεξικό με την Γαλλία να χαλά το πάρτι της επετείου της Σελεσάο αποκλείοντας την με 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 το ματς στα 120 λεπτά). Την ίδια μέρα η Γερμανία παίρνει και εκείνη στα πέναλτι το εισιτήριο για τα ημιτελικά με αντίπαλο την διοργανώτρια ομάδα του Μεξικού (χωρίς γκολ το παιχνίδι).

1990

O Mίτσελ άνοιξε το σκορ με πέναλτι στη Βερόνα και η Ισπανία νίκησε 2-1 το Βέλγιο ενώ σε άλλα ματς η Αγγλία νίκησε δύσκολα την Αίγυπτο στο Κάλιαρι (1-0) και η Ολλανδία αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Ιρλανδία στο Παλέρμο.

1994
Η παρθενική Ελληνική εμφάνιση σε Μουντιάλ που κατέληξε σε τραγωδία στο Φόξμπορο της Βοστώνης με την ήττα 4-0 από την Αργεντινή. Χατ-τρικ από τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (τα πρώτα του σε Μουντιάλ) συν ένα ακόμη από τον Μαραντόνα (στο αντίο του καθώς συνελήφθη ντοπαρισμένος σε εκείνο το ματς και δεν έπαιξε ποτέ ξανά…). Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Νιγηρία στο ντεμπούτο της σε Μουντιάλ επίσης συνέτριψε την Βουλγαρία με 3-0 ενώ Γερμανία και Ισπανία αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1.

1998

Δεύτερο χατ-τρικ από τον Μπατιστούτα στο 5-0 της Αργεντινής επί της Τζαμάικα στο Παρκ Ντε Πρενς. Η Γιουγκοσλαβία προηγήθηκε 2-0 αλλά η Γερμανία πήρε την ισοπαλία στο Λανς (2-2) ενώ σε έναν αγώνα με πολιτική ιστορική σημασία το Ιράν υπέταξε τις ΗΠΑ με 2-1. 2002 Η Βραζιλία ανατρέπει το σκορ και νικά 2-1 την Αγγλία στην Σιζουόκα ενώ η Γερμανία επικρατεί δύσκολα των ΗΠΑ με γκολ του Μπάλακ (1-0).

2006

Ολλανδία και Αργεντινή σε ένα απογοητευτικό 0-0 στην Φρανκφούρτη ενώ την ίδια ώρα η Ακτή με εντυπωσιακή ανατροπή νικά 3-2 την Γιουγκοσλαβία που προηγήθηκε 2-0. Ακόμη η Πορτογαλία νίκησε 2-1 το Μεξικό ενώ το Ιράν και η Ανγκόλα αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1.

2010

Με σκόρερ τον Μαρκ Γκονζάλες η Χιλή νίκησε 1-0 την Ελβετία και η Ισπανία με δύο γκολ του Βίγια έκανε την πρώτη της νίκη (2-0 την Ονδούρα) ξεκινώντας την πορεία της προς τον τίτλο.

Σχετικά άρθρα