Πατήρ, υιός και το γκολ της Ονδούρα!

Η μητέρα του ήταν στις «μέρες της» τον Ιούνιο του 1982 όταν ερχόταν στον κόσμο ο Κάρλος Κόστλι με τον πατέρα του Άντονι να λείπει από το σπίτι στο Σαν Πέδρο Σούλα για δουλειές…

Πιο συγκεκριμένα ο Άντονι ήταν στην Ισπανία με την εθνική ομάδα της χώρας και μετείχε σε μία ιστορική στιγμή, την πρώτη παρουσία της σε Μουντιάλ .

Το μυαλό του Άντονι ήταν πότε στα γήπεδα και πότε στο Σαν Πέδρο. Στις 21 Ιουνίου βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο του Λα Ρομαρέδα στη Σαραγόσα, ξεχνώντας προσωρινά την αγωνία για την έλευση του γιού του.

Η Ονδούρα αντιμετώπιζε την Βόρειο Ιρλανδία στο δεύτερο παιχνίδι της στο Μουντιάλ έχοντας ξεκινήσει τους αγώνες της με μια σούπερ έκπληξη. Είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1 από την διοργανώτρια Ισπανία στη Βαλένθια με τον Έκτορ Ζελάγια να ανοίγει το σκορ στο έβδομο μόλις λεπτό.

Σε εκείνο το δεύτερο ματς ο Αντόνιο Λενγκ είχε σκοράρει στο 60’ και η Ονδούρα είχε αποσπάσει μία ακόμη ισοπαλία με το ίδιο σκορ (1-1).

Όταν ο Άντονι Κόστλι έτρεχε να συγχαρεί τον συμπαίκτη του, ήταν αδύνατο να φανταστεί ότι το επόμενο γκολ της Ονδούρα σε Μουντιάλ, θα το σημείωνε ο γιός του που θα ερχόταν στη ζωή λίγες μέρες αργότερα, στις  18 Ιουλίου!

Η Ονδούρα έχασε πολύ δύσκολα το τρίτο ματς από την Γιουγκοσλαβία του Ζάετς, του Σέστιτς και του Σούσιτς με 1-0. Δέχθηκε το μοναδικό γκολ από πέναλτι στο 87’. Πέναλτι που είχε κερδίσει ο μετέπειτα άσος του Ολυμπιακού Μίλος Σέστιτς και αξιοποίησε ο Βλάντιμιρ Πέτροβιτς .

Πολλά χρόνια αργότερα το 2010, η Ονδούρα βρέθηκε για δεύτερη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ.  Είχε αξιοπρεπέστατη παρουσία ξανά. Στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής έχασε πολύ δύσκολα από την Χιλή (1-0) και την Ισπανία (2-0) και στην τελευταία αγωνιστική καθόρισε την πρόκριση αποσπώντας λευκή ισοπαλία από την Ελβετία (προκρίθηκαν έτσι Ισπανία και Χιλή).

Γκολ δεν έβαλε, όπως γκολ δεν έβαλε και στον πρώτο της αγώνα στο φετινό Μουντιάλ με την Γαλλία (0-3).
Ώσπου ήρθε ο Κάρλος να σκοράρει στο ματς με το Εκουαδόρ και να γράψει ξεχωριστή ιστορία.

Να γυρίσουμε όμως και πάλι τον χρόνο πίσω. Ο Άντονι Κόστλι γύρισε το 1982 στην πατρίδα και λίγες μέρες αργότερα κρατούσε υπερήφανος στα χέρια του, τον Κάρλος, τον γιό του.

Όμως δεν θα κρατούσε για πολλά χρόνια η ευτυχία. Με τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ, κέντρισε το ενδιαφέρον της Ισπανικής Μάλαγα που κινήθηκε γρήγορα και τον απέκτησε από την Ρεάλ Εσπάνια (ομάδα που ανήκει τώρα ο Κάρλος).

Στην Ισπανία δεν τα κατάφερε και ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στην Ονδούρα για να συνεχίσει την καριέρα του. Ήταν μόλις 28 χρόνων άλλωστε.

Του είχε λείψει ο γιός του αλλά οι σχέσεις του με την γυναίκα του είχαν ήδη ψυχρανθεί. Ακολούθησε σύντομα διαζύγιο και ο μικρός Κάρλος αναγκάστηκε να ακολουθήσει την μητέρα του που όχι μόνο έφυγε από το σπίτι αλλά και από την χώρα.

Εγκαταστάθηκε στο Μεξικό, εκεί όπου ο Κάρλος μεγάλωσε και άρχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Η μητέρα του παντρεύτηκε ξανά και ο  Κάρλος στα 14 υπέγραψε το πρώτο του δελτίο, αγωνιζόμενος σε τέσσερις ομάδες του Μεξικού πριν κινητοποιηθεί μέσω του πατέρα του, η ομοσπονδία της Ονδούρας και να προλάβει να τον καλέσει στην εθνική ομάδα πριν το κάνουν οι Μεξικάνοι.

Τα υπόλοιπα τα έγραψε η ιστορία της καριέρας του Κάρλος που έπαιξε μπάλα σε επτά διαφορετικές χώρες (Πολωνία, Αγγλία, Ρουμανία, Μεξικό, Η.Π.Α, Ελλάδα και Κίνα) πριν επιστρέψει στην γενέτειρα χώρα, τον περασμένο Ιανουάριο για να ενταχθεί στην Ρεάλ Εσπάνια με στόχο να είναι στην επιλογή για το Μουντιάλ.

Στην Ελλάδα ήρθε από σπόντα και ενώ είχε κλείσει η μεταγραφική περίοδος. Τον Σεπτέμβριο του 2012 στην περίοδο των μεταγραφών για τους ελεύθερους ποδοσφαιριστές, προτάθηκε και αποκτήθηκε από την ομάδα της Ημαθίας.

Ντεμπούτο έκανε την 4η αγωνιστική, στις 29 Σεπτεμβρίου με αντίπαλο τον ΠΑΣ στην Βέροια μπαίνοντας ως αλλαγή στο 78’. Η Βέροια νίκησε με 1-0 και από τα υπόλοιπα 26 ματς της σεζόν, έλλειψε μόνο σε δύο.

Στις 13 Ιανουαρίου του 2013 πέτυχε το πρώτο του γκολ ισοφαρίζοντας στο 90’ τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (1-1).

Πέτυχε άλλα πέντε γκολ με τα δύο τελευταία να τα πετυχαίνει στο ΟΑΚΑ στο τελευταίο του ματς, στην ήττα της Βέροιας από τον Παναθηναϊκό με 3-2.

Από εκεί και πέρα, έφυγε για την Ονδούρα λόγω υποχρεώσεων με την εθνική του ομάδα και δεν εμφανίστηκε ξανά.
Το γιατί έχει να κάνει και με ανεκπλήρωτες οφειλές από την ΠΑΕ της Βέροιας σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ημερών…

Το θέμα είναι ότι εξαφανίστηκε από την Ημαθία αλλά οι φίλοι της Βέροιας δύσκολα θα ξεχάσουν το καταπληκτικό δίδυμο με τον Ολαϊτάν (πέτυχαν μαζί τα 13 από τα 30 γκολ της σεζόν),

 

Σχετικά άρθρα