ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: 23 ΙΟΥΝΙΟΥ (vd)

Ο Ροζέ Μιλά το κεντρικό πρόσωπο της 23ης Ιουνίου στα Μουντιάλ . Τα δύο του γκολ το 1990 οδηγούσαν το Καμερούν στην ιστορική πρόκριση σε βάρος της Κολομβίας στα προημιτελικά. Η πρώτη Αφρικανική ομάδα που το πετύχαινε με τα γκολ ενός 38άρη τότε…

1954

Με τρία γκολ του Μαξ Μόρλοκ η Γερμανία συνέτριψε στη Ζυρίχη με το εντυπωσιακό 7-2 με το σκορ να κλείνει ο περίφημος Λευτέρης στο 82’. Στη Βασιλεία η Ελβετία επικράτησε πιο δύσκολα από ότι δείχνει το τελικό 4-1 την Ιταλία πετυχαίνοντας δύο γκολ στο τελευταίο πεντάλεπτο.

1974

Ένα ακόμη Ολλανδικό σώου με τους οράνιε να σαρώνουν την Βουλγαρία με 4-1 πετυχαίνοντας και τα πέντε γκολ (σκόρερ των Βουλγάρων ο Κρολ με αυτογκολ) αλλά τα μπράβο της ημέρας ανήκαν στην εξαιρετική Πολωνία του Γκόρσκι. Νίκησε 2-1 την Ιταλία αφήνοντας την εκτός συνέχειας. Σκόρερ του Ιταλικού γκολ ο Φάμπιο Καπέλο. Ακόμη η Αργεντινή έκανε περίπατο με την αδύναμη αλλά μαχητική Αϊτή (4-1) ενώ η Σουηδία εντυπωσιακή στην επανάληψη, νίκησε 3-0 την Ουρουγουάη.

1982

Με τρείς ισοπαλίες η Ιταλία περνά από τους ομίλους. Το τρίτο «Χ» ήταν με το Καμερούν στο Βίγκο ενώ σε άλλο αγώνα η Αργεντινή νίκησε χωρίς κόπο το Ελ Σαλβαδόρ (2-0).

1990

Ο Ροζέ Μιλά δείχνει την κλάση του στα 38 του. Στο νοκ άουτ με την Κολομβία στον Σαν Πάολο μπαίνει αλλαγή στο 54’, το ματς οδηγείται στην παράταση και εκεί σκοράρει δύο φορές σφραγίζοντας την ιστορική πρόκριση του Καμερούν στα προημιτελικά. Η πρώτη Αφρικανική ομάδα που το πετύχαινε. Ακόμη η Τσεχοσλοβακία με χατ-τρικ του Σκούχραβι αποκλείει την Κόστα Ρίκα (4-1) ενώ το classicο Αργεντινής-Βραζιλίας στο Ντέλε Άλπι βρίσκει την Αργεντινή νικήτρια με γκολ του Κανίγια στο 80’.

1994

Δύσκολη αλλά πανάξια νίκη της Ιταλίας στο Ιστ Ράδερφορντ επί της Νορβηγίας με 1-0 αν και έπαιζε με 10 από το 21’ λόγω αποβολής του γκολκίπερ Τζιανλούκα Παλιούκα. Σκόρερ ο Ντίνο Μπάτζιο στο 69’.

1998

To «over» έγινε στις καθυστερήσεις με την Ιταλία να επικρατεί 2-1 της Αυστρίας (1-0 έως το 89’) στο Σεντ Ντενί. Εντυπωσιακό το Μαρόκο επικράτησε 3-0 της Σκωτίας, ενώ Χιλή και Καμερούν αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1.

Το γεγονός της ημέρας ήρθε πάντως από το Βελοντρόμ, εκεί όπου η Νορβηγία, πήρε ώθηση με την είσοδου του γνωστού μας Ερικ Μίκλαντ και αν και δέχθηκε γκολ στο 78’ από τον Μπεμπέτο, πέτυχε εκπληκτική ανατροπή με γκολ του Φλο στο 83’ και του Ρέκνταλ στο 88’ με πέναλτι.

2006

Βιεϊρά και Ανρί σκοράρουν και η Γαλλία νικά εύκολα το Τόγκο με 2-0 στην Κολωνία. Με το ίδιο σκορ νίκησε και η Ελβετία την Νότιο Κορέα. Δύσκολες νίκες για την Ισπανία (1-0 την Σ.Αραβία) και την Ουκρανία (επίσης 1-0 την Τυνησία με πέναλτι του Σεβτσένκο).

2010

Τρείς αγώνες με το ίδιο σκορ: Αγγλία-Σλοβενία 1-0, Γερμανία-Γκάνα 1-0, ΗΠΑ-Αλγερία 1-0 (το γκολ στο 90+1 ο Ντόνοβαν). Και ένας τέταρτος: Αυστραλία-Σερβία 2-1 (το γκολ των Σέρβων ο Πάντελιτς).

Σχετικά άρθρα