3 φορές περισσότερο αυτοκτονούν οι άνδρες: Ξέρεις γιατί;  thumbnail
Τρεις φορές περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες βάζουν τέλος στην ίδια τους τη ζωή. Οι ειδικοί αναρωτιούνται εάν αυτό οφείλεται μερικώς στην κουλτούρα που προάγει την επίδειξη της αρρενωπότητας και εμποδίζει τους άνδρες να επικοινωνήσουν τα συναισθήματα τους.

3 φορές περισσότερο αυτοκτονούν οι άνδρες: Ξέρεις γιατί;

Τρεις φορές περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες βάζουν τέλος στην ίδια τους τη ζωή. Οι ειδικοί αναρωτιούνται εάν αυτό οφείλεται μερικώς στην κουλτούρα που προάγει την επίδειξη της αρρενωπότητας και εμποδίζει τους άνδρες να επικοινωνήσουν τα συναισθήματα τους.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,www.andrologia.gr


Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ο Johny Benjamin θυμάται πολύ καλά τη στιγμή που αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Ήταν νωρίς το βράδυ της Κυριακής, 13 Ιανουαρίου του 2008, όταν η σκέψη που συνήθιζε να έχει κάποιες φορές από τα εφηβικά του χρόνια οργανώθηκε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο να αφαιρέσει στα αλήθεια την ίδια του τη ζωή, μόλις δυο εβδομάδες πριν από τα 21α γενέθλια. Από τη στιγμή που πήρε την απόφαση μέχρι τη στιγμή που αποπειράθηκε να την υλοποιήσει την επόμενη ημέρα, ήρθε σε επαφή με διάφορα άτομα συμπεριλαμβανομένων φίλων, συγγενών, ακόμα και ιατρών. Είχε διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια και κατάθλιψη και εκείνο το διάστημα νοσηλευόταν. Κανείς όμως δεν είχε ιδέα για τις προθέσεις του, γιατί αισθανόταν φόβο και ντροπή στην ιδέα να αποκαλύψει τις αυτοκτονικές του σκέψεις και τα αισθήματα που τον κατέκλυζαν. Επιπλέον δεν μπορούσε να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσει την κατάσταση του.

Το μοιραίο απέτρεψε η απίστευτη, όπως την περιγράφει ο Benjamin, καλοσύνη ενός περαστικού τον οποίον προσπάθησε να εντοπίσει μέσω των social media για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του. Τελικά, τα κατάφερε μέσα από μια καμπάνια που χρηματοδοτήθηκε από έναν φιλανθρωπικό οργανισμό για την αναθεώρηση των ψυχικών νοσημάτων και είχε ως σκοπό την ενημέρωση και την επίγνωση, σχετικά με το ζήτημα της αυτοκτονίας.

Ακόμα και ο όρος αυτοκτονία συχνά θεωρείται ταμπού στην κοινωνία μας, αν και ευθύνεται για το θάνατο 16 ατόμων καθημερινά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ευτυχές είναι ότι τα ποσοστά αυτοχειρίας έχουν μειωθεί σημαντικά στον πληθυσμό των γυναικών, με τη μείωση να αγγίζει το 50% μέσα στα τελευταία 30 χρόνια. Στην ίδια χρονική περίοδο όμως, τα ποσοστά αυτοχειρίας στον πληθυσμό των ανδρών αυξήθηκαν.

Τα δεδομένα λοιπόν περιγράφουν ξεκάθαρα το προβλήτα σε βαθμό που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Ο Johny Benjamin αναφέρει χαρακτηριστικά στα πλαίσια της καμπάνιας του, ότι η μόνη φορά που αντίκρισε άνδρες να εκφράζονται συναισθηματικά, να κλαίνε και να μην κάνουν καμία προσπάθεια να κρύψουν τα δάκρυα τους ήταν στο γήπεδο.

Η κοινωνία φαίνεται ότι κατά κάποιον τρόπο υποδεικνύει τους τρόπους συμπεριφοράς και συναισθηματικής έκφρασης των ανδρών. Το ίδιο το λεξικό μάλιστα δίνει ως συνώνυμα της αρρενωπότητας τη σκληρότητα και τη στιβαρότητα.

Τι γίνεται όμως τη στιγμή που ένας άνδρας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τα προβλήματα του και να διαχειριστεί ακόμα και την ίδια την καθημερινότητα; Ο Benjamin αναφέρει ότι ο φόβος μήπως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις κοινωνικές επιταγές, ήταν αυτός που τον οδήγησε στην αυτοχειρία. Αυτό που τον σταμάτησε από το πέρασμα στην πράξη ήταν η κατανόηση του τρόπου που αισθανόταν από έναν άλλο άνδρα. Ίσως αυτό που χρειάζεται πραγματικά είναι η αναθεώρηση του νοήματος της αρρενωπότητας.

Η αναθεώρηση αυτή βέβαια, δεν μπορεί παρά να αρχίσει από την εκπαίδευση. Το σχολείο διδάσκει πολλά, αλλά συχνά δε διδάσκει το άτομο να περιφρουρεί την ευεξία και την ευημερία του. Δε διδάσκει ότι είναι φυσιολογικό να αγωνιά κανείς τη ζωή του και να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, ότι είναι φυσιολογικό να έχει προβλήματα και να δυσκολεύεται να τα καταφέρει. Αυτή όμως είναι μια απαραίτητη γνώση που ενδυναμώνει τα άτομα και τα καθιστά ικανά να ζητήσουν βοήθεια όταν το χρειαστούν.

Ακριβώς όπως η προαγωγή της σωματικής υγείας είναι εδώ και χρόνια μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος, ήρθε η ώρα να ενσωματωθεί και η προαγωγή της ψυχικής υγείας, η οποία είναι εξίσου σημαντική.

Το επόμενο βήμα είναι η βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και ο περιορισμός των ιστοσελίδων που ενθαρρύνουν την αυτοκτονική πράξη. Σήμερα στο διαδίκτυο τα άτομα που έχουν αυτοκτονικές σκέψεις είναι πιο πιθανό να βρουν ιστοσελίδες που θα τους ενθαρρύνουν να προχωρήσουν στην πράξη, παρά αυτές που θα τους προσφέρουν στήριξη και θα τους βοηθήσουν να βγουν από το αδιέξοδο. 

Σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πιο πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι ο αριθμός των ανδρών που αυτοκτονούν είναι μεγαλύτερος από αυτόν του 1999 και η αυτοχειρία σήμερα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στους άνδρες της ηλικιακής ομάδας 20-49.

Ήρθε η ώρα λοιπόν, να σπάσει ο κλοιός της σιωπής για το ζήτημα της αυτοχειρίας, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ανδρών. Υπάρχει ο τρόπος να ξεφύγει κανείς από την απελπισία και να ξεπεράσει τον αυτοκτονικό ιδεασμό. Πολύ συχνά μάλιστα, όπως στην περίπτωση του Benjamin, απλά το να μιλήσει κανείς και να ακουστεί, είναι αρκετό για να τον οδηγήσει σε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Το μήνυμα αυτό είναι σημαντικό να διαδοθεί. Ας μη ξεχνάμε επίσης, ότι πίσω από τους αυτόχειρες υπάρχουν συντετριμμένες οικογένειες και στενοί φίλοι που χάνουν με βίαιο τρόπο τα αγαπημένα τους πρόσωπα.


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X