Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Φόρμουλα για να περάσει τα μέτρα ψάχνει η κυβέρνηση
Φόρμουλα για να περάσει τα μέτρα ψάχνει η κυβέρνηση  thumbnail

Φόρμουλα για να περάσει τα μέτρα ψάχνει η κυβέρνηση

Να βρει τρόπο να περάσει τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα με όσο το δυνατόν μικρότερες αντιδράσεις τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό της δικομματικής, επιχειρεί το Μαξίμου.


Μετά το χαστούκι των τοκογλύφων που έκοψαν τον αέρα της επαναδιαπραγμάτευσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσουν χρήμα αν πρώτα δεν εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση, ξέχασε το αντάρτικο και τις φοροελαφρύνσεις και βάζει πλώρη για τη Βουλή. Στο προσκήνιο έρχεται το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, που ήδη έχει προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους αλλά και το ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα από το στενό συνεργάτη του Προέδρου του κόμματος και αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλο.


Στην Χαριλάου Τρικούπη, παραδέχονται ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να μην ψηφιστεί, ωστόσο θεωρούν ότι μπορούν να γίνουν ορισμένες αλλαγές, σε ότι έχει να κάνει τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ, τις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων και γενικότερο το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα της αγοράς στην ενέργεια.


Η ΔΕΗ πάντως είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου στα μέτρα που έρχονται, καθώς υπάρχει σειρά μνημονιακών απαιτήσεων. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν πιστεύει ότι κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα, όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στη μελλοντική νομιμοποίησή της.   Πάντως με το κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής, τα νομοσχέδια φωτιά που θα πάρουν σειρά στα θερινά τμήματα, θα περάσουν μέσω των «πρόθυμων», βουλευτών δηλαδή όλων εκείνων που θεωρούνται σίγουροι για την κυβέρνηση και που δεν θα προκαλέσουν προβλήματα.


Η λίστα με τα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού δεν είναι απλή υπόθεση και ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα θα περάσουν, αναμένεται να προκαλέσουν την οργή της κοινωνίας. Πρόκειται, για την ιδιωτικοποίηση του νερού, την εκποίηση ακινήτων του δημοσίου, το ξεπούλημα των ακτών και των αιγιαλών, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (ανοίγει και επίσημα το τεράστιο πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων), την απελευθέρωση όσων κλειστών επαγγελμάτων έχουν μείνει, την μελέτη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, που θα οδηγήσει σε νέα καθίζηση στις συντάξεις, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τη διαθεσιμότητα και τις 7.000 απολύσεις μέσα στο 2014 στο δημόσιο και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα προκλέσει νέα συμπίεση στους μισθούς.


Οι αγορές


Την ίδια στιγμή, στο μυαλό της κυβέρνησης υπάρχει πάντα η έξοδος στις αγορές, η οποία μέρα με τη μέρα μεθοδεύεται. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την έγκριση των δανειστών, καθώς η Ελλάδα παραμένει μια πλήρως εξαρτημένη χώρα, από τις διαθέσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και των αγορών. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός είναι να αντλήσει η χώρα κοντά στα 2 δις ευρώ μέσα στο καλοκαίρι για να μπορεί να έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο μέλλον.


Στο πλαίσιο αυτό την μεθεπόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου, καταφτάνει στη χώρα μας, ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της JP Morgan Jamie Dimon, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό. Αντικείμενο της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τον εκπρόσωπο μιας εκ των μεγαλύτερων τοκογλυφικών οίκων παγκοσμίως θα είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η έξοδος στις αγορές.


 


Kontranews.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X