Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Ο Νο 1 λόγος που τσακώνονται τα ζευγάρια: Ούτε καν τον φανταζόσουν…
Ο Νο 1 λόγος που τσακώνονται τα ζευγάρια: Ούτε καν τον φανταζόσουν...  thumbnail
Η σχέση δύο ανθρώπων είναι ένα αμφίδρομο παιχνίδι δύο ε­νεργειακών πεδίων. Η νοητική, η συναισθηματική και η σωματική ε­νέργεια του ενός ατόμου αλληλεπιδρούν με την αντίστοιχη ενέργεια του άλλου.

Ο Νο 1 λόγος που τσακώνονται τα ζευγάρια: Ούτε καν τον φανταζόσουν…

Γιατί στ’ αλήθεια τσακώνεστε;


Η σχέση δύο ανθρώπων είναι ένα αμφίδρομο παιχνίδι δύο ε­νεργειακών πεδίων. Η νοητική, η συναισθηματική και η σωματική ε­νέργεια του ενός ατόμου αλληλεπιδρούν με την αντίστοιχη ενέργεια του άλλου.


Στην πορεία κάθε σχέσης, προβάλλουν διάφορα εμπόδια στην ομαλή ροή και στο αρμονικό σμίξιμο αυτών των δύο ενεργειακών συνόλων. Αυτά τα εμπόδια τα ονομάζουμε "προβλήματα". Τα προ­βλήματα εμποδίζουν τους δύο ανθρώπους να νιώθουν την ενέργεια να ρέει ελεύθερα, τους εμποδίζουν να νιώθουν τη σύνδεση ανάμεσά τους. Και όπου εμφανίζεται ένα πρόβλημα, οι καυγάδες και οι ραγι­σμένες καρδιές δε βρίσκονται και πολύ μακριά.


Από τη συγγραφέα, ειδικό σε ζητήματα σχέσεων Barbara De AngelisΠοια είναι τα συνηθισμένα θέματα για τα οποία καυγαδίζουμε στις σχέσεις μας;


Σεξ, χρήματα, δουλειές του σπιτιού, συγγενείς, χρόνος, επι­κοινωνία, ζήλια, ανατροφή των παιδιών, εξουσία.


Όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα στη σχέση σου, τότε παύεις να νιώθεις καλά με το ταίρι σου. Εκείνη τη στιγμή, η σχέση σταμα­τάει να είναι χαρά και απόλαυση. Το μυαλό σου λέει: "Ε, τι γίνεται εδώ; Δε νιώθεις καλά και αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει αυτό εδώ το πρόβλημα. Τώρα έχεις δύο επιλογές: μπορείς να υποκριθείς ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει, ελπίζοντας ότι θα εξαφανιστεί από μόνο του, ή μπορείς να προσπαθήσεις να το λύσεις, και όταν το λύσεις θα είσαι ευτυχισμένος και πάλι".


 Τα ξαναφτιάχνετε μετά από έναν καυγά κι όμως, σε λίγο ξαναρχίζετε τον καυγά για κάτι άλλο. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να σε κάνει να παραιτηθείς από κάθε προσπάθεια για τις σχέ­σεις μια και καλή!


Υπάρχει μια εξήγηση γι’ αυτό το αποκαρδιωτικό μοτίβο και αυτή η εξήγηση είναι ένα από τα μυστικά για να κατανοήσεις την α­γάπη και τον έρωτα.


Ένα μυστικό:


Ποτέ δεν καυγαδίζεις για το λόγο που νομίζεις. Καυγαδίζεις ε­πειδή δεν αισθάνεσαι ότι ο άλλος σε αγαπάει, σε υποστηρίζει ή σε καταλαβαίνει.


Δύο άνθρωποι αρχίζουν τον καυγά όταν υπάρχει ένα αδύνατο σημείο στη συναισθηματική τους σύνδεση ή στη ροή της αγάπης που υπάρχει μεταξύ τους. Το να έρθουν σε συμφωνία για το συγκε­κριμένο ζήτημα δε χτυπάει την αληθινή ρίζα του προβλήματος, που είναι η συναισθηματική απομάκρυνση και ο διαχωρισμός. Αυτό ε­ξηγεί το γιατί κάποιες φορές τσακώνεστε για κάποιο ζήτημα, ενώ κάποιες άλλες φορές αφήνετε το ίδιο ζήτημα να περάσει χωρίς καυ­γά. Η ιστορία της Σου και του Ρέι το δείχνει αυτό πολύ παραστατι­κά. Ας τους παρακολουθήσουμε να αντιμετωπίζουν μια υποθετική εκρηκτική κατάσταση στη σχέση τους. Θα δούμε δύο διαφορετικές περιπτώσεις του ίδιου περιστατικού:


Πρώτο παράδειγμα: Όταν δεν υπάρχει καταπιεσμένη συναισθη­ματική ένταση.


Αυτή την εβδομάδα, η Σου και ο Ρέι ένιωσαν να παίρνουν ο έ­νας από τον άλλον όλη την αγάπη που αισθάνονται ότι έχουν ανά­γκη. Ένα βράδυ έχουν κανονίσει να βγουν οι δυο τους για ένα ρο­μαντικό ραντεβού. Η Σου γυρίζει πρώτη από τη δουλειά και αρχίζει να ετοιμάζεται. Σε λίγο φτάνει και ο Ρέι.


Σου: Γεια σου, αγαπούλα. Θα είμαι έτοιμη σε ένα τέταρτο.


Ρέι: Έχεις δίκιο, είχαμε κανονίσει να βγούμε απόψε, έτσι δεν είναι;


Σου: Δε μου φαίνεσαι και πολύ ενθουσιασμένος. Τι συμβαίνει;


Ρέι: Να σου πω την αλήθεια, Σου, είμαι ξεθεωμένος. Είχα διά­φορες συσκέψεις για τρεις ολόκληρες ώρες και ούτε καν τελείωσα όλες μου τις δουλειές.


Σου: Λυπάμαι που η μέρα σου ήταν τόσο δύσκολη, γλυκέ μου. Πραγματικά, φαίνεσαι εξουθενωμένος.


Ρέι: Είμαι στ’ αλήθεια εξουθενωμένος, και η ιδέα να βγούμε έ­ξω δε μου φαίνεται και πολύ ελκυστική. Είσαι απογοητευμένη που χαλάω τα σχέδιά μας;


Σου: Για να σου πω την αλήθεια είμαι, γιατί το περίμενα πώς και πώς. Αλλά ξέρω πώς είναι να περνάς μια τέτοια μέρα. Γιατί δεν καθόμαστε στο σπιτάκι μας, να περάσουμε όμορφα μαζί τη βραδιά μας; Δε μου αρέσει να σε βλέπω τόσο κουρασμένο και ανησυχώ που δουλεύεις τόσο πολύ. Θα βγούμε μια άλλη φορά.


Ρέι: (αγκαλιάζοντας τη Σου) Σ’ ευχαριστώ που το βλέπεις τό­σο γλυκά το θέμα, Σου. Μια όμορφη βραδιά στο σπίτι μαζί σου εί­ναι ακριβώς αυτό που χρειάζομαι. Ας κανονίσουμε να βγούμε την ε­πόμενη Τρίτη, εντάξει;


Η αντίδραση της Σου στην κούραση του Ρέι φαίνεται λογική, έτσι δεν είναι; Ανησυχεί για τον άντρα που αγαπάει και θέλει να κάνει το καλύτερο γι’ αυτόν.


Ας δούμε τώρα το ίδιο περιστατικό, αλλάζοντας λιγάκι τις συνθήκες. Αυτή τη φορά θα διαλέξουμε μια άλλη εβδομάδα, όπου η


Σου και ο Ρέι δε νιώθουν τόσο συνδεδεμένοι συναισθηματικά. Ίσως η Σου να έχει ενοχληθεί, χωρίς να το πει, επειδή ο Ρέι έδωσε περισ­σότερη προσοχή στους φίλους του παρά σ’ εκείνη στο πάρτι που εί­χαν πάει πριν από λίγες μέρες. Ίσως να νιώθει ότι ο άντρας της δεν κάνει τις δουλειές που του αντιστοιχούν μέσα στο σπίτι. Με κάποι­ον τρόπο, αισθάνεται ότι δεν παίρνει όλη την αγάπη και την εκτί­μηση που έχει ανάγκη.


Δεύτερο παράδειγμα: Όταν υπάρχει καταπιεσμένη συναισθηματι­κή ένταση.


Σου: Γεια σου, αγαπούλα. Θα είμαι έτοιμη σε ένα τέταρτο.


Ρέι: Έχεις δίκιο, είχαμε κανονίσει να βγούμε απόψε, έτσι δεν είναι;


Σου: (ενοχλημένη) Δηλαδή ούτε καν το θυμήθηκες; Σ’ ευχαρι­στώ πολύ που με κάνεις να νιώθω τόσο ξεχωριστή για σένα!


Ρέι: Ξέρεις, πέρασα μια απαίσια μέρα στη δουλειά και νιώθω ξεθεωμένος.


Σου: Κι εγώ δουλεύω με πλήρες ωράριο, Ρέι, αλλά δε μ’ έχεις ακούσει ποτέ να παραπονιέμαι. Έκανα τεράστια προσπάθεια για να γυρίσω νωρίτερα και να ετοιμαστώ.


Ρέι: Μπράβο, λοιπόν, κυρία Τέλεια, χαίρομαι που δεν είσαι κουρασμένη. Εγώ όμως είμαι, και δεν μπορώ να βγω έξω και να διασκεδάσω όταν νιώθω έτσι.


Σου: (υψώνοντας τη φωνή) Αυτό γίνεται πάντα! Στο τέλος σα­μποτάρεις τα βράδια που είναι να περάσουμε μαζί, με κάποια ηλίθια δικαιολογία. Εγώ είμαι πάντα εκείνη που πρέπει να προσπαθεί να κάνει κάτι ξεχωριστό για μας.


Ρέι: Άκου, Σου, το τελευταίο πράγμα που θέλω ν’ ακούσω αυτή τη στιγμή είναι oι γκρίνιες σου. Καλύτερα να το αφήσουμε το θέμα.


Σου: Μη με λες εμένα γκρινιάρα! Εσύ είσαι αυτός που χάλασε τη βραδιά μας!


Ρέι: Εγώ τη χάλασα; Τίποτα δεν έχεις καταλάβει. Είσαι τόσο αναθεματισμένα απαιτητική, ώστε κάθε φορά που δε γίνεται το δι­κό σου αρχίζεις τις υστερίες, σαν κακομαθημένη σκύλα!


Σου: Πώς τολμάς να με λες εμένα σκύλα! Δε θέλω ούτε να σε βλέπω απόψε, γι’ αυτό καληνύχτα και καλή διασκέδαση μόνος σου! (Φεύγει βροντώντας την πόρτα πίσω της).


Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο περιστατικά; Στο πρώτο παράδειγμα, η Σου και ο Ρέι είχαν μια ισχυρή συναισθη­ματική σύνδεση, που επέτρεψε στη Σου να νιώσει ανησυχία για τον Ρέι, επειδή η ίδια ένιωθε ότι παίρνει αγάπη. Στο δεύτερο παράδειγ­μα, η Σου ένιωθε συναισθηματική ένταση και απομάκρυνση από τον Ρέι, παρ’ όλο που δεν το καταλάβαινε σε συνειδητό επίπεδο.


Το περιστατικό λειτούργησε σαν καταλύτης, δίνοντας στη Σου μια δικαιολογία να εκφράσει το θυμό που αισθανόταν επειδή ένιω­θε παραμελημένη.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X