Η Ακτή με τα…μάτια της ΦΙΦΑ!

Η Ελλάδα παίζει τα… ρέστα της στον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού. Ένας ματς «ζωής ή θανάτου» και για τους δύο, αλλά και για τους… Ιάπωνες που επίσης ενδιαφέρονται. Για την Ελλάδα ξέρουμε τα πάντα, η σχεδόν τα πάντα. Για να δούμε τι συμβαίνει και στην άλλη πλευρά.

Ως οδηγό πήραμε το Index της ΦΙΦΑ ένα σύστημα αξιολόγησης που σηκώνει πολύ κουβέντα. Οι «ειδικοί» της παγκόσμιας ομοσπονδίας βαθμολογούν κάθε κίνηση του ποδοσφαιριστή μέσα στο γήπεδο. Άριστα είναι το 10. Κι όσο πιο μακριά από το δέκα είναι ο βαθμός τόσο λιγότερο καλός είναι ο κάθε παίκτης. Παράλληλα με το «σύστημα αξιολόγησης» βάλαμε και κάποια ακόμα στοιχεία που ίσως μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα την Ακτή. Και ποιος ξέρει; Ίσως αργά το βράδυ εμείς εδώ στην Ελλάδα να νοιώσουμε… κατακτητές όχι μόνο της… Ακτής, αλλά και της πρόκρισης!

Ζερβίνιο (9,17): Ο 26χρονος επιθετικός της Ρόμα έχει την υψηλότερη βαθμολογία στο Index της FIFA. Το γκολ που πέτυχε με τη Κολομβία ήταν εξαιρετικό.

Ντινιέ Ζακορά (8,98): Αμυντικός χαφ που παίζει πλέον στόπερ στα 33 του χρόνια συνεχίζει τη καριέρα του στην Τράμζονσπορ της Τουρκίας. Οι εμφανίσεις του και στα δύο προηγούμενα ματς της Ακτής εξαιρετικές.

Σολ Μπαμπά (8,74): Κι αυτός βγάζει το..παντεσπάνι του στη Τουρκία. Στα 29 του χρόνια παρουσιάζει έλλειψη συγκέντρωσης. Επιρρεπής στο λάθος.

Αρτούρ Μποκά (8,67): Αριστερός μπακ, αλλά και αμυντικός χαφ, κοντός γρήγορος και έμπειρος (31 χρόνων). Παίζει στη Στουτγάρδη

Σερζ Οριέ (8,43): Καλύπτει όλη τη δεξιά πλευρά στη Τουλούζ. Το μέλλον του ανήκει (21 χρόνων) κι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος

Γιαγιά Τουρέ (8,4): Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είχε εκπληκτική χρονιά στη Σίτι. Αποτελεί το βαρόμετρο της ομάδας. Στα 31 χρόνια του εξακολουθεί να τρέχει και να μοιράζει ασίστ.

Γουίλφρεντ Μπόνι (8,33): Τα πήγε καλά στη Σουόνσι, στη πρώτη του χρονιά στη «πρέμιερ». Στα 25 του χρόνια είναι πάντα επικίνδυνος

Σόλομον Καλού (7,87): Έχει πίσω του μια εκπληκτική χρονιά με τη Λιλ με την οποία εξασφάλισε την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στα 29 του χρόνια ξέρει και να σκοράρει και να… σερβίρει

Σείκ Τιοτέ (7,82): Έχει να δώσει ακόμα πολλά στην ομάδα του, ας ελπίσουμε όχι στο ματς με την Ελλάδα. Δεν ήταν η χρονιά του. Άλλωστε κι η Νιούκαστλ δεν τα πήγε καλά. Στα 28 του χρόνια περιμένει κάτι καλύτερο.

Σερέι Ντιέ (6.01): Έγινε διάσημος από το κλάμα του για τον πατέρα του που είχε χάσει από το 2004. Με τη Βασιλεία τα πήγε καλά, στη Βραζιλία όχι. Είναι 29 χρόνων.

Μπουμπακάρ Μπαρί (5,62): Ο τερματοφύλακας της ομάδας είναι χαμηλά στη λίστα των ποδοσφαιριστών. Επιρρεπής σε γκάφες δεν είχε μεγάλη πίεση στα δύο προηγούμενα ματς. Στα 34 του χρόνια αγωνίζεται στη Λόκερεν.

Κοστάν Ντζάκπα (5,49). Αριστερός μπάκ της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, 27 χρόνων. Ας μείνει μακριά από τον καλό του εαυτό.

Ντιντιέ Ντρογκμπά (5,37):  Στα 36 του χρόνια έχει ακόμα να δώσει. Το απέδειξε και στον αγώνα με την Ιαπωνία που πέτυχε το γκολ της νίκης αν και ήρθε από τον πάγκο. Όπως όλες οι… πριμαντόνες γκρινιάζει όταν δεν παίζει από την αρχή. Για να δούμε τώρα που θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, πόσο θα αντέξει. Έτσι κι αλλιώς θέλει προσοχή. Στη Γαλατάσαραϊ είχε καλές εμφανίσεις μέχρι τον Απρίλιο που τραυματίστηκε.

Ντιντιέ Για Κανάν (5,14): Είχε προβλήματα τραυματισμών στο Αννόβερο, μπορεί να παίξει στα άκρα της επίθεσης, αλλά και φουνταριστός. Στα 30 του χρόνια είναι πάντα επικίνδυνος εάν βρεθεί στη μέρα του.

Σχετικά άρθρα