Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Ορθοπεδική / Ενημερωθείτε για τον πόνο στις αρθρώσεις και την αρθρίτιδα
Ενημερωθείτε για τον πόνο στις αρθρώσεις και την αρθρίτιδα thumbnail
Ο πόνος στα οστά και στις αρθρώσεις δε σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχουμε από νόσο. Υπάρχουν πολλές αιτίες άσχετες με τις αρθρώσεις γιαυτό για τη σωστή διάγνωση καλό είναι κάποιος να συμβουλευτεί ειδικό. Οι συχνότερες παθήσεις οστών και αρθρώσεων που προκαλούν αρθρίτιδα είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ενημερωθείτε για τον πόνο στις αρθρώσεις και την αρθρίτιδα

Γράφει για το boro.gr η Αναισθησιολόγος Ευπραξία Πιπίνη

 


 

 

Ο πόνος στα οστά και στις αρθρώσεις δε σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχουμε από νόσο. Υπάρχουν πολλές αιτίες άσχετες με τις αρθρώσεις γιαυτό για τη σωστή διάγνωση καλό είναι κάποιος να συμβουλευτεί ειδικό. Οι συχνότερες  παθήσεις οστών και αρθρώσεων που προκαλούν αρθρίτιδα είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.Η πιο συνηθισμένη μορφή  η οστεοαρθρίτιδα είναι  εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και συμβαδίζει με αλλαγές σε αυτές λόγω ηλικίας κυρίως άνω των 50 ετών. Άλλη μορφή είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα και σχετίζεται με παράγοντες όπως το στρες όμως αιτιολογικά είναι υπό διερεύνηση.Κάθε άνθρωπος που πάσχει από πόνους αρθρώσεων – αρθρίτιδα αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Για το λόγο αυτό πρέπει να εξατάζεται και να ανατιμετωπίζεται εξατομικευμένα και σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της νόσου του, τον τρόπο ζωής του. Επίσης η ίδια πάθηση δεν παρουσιάζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους , ούτε η θεραπεία έχει τα ην ίδια ανταπόκριση σε όλους.Οι γυνάικες άνω των 50 πλήττονται συχνά από οστεοαρθρίτιδα γόνατος, ισχίου, χεριών. Το επάγγελμα επηρεάζει επίσης την εμφάνιση. Οι άντρες για παράδειγμα πάσχουν περισσότερο από οστεοαρθρίτιδα γόνατος λόγω των ασχολιών και της καταπόνησης της αρθρωσης.Η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζεται σαν φλεγμωνή μικρής άρθρωσης αρχικά και μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφή της εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και σωστά, διότι οι αλλαγές στην αρθρωση είναι μ η αναστρέψιμες. Η εξέλιξη συνήθως διαρκεί μήνες ή χρόνια. Στο 25% των περιπτώσεων η εξέλιξη είναι ραγδαία.Και οι δύο αυτές παθήσεις σχετίζονται με γονίδια τα οποία εάν τα φέρει κάποιος αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσει μετά από κάποια ηλικία εφόσον έχει την τάση αυτή. Η πρόληψη μέσω του τρόπου ζωής πχ της άσκησης κυρίως όταν το επάγγελμα επιβαρύνει κάποιες αρθρώσεις περισσότερο, της διατροφής και της σωστής αξιολόγησης και εγκαιρης αντιμετώπισης συμβάλλουν στην καθυστέρηση της εμφάνισης ή στην εξασφάλιση της ποιότητας ζωής όταν εμφανιστεί. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X