Σακίρι: Ο Κοσοβάρος… Ελβετός γκολτζής

Γενικά του πάνε τα κόκκινα. Ο ήρωας της Ελβετίας , ο Σρεντάν Σακίρι, μπορεί να αλλάξει τα κόκκινα της Μπάγερν Μονάχου με τα επίσης κόκκινα της Λίβερπουλ! Προς το παρόν έχει το νου να δοξαστεί με τα κόκκινα της Ελβετίας, αλλά θα προτιμούσε να φορά τα κόκκινα της εθνικής Αλβανίας.

Ο Σακίρι είναι ένας από τους 15 Ελβετούς ποδοσφαιριστές που μετέχουν σε αυτό το Μουντιάλ και δεν είναι Ελβετός. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Κόσοβο στη πόλη Γκιλιάνι, Γκόρνια τη λένε οι Σέρβοι, που μέχρι σήμερα ήταν γνωστή απλά για τη χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στη περιοχή (-32,5ο C το 1963). Τώρα έχει το δικό της ήρωα…

Ο Σακίρι πήγε μικρός στην Ελβετία. Οι γονείς του βρήκαν εκεί καταφύγιο το 1992 για να αποφύγουν τις επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης των Σέρβων. Η οικογένεια Σακίρι, Αλβανικής καταγωγής, μεγάλωσε τα παιδιά της όπως ακριβώς θα τα μεγάλωνε και στο Κόσοβο. Έγιναν πιστοί Ισλαμιστές, αγάπησαν με πάθος την Αλβανία κι έμαθαν ποδόσφαιρο.

Μάλιστα ο Σακίρι πολλές φορές τόσο στη Βασιλεία παλαιότερα, όσο και στην Μπάγερν τώρα, σταματά τη προπόνηση, γυρνά προς τη Μέκκα και κάνει τη προσευχή του. Ποδοσφαιριστές έγιναν και τα άλλα δύο αδέλφια του, όμως κανείς δεν τον φθάνει σε αξία.

Στην Ελβετία ο 22χρονος Σρεντάν φορά τον τελευταίο αριθμό, το 23, αλλά όλοι τον θεωρούν «πρώτο βιολί» της ομάδας. Το γερό χαρτί της. Η συντριβή (2-5) από τη Γαλλία συνοδεύτηκε από σκληρή κριτική των μίντια  για τον παίκτη που δεν πήρε την ομάδα επάνω του. Ο Σακίρι πέρασε στην αντεπίθεση. Κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι η κριτική είναι άδικη. Άφησε μάλιστα υπονοούμενα και για ρατσιστική συμπεριφορά θεωρώντας ότι θα άκουγε λιγότερα εάν ήταν Ελβετός.

Ίσως οι συμπατριώτες του να μην του συγχωρούν το γεγονός ότι λατρεύει την Αλβανία. ‘Έχει διατηρήσει και την Αλβανική υπηκοότητα κι όταν στα προκριματικά σημείωσε γκολ σε βάρος της χώρας που αγαπά δεν πανηγύρισε σε ένδειξη σεβασμού.

Στη Βασιλεία έκανε μεγάλες εμφανίσεις. Μετά τον αποκλεισμό των Ελβετών από τη Μπάγερν τον Δεκέμβριο του 2011 ανακοινώθηκε η απόκτησή του. Ενσωματώθηκε στην ομάδα το καλοκαίρι του 2012. Η Μπάγερν πλήρωσε 12,5 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει και δίνοντάς του γύρω στα 2 εκ. τον χρόνο τον δέσμευσε για συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

Βασικός δεν έγινε στους Βαυαρούς (πέρσι έπαιξε 16 ματς με 2 γκολ και 2 ασίστ) κι η Λίβερπουλ τις τελευταίες μέρες του προσφέρει διέξοδο στη δίψα του για μπάλα. Προσφέρει 20 εκ. ευρώ στους Γερμανούς για να τον αποκτήσει κι ενδεχομένως στο «λιμάνι» να μη χάρηκαν ιδιαίτερα με την  απόδοση που μπορεί να ανεβάσει τη προσφορά.

 

 

 

Σχετικά άρθρα