Καρκίνος στο πάγκρεας: Μειώνει τον κίνδυνο η ασπιρίνη;

<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div>
<div>
<div><span style="font-size: small;">Οι άνθρωποι που παίρνουν μια μικρή δόση ασπιρίνης καθημερινά και επί αρκετά χρόνια, για λόγους καρδιαγγειακής προστασίας, έχουν ένα παράπλευρο όφελος: μειώνουν περίπου στο μισό τον κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του παγκρέατος, μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές της νόσου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι πιθανές παρενέργειες της ασπιρίνης, όπως η αιμορραγία στο στομάχι, μπορεί τελικά να αντισταθμίζουν τα αντικαρκινικά οφέλη, ιδίως για όσους δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνο του παγκρέατος, συνεπώς δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εν λόγω πάθηση.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Χάρβεϊ Ρις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν 362 καρκινοπαθείς (που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας), καθώς και 690 υγιείς. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έπαιρναν μια χαμηλή δόση ασπιρίνης (75 έως 325 μιλιγκράμ τη μέρα) τακτικά επί τρία χρόνια, προτού ξεκινήσει η μελέτη, είχαν κατά μέσο όρο 48% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας, ενώ όσοι έπαιρναν ασπιρίνη για 20 χρόνια, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 60%. </span></div>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα