Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πολιτική: Άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ποτάμι
Πολιτική: Άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ποτάμι thumbnail

Πολιτική: Άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ποτάμι

Κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις απηύθυνε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, στον χαιρετισμό του στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Ποταμιού.


Μεταφέροντας τις ευχές του Αλέξη Τσίπρα για την επιτυχία του συνεδρίου, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκλογές ως "τομή" στις πολιτικές εξελίξεις κυρίως, "γιατί από μόνη της αυτή η νίκη πυροδοτεί μια νέα κοινωνική δυναμική υπέρ της πολιτικής ανατροπής".


"Αυτήν την δυναμική δεν μπορεί να την ανακόψει το αυτοαναφορικό και διαπλεκόμενο επικοινωνιακό και επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας. Γιατί στις ευρωεκλογές άνοιξε ένας δρόμος χωρίς γυρισμό. Εμείς, όμως, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, ακόμα και με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξουμε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις. Θα σημάνουμε δημοκρατικό προσκλητήριο για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, αντιμνημονιακής και προοδευτικής" επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση αυτού του τόπου συνιστά ένα ιστορικό εγχείρημα που μας αφορά όλους. "Δεν μπορεί να είναι – και δεν θα είναι – έργο ενός κόμματος. Μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτό το πολιτικό μοντέλο του κομματισμού και της μονοκομματικής αυτάρκειας, μέσα και έξω από τους κοινωνικούς χώρους, στο συνδικαλισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη Βουλή, κατέρρευσε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης και των Μνημονίων. Η ανασυγκρότηση της χώρας είναι μια διαρκής βαθιά αλλαγή, στην ουσία ανατροπή, στις δομές και τους θεσμούς, στις παραγωγικές σχέσεις και τις κοινωνικές δομές του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού. Με την έννοια αυτή, είναι η συνολική και οριστική ρήξη με το παρελθόν" επισήμανε.


Ωστόσο, όπως είπε, καμία κοινωνική συμμαχία, καμία πολιτική συνεργασία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε προγραμματικό κενό. "Το τρίπτυχο «ανασυγκρότηση-αναδιανομή-ανάπτυξη» δεν είναι εύπεπτο πολιτικό σύνθημα ή μεταπολιτικό εύρημα. Μετουσιώνεται σε πράξη με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για το σήμερα και το αύριο" σημείωσε, αναφέροντας μεταξύ άλλων την  "απεμπλοκή από το καθεστώς του Μνημονίου" και της λιτότητας και την "επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, και ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο".


"Ο κ. Σαμαράς την ώρα που σκίζει σελίδα-σελίδα το μνημόνιο, την ίδια ώρα κλείνει τη Βουλή λόγω έλλειψης νομοθετικού έργου. Και έτσι πέραν της παραγραφής ενδεχόμενων αδικημάτων, έρχονται στα θερινά τμήματα χωροταξικό νομοσχέδιο, νομοσχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ, των αιγιαλών, νέο ρυθμιστικό για την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ασφαλιστικό και άλλα. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Μπορούμε και πρέπει να αποτρέψουμε τα διαδοχικά μνημονιακά εγκλήματα του καλοκαιριού", τόνισε και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται  "σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο και στρέφονται προς την Αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες, που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου. Απευθυνόμαστε, επίσης, σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Από την αντιμνημονιακή, αριστερή σοσιαλδημοκρατία, τους ριζοσπάστες οικολόγους έως και την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά".


"Ελάτε να συζητήσουμε για τις πρωτοβουλίες και τις ανατροπές που πραγματικά χρειάζεται ο τόπος για να ορθοποδήσει. Ελάτε να μιλήσουμε, χωρίς προκαταλήψεις και προαπαιτούμενα. Με ειλικρίνεια. Χωρίς σκόπιμες διαστρεβλώσεις και καρικατούρες των απόψεων των άλλων. Το να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα είναι ένα μεγάλο, ιστορικών διαστάσεων εγχείρημα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων. Από την οποία δεν περισσεύει καμιά και κανείς" κατέληξε ο κ. Βίτσας.


 


www.enikos.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X