O τουριστικός οδηγός του Ρεσίφε

Ξεκινήσαμε από την… Καλή Θέα (Μπέλο Οριζόντε), συνεχίσαμε με τα… Χριστούγεννα (Νατάλ) όπου αναγεννήθηκαν οι ελπίδες μας για πρόκριση και την κατακτήσαμε αφού εκπορθήσαμε το… φρούριο (Φορταλέζα). Τώρα πρέπει να προσέξουμε να μην πέσουμε σε… ύφαλο (ρεσίφε στα Πορτογαλικά, όπως η πόλη που παίζουμε με την άλλη Ακτή, όχι του Ελεφαντοστού, αλλά τη Χρυσή!).

Κι επειδή η καλή εθνική ομάδα στις… φουρτούνες φαίνεται μάλλον θα τα πάμε καλά. Όμως ποια είναι η πόλη που παίζουμε. Τι είναι το Ρεσίφε που ενδεχομένως θα το ξέραμε εάν είμαστε ταξιδιωτικοί πράκτορες ή έστω… φραγκάτοι που τους αρέσει η περιπέτεια;

Η  πόλη που φιλοξενεί τον αγώνα σταθμό της Ελλάδας, αλλά και της Κόστα Ρίκα έχει πάψει προ πολλού να είναι απλά μια… παγίδα για τους ναυτικούς. Ένα… ύφαλο.

Από το 1537 που ιδρύθηκε ο πρώτος οικισμός με καλύβες ψαράδων  έφθασε σήμερα να είναι η σημαντικότερη πόλη της Βορειοανατολικής Βραζιλίας.

Δύο μεγάλοι ποταμοί, ο Καμπιμπαρίμπε και ο Μπεμπερίμπε διασχίζουν τη πόλη και χύνονται στον Ατλαντικό. Τα τουριστικά πρακτορεία μιλούν για τη «Βενετία της Βραζιλίας», αν Κι έξω από τη πόλη αρχίζει η άγρια ομορφιά της φύσης.

Παλαιότερα το Ρεσίφε ήταν γνωστό για το λιμάνι του. Τα καράβια φόρτωναν τα παράγωγα του ζαχαροκάλαμουμ, τη ζάχαρη και το οινόπνευμα.

Σήμερα το Ρεσίφε είναι μια σύγχρονη πόλη.  Βιομηχανικό κέντρο,

Αλλά και η 2η πόλη στη Βραζιλία μετά το Σάο Πάολο σε ιατρικά κέντρα.

Η παραλία της Πόρτο ντε Γκαλίνας προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες

Όσο για το καρναβάλι της ελπίζει πως κάποτε θα ανταγωνιστεί ευθέως το αντίστοιχο του Ρίο!

Το καμάρι της όμως είναι το Πόρτο Ντίτζιταλ η Χάι Τεκ περιοχή όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Ο κόσμος του μέλλοντος όχι μόνο για τη Βραζιλία, αλλά και όλη τη Νότια Αμερική είναι εκεί…

Το κέντρο της πόλης, η Ολίντα έχει κηρυχτεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Προστάτιδα Αγία της πόλης είναι η Παναγία του Καρμέλ. Άλλωστε οι περισσότερο από τους μισούς κατοίκους της πόλης του 1,5 εκ. είναι καθολικοί. Όμως υπάρχει και το 1/3 του πληθυσμού που δηλώνει άθεο. Ρόλο σε αυτό παίζουν τα πολλά πανεπιστήμια και η ανεκτικότητα της τοπικής κοινωνίας.

Το ποδόσφαιρο άρχισε να παίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν Άγγλοι και Ολλανδοί ναυτικοί που το έμαθαν στους ντόπιους. Και φαίνεται ότι το έμαθαν για τα καλά.

Το Ρεσίφε και η γύρω περιοχή περηφανεύται για τον Βαβά, τον μεγάλο επιθετικό που κέρδισε τα παγκόσμια Κύπελλα το 1958 και 1962,

Τον Ριβάλντο που επέστρεψε στα πάτρια εδάφη μ ετά την περιπλάνησή του σε όλο τον κόσμο με κορυφαίο έπαθλο το Μουντιάλ του 2002 ,

Αλλά και τον Ζουνίνιο Περναμπούκο τον άνθρωπο που στη Λυών απέδειξε ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να χτυπήσει περισσότερα εύστοχα φάουλ παρά πέναλτι!

 

Σχετικά άρθρα