Αρχική / Ψυχολογία / Real Life / Οικογένεια / Πώς θα το μάθω να πηγαίνει μόνο του τουαλέτα;
Πώς θα το μάθω να πηγαίνει μόνο του τουαλέτα; thumbnail
Ένα απο τα άγχη που έχουν οι γονείς, όσο αφορά την εκπαίδευση του παιδιού τους, είναι πότε και πως θα τα καταφέρει να πάει μόνο του στην τουαλέτα.

Πώς θα το μάθω να πηγαίνει μόνο του τουαλέτα;

Ένα απο τα άγχη που έχουν οι γονείς, όσο αφορά την εκπαίδευση του παιδιού τους, είναι πότε και πως θα τα καταφέρει να πάει μόνο του στην τουαλέτα.


Παρακάτω σας παραθέτουμε δέκα απλά βήματα για να το


εκπαιδεύσετε επιτυχώς.


Από τον Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή, Στέλιο Μαντούδη www.mandou.gr


Μαντούδης Στέλιος


 


1. Μη βιάζεστε
Το κόλπο για να κάνετε την εκπαίδευση τουαλέτας πιο εύκολη είναι να περιμένετε πότε θα είναι έτοιμο το παιδί σας –και όχι το παιδί της καλύτερης σας φίλης-. Ειδικά εάν έχετε και άλλο παιδί σε μικρότερη ηλικία, είναι πιθανό  να θέλετε  να επιταχύνετε την διαδικασία πιέζοντας τα πράγματα λίγο. Ωστόσο, σκεφτείτε πρώτα εάν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή, γιατί ο μικρός μπορεί να προσπαθεί ακόμα να προσαρμοστεί σε πολλές αλλαγές και να μην επιθυμεί την επιπρόσθετη πίεση της τουαλέτας.

2. Σιγουρευτείτε οτι είναι έτοιμος
Ο παράγοντας ηλικία είναι κλειδί στην υπόθεση αυτή. Τα νεύρα του μικρού πρέπει να έχουν ωριμάσει  και αυτό γίνεται από την ηλικία των 18 μηνών και άνω. Μόνο τότε θα μπορεί ο μικρός να καταλαβαίνει εάν η πάνα του είναι γεμάτη. Βέβαια, χρειάζονται μερικοί μήνες ακόμη για να μπορεί να προβλέψει πότε θέλει να πάει τουαλέτα. Συνήθως, τα περισσότερα παιδιά συνηθίζουν να πηγαίνουν μόνα τους τουαλέτα μετά τα δυόμισι..

3. Παρατηρήστε τα σημάδια
Το να είναι το παιδί εξοικειωμένο με τις λειτουργίες του σώματος του είναι ένα καλό σημάδι ότι είναι έτοιμο να μάθει να πηγαίνει τουαλέτα. Έτσι, μπορεί να κλάψει, να στριφογυρίζει ή να ακουμπάει την πάνα του όταν είναι βρώμική. Εάν μιλάει, μπορεί να σας πει τι έχει κάνει, κακά ή τσία. Όταν προσπαθεί να αντιγράψει εσάς  ενώ χρησιμοποιείται την τουαλέτα, είναι επίσης ένα καλό σημάδι.


4. Πηγαίνετε για ψώνια
Όταν αρχίσετε να πιστεύετε ότι το μικρό είναι έτοιμο για να μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα,  πηγαίνετε μαζί μια μικρή βόλτα για ψώνια, να αγοράσετε πάνες για ‘μεγάλα παιδιά’ και ένα καινούργιο γιογιό. Εξηγείστε στο μικρό αναλυτικά για ποιο λόγο τα αγοράζετε και ενθαρρύνετε το να διαλέξει χρώματα και σχήματα. Διαλέξτε μαζί ένα γιογιό που είναι στέρεο, σταθερό, καθαρίζεται εύκολα και έχει εγκοπή για να μεταφέρεται παντού.

5. Ενθάρρυνση
Δώστε στο παιδί μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το γιογιο. Εάν έχει επιτυχία, επιβραβεύεστε το με ενθουσιασμό. Εάν όμως δεν μπορέσει, μην το πιέσετε και προσπαθήστε ξανά μερικές ημέρες αργότερα. Εάν γνωρίζετε ότι θέλει να πάεί στην τουαλέτα την ίδια ώρα κάθε μέρα, να τον βάζετε στο γιογιό και να του εξηγείται για ποιο λόγο το κάνετε αυτό. Εάν πάλι, προσέξετε ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα, να τον βάζετε πάντα στο γιογιό.

6. Πηγαίνετε έξω
Ενώ είναι πιο εύκολο να μένετε σπίτι τις πρώτες μέρες της εκπαίδευσης, μην αφήσετε τυχόν ανησυχίες σας για μικροατυχήματα να σας αποθαρρύνουν από το πηγαίνετε έξω. Ελαχιστοποιήστε την πιθανότητα μικροατυχημάτων όταν βγαίνετε μαζί έξω από το σπίτι, με το να το βάζετε στο γιογιό προτού φύγετε από το σπίτι. Πάρτε το γιογιο μαζί σας καθώς και μια αλλαξιά ρούχα.

7. Επιβραβεύστε την επιτυχία του
Δείξτε ότι είστε πολύ ευχαριστημένη με το παιδί σας, κάθε φορά που σας ζητάει το γιογιο ή πάει στην τουαλέτα μόνο του. Εάν βλέπετε ότι το παιδί θέλει να πάει στην τουαλέτα αλλά αντιστέκεται όταν το παροτρύνεται, θα ήταν καλό να του προσφέρετε ένα μικρό δωράκι για αντάλλαγμα.

8. Αποχαιρετήστε τις πάνες
Όταν είστε σίγουροι ότι ο μικρός ξέρει για ποιο λόγο υπάρχει το γιογιο, και πώς να το χρησιμοποιεί, τότε  ξέρετε ότι είναι έτοιμος να κόψει τις πάνες. Η καλύτερη ευκαιρία είναι όταν πρόκειται να μείνετε σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.


9. Αγνοήστε τα ατυχήματα
Όσο καλός και να είναι ο μικρός στην εκπαίδευση τουαλέτας, πρέπει να είστε έτοιμοι για μικροατυχήματα. Τα παιδιά μπορεί να είναι πολύ απορροφημένα σε μια δραστηριότητα και να ξεχάσουν εντελώς να χρησιμοποιήσουν το γιογιο. Προσέξτε σε αυτήν την περίπτωση να μην είστε πολύ επικριτική. Ωστόσο, εάν τα ατυχήματα τουαλέτας είναι πολλά τότε ίσως μας λένε  ότι το παιδί δεν είναι ακόμα έτοιμο για να μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα.

10. Επιμείνετε
Όταν θα αποφασίσετε να κόψετε τις πάνες είναι σημαντικό να το κάνετε σταδιακά ώστε να μην μπερδευτεί ο μικρός. Έτσι, στην αρχή, αφήνουμε το μικρό όλο και  περισσότερες ώρες χωρίς πάνα και όταν καταλάβουμε ότι είναι καθαρό και στεγνό κατά την διάρκεια της ημέρας, τότε θα καταλήξετε να χρησιμοποιείτε τις πάνες μόνο κατά την διάρκεια της νύχτας!

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X