Η αγωνία του Ζούλιο Σέζαρ

Ο Ζούλιο Σέζαρ είναι αλήθεια ότι το 2013 δεν πέρασε και τις καλύτερες ημέρες της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Θυμάμαι τον συνάντησα τον Ιανουάριο στο δείπνο που παραθέτει η ΦΙΦΑ, μετά την γιορτή για την βράβευση των κορυφαίων της Χρονιάς στο Kongresshaus της Ζυρίχης. Ηταν ιδιαίτερα ομιλητικός. Αναζητούσε εναγωνίως ομάδα καθώς τα είχε «σπάσει»με την αγγλική, Κ.Π.Ρ και ήθελε να πάει οπουδήποτε να αγωνισθεί αρκεί να αγωνίζεται. Ζούσε από τότε κιόλας, την στιγμή που θα πάρει μέρος στην τελική φάση του 20ου Παγκόσμιου κυπέλλου.

Δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση να μην είναι παρών! Και ετσι στις 14 Φεβρουαρίου συμφώνησε να πάει δανεικός στην Καναδική, Τορόντο, μόνο και μόνο για να έχει αγώνες…Γνώριζε πολύ καλά πως αν έπαιζε κάπου, δεν θα τον καλούσε ο ομοσπονδιακός προπονητής του, Λουίς Φελίπε Σκολάρι.

Τελικά πήγε στο Μουντιάλ και έδειξε αλλά και δείχνει πόσο πολύ έχει δουλέψει για να είναι αυτός ο βασικός τερματοφύλακας αλλά να παίξει και σημαντικό ρόλο όταν χρειασθεί. Κι έτσι έγινε!
Στον αγώνα εναντίον της Χιλής ο 34χρονος, Ζούλιο Σέζαρ κράτησε όρθια την ομάδα του στην οδυνηρή διαδικασία των πέναλτι και με τις αποκρούσεις του, της έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσει την πορεία της προς το μεγάλο τελικό. Ο Ζούλιο Σέζαρ πριν 4 χρόνια στον αγώνα εναντίον της Ολλανδίας στα προημιτελικά ήταν ο «αποδιοπομπαίος τράγος». Όλοι είχαν πέσει πάνω του…Και είναι λογικό να μην το ξεχνά.Τώρα με την Χιλή δύο φορές απέκρουσε πέναλτι της αντίπαλης ομάδας δίνοντας την μεγάλη πρόκριση στην «σελεσάο»και αυτομάτως να γίνει το πρόσωπο της ημέρας.

« Πολλοί άνθρωποι είχαν στενοχορεθεί αφάνταστα με τα όσα συνέβησαν στο Μουντιάλ του 2010. Ετσι τώρα μπορώ να πω ότι ως άνθρωπος κατάφερα να ανακτήσω την ψυχολογική μου ισορροπία. Είναι αλήθεια πως είχα περάσει άσχημες στιγμές. Ο αγώνας αυτό όμως απέδειξε πως όταν έχεις ένα όνειρο ποτέ δεν πρέπει να τα παρατάς..» ξεκίνησε να λέει φανερά συγκινημένος ο Ζούλιο .Ξέρει πολύ καλά πως ακόμη τίποτε δεν έχει τελειώσει. Τώρα όμως έχει την δύναμη, αυτός και οι συμπαίκτες του για να προσφέρουν ακόμη περισσότερα στα δύσκολα που έρχονται.

Η εθνική Βραζιλίας μπορεί να είναι η διοργανώτρια χώρα, ωστόσο στο ποδόσφαιρο δεν αρκεί μόνο αυτό για να πετύχεις τον σκοπό σου. Χρειάζεται κάτι περισσότερο από την ικανότητα, τη στρατηγική, την τεχνική επάρκεια και την ακούραστη υποστήριξη. Θέλει  χαρακτήρα και ανθρώπινο πνεύμα.

Τώρα η Βραζιλία θα βρει μπροστά της μία άλλη ομάδα της Λατινικής Αμερικής, την έκπληξη που ακούει στο όνομα, Κολομβία του Χάμες Ροντρίγκες που αναμένεται να είναι το 10άρι της προσεχούς δεκαετίας. Όμως αυτό δεν τους πειράζει πλέον. Είναι αποφασισμένοι να πάνε πολύ πιο ψηλά, κι ο Ζούλιο Σέζαρ θα είναι από τους πρωτεργάτες της δύσκολης ομολογουμένως προσπάθειάς τους.
 
                          Η βαθμολογία του Ζούλιο Σέζαρ
Ας δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά, πως βαθμολογεί  ο Διεθνής Τύπος τον Ζούλιο Σέζαρ:
Ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι: 7
Πως λειτουργεί εντός περιοχής :6
Πως  συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του: 6,5
Εκκεντρικότητα:                                 7.5
Δεξιότητα δεξιού ποδιού: 6
Ρεφλέξ :  7,5
Αντίληψη:6,5
Αντανακλαστικά:7
 
 
Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος- Αναλυτής Διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Σχετικά άρθρα