Αλλαγές στην Ευρωλίγκα προανήγγειλε ο Μπερτομέου

Ο Τζόρντι Μπερτομέου έκανε τον απολογισμό της σεζόν που πέρασε και δήλωσε πλήρως ικανοποιημένος και παράλληλα ενημέρωσε για τις αλλαγές που θα γίνουν στην διαδικασία των αδειών των ομάδων από την σεζόν 2015-2016.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα «sportando.net» και μίλησε για τις αλλαγές στο σύστημα παραχώρησης των αδειών στις ομάδες που θα αλλάξει από την σεζόν 2015-2016 και τόνισε ότι στόχος της λίγκας είναι η ομογενοποιήση του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Ποιο είναι το σχόλιο σας για τη σεζόν που τελείωσε και την κατάκτηση του τίτλου από τη Μακάμπι;«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για όλη τη χρονιά, δεδομένου ότι σημειώθηκε και αύξηση-ρεκόρ σε ενδιαφέρον κοινού, είτε αυτό αφορούσε την προσέλευση στα γήπεδα, είτε τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, το Internet ή τις υπηρεσίες μας στα κινητά τηλέφωνα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που περισσότεροι από 2 εκάτ. φαν επισκέφτηκαν τα γήπεδα μας, για να ζήσουν την εμπειρία της λίγκας μας. Αριθμός που είναι κατά 10% μεγαλύτερος από την περασμένη αγωνιστική περίοδο, ενώ είχαμε και το all time ρεκόρ τηλεοπτικών μεταδόσεων σε 201 χώρες, μέσω 52 τηλεοπτικών σταθμών.
Είχαμε και άλλη μια αύξηση: στα καθαρά κέρδη και έφτασε στο 8.7%, που αντιστοιχεί σε αύξηση 11% σε ό,τι αφορά το μοίρασμα στις ομάδες.
Σε ό,τι αφορά το Φάιναλ Φορ του Μιλάνου, έχω να πω ότι υπάρχει τεράστια ικανοποίηση. Είδαμε τέσσερα μοναδικά παιχνίδια, σε sold out γήπεδο, με εκπληκτική ατμόσφαιρα. Εκτός αυτών, μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ανταπόκριση του κόσμου στη Fan Zone, την οποία επισκέφτηκαν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι, ενώ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση κοινού και στα παράλληλα events, όπως το Nike International Junior Tournament. Ήταν ένα από τα καλύτερα Φάιναλ Φορ μας».
Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο, για τη νέα σεζόν;«Την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο δεν θα κάνουμε κάποια αλλαγή στο format, από τη στιγμή που σκεφτόμαστε ότι το υπάρχον σύστημα είναι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να έχουμε, στη δεδομένη χρονική στιγμή. Δουλεύουμε ωστόσο, ως προς το να παρουσιάσουμε κάποιες αλλαγές τις ερχόμενες σεζόν, που στόχο θα έχουν τη διασφάλιση της συνεχόμενης βελτίωσης και τη σταθερότητα των πρωταθλημάτων μας, ενώ προσφέρουν στις ομάδες ένα ξεκάθαρο δρόμο ως προς την ατομική και συνολική ανάπτυξη, προκειμένου να προβούν σε αλλαγές που θα τους επιτρέψουν να καλύψουν όλες τις προϋποθέσεις.
Η κεντρική επιτροπή ενέκρινε αποφάσεις προς μια ενοποιημένη διασυλλογική δομή που ως επιδίωξη θα έχει να δώσει σε όλους τους ενδιαφέρομενους φορείς (ομάδες, ιδιοκτήτες, χορηγούς, παίκτες, εθνικές λίγκες και φαν), ένα εύκολα κατανοητό πλαίσιο που θα φέρει μακροπρόθεσμη σταθερότητα και δικαιοσύνη.
Αυτά τα βήματα αφορούν νέα δεδομένα στο σύστημα με τις άδειες που δίνει στις ομάδες θέσεις στις διοργανώσεις. Θα περάσουμε σε αυτό το σύστημα τη σεζόν 2015-16 και θα αντικαταστήσει το υπάρχον ranking των χωρών, από το οποίο προκύψουν οι άδειες τύπου Β, με το να εγγυάται σταθερές θέσεις στην Turkish Airlines Ευρωλίγκα, σε εθνικές λίγκες.
Επίσης, θα δουλέψουμε επί συμφωνίας με όλες τις λίγκες, ως προς την προώθηση, τη διοργάνωση και το συντονισμό των διοργανώσεων, ώστε να επιτύχουμε την ομογενοποίηση του ευρωπαϊκού επαγγελματικού μπάσκετ και να δημιουργήσουμε πλαίσιο που θα επιτρέψει στη Ευρωλίγκα και τις εθνικές λίγκες να κάνουν το βήμα προς τα εμπρός έως ότου φτάσουμε σε ένα κοινό μοντέλο».
Γιατί πήρε η Άλμπα Βερολίνου wild card; «Η γερμανική λίγκα έχει γίνει ήδη σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, αποτελεί μία από τις αγορές στις οποίες έχουμε δώσει προτεραιότητα, καθώς παρουσιάζει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ενώ διέπεται από οικονομική σταθερότητα και τα γήπεδα είναι γεμάτα σε κάθε ματς. Αυτοί ήταν οι κύριοι λόγοι που δώσαμε στην Άλμπα τη wild card. Ήταν η φετινή φιναλίστ και έχασε τον τίτλο στον τελευταίο τελικό».
Γιατί έμεινε εκτός η Παρτιζάν -και από τον προκριματικό γύρο; «Μετά την αδυναμία της Τσιμπόνα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, βρεθήκαμε με μια wild card που θα μπορούσε να πάει παντού. Η Επιτροπή αποφάσισε να δοθεί σε ομάδα από την ABA League, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις της στη λίγκα. Για αυτό και την πήρε ο Eρυθρός Αστέρας, βάσει και της βαθμολογίας. Σημειώστε επίσης, πως ουδέποτε η Ευρωλίγκα έχει δώσει δυο wild card στην ίδια χώρα, την ίδια χρονιά, μαζί και ότι η Παρτιζάν δεν έκανε ποτέ αίτηση για wild card”.

Σχετικά άρθρα