Θέλει να γίνει…Ουρουγουάη!

Βραζιλία και Κολομβία μπαίνουν στο χορό των προημιτελικών με τελείως διαφορετική νοοτροπία.

Η Βραζιλία περιβάλλεται από αμφιβολίες μετά το διστακτικό ξεκίνημά της στο μουντιάλ . Ήδη φθάσαμε στα προημιτελικά κι ακόμη δεν έχει δείξει κανένα στοιχείο ολοκληρωμένης ομάδας, ούτε καν αυτής που την ωθεί με το πάθος του το δικό της κοινό.

Ορισμένες εκλάμψεις κάποιων παικτών, η τύχη, η διαιτησία, η ιδιότητα της οικοδέσποινας . Αυτό είναι όλο το ιστορικό της μετά τέσσερις αγώνες.

 

Αντίθετα, βαδίζει η Κολομβία. Υπεραισιοδοξία, καλά παιχνίδια, τέσσερις νίκες από ισάριθμους αγώνες. Το ηθικό στα ύψη. Αναμφισβήτητα η μεγάλη μορφή της είναι ο Χάμες Ροντρίγκες, που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για να αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη αυτού του μουντιάλ.

«Το αριστερό του πόδι είναι πολύ ποιοτικό. Απέδειξε γιατί η Μονακό πλήρωσε τόσα πολλά χρήματα για να τον αποκτήσει. Πρέπει να περιορίσουμε το χώρο και τις κινήσεις του» ήταν οι δηλώσεις του Βραζιλιάνου αμυντικού μέσου Φερναντίνιο, που θα αναλάβει την επιτήρηση του Κολομβιανού ποδοσφαιριστή.

 

Ενώ η Βραζιλία ξεπέρασε το εμπόδιο της εξαιρετικής Χιλής στη διαδικασία των πέναλτι στο δεύτερο γύρο, η Κολομβία έπεισε με την εμφάνισή της, υπερίσχυσε 2-0 της Ουρουγουάης και προκρίθηκε στα προημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Οι δύο εκπρόσωποι της Λατινικής Αμερικής παίζουν απόψε στη Φορταλέζα.  Η Βραζιλία ελπίζει στην πρώτη μεστή εμφάνισή της, που θα τη στείλει στα ημιτελικά. Όνειρο να παίξει στον τελικό και να διεκδικήσει τον έκτο Παγκόσμιο τίτλο της. Η Κολομβία θέλει να πάει ακόμη πιο ψηλά. Πρώτη φορά στα προημιτελικά και γιατί όχι πρώτη  και στους τέσσερις?

 

Η Σελεσάο, οικοδέσποινα του τουρνουά, πέτυχε αγχωτική νίκη επί της Κροατίας, υποχρεώθηκε σε ισοπαλία από το Μεξικό, επικράτησε του Καμερούν, που δεν είχε καμία τύχη και μετά έφθασε στα πέναλτι απέναντι στη Χιλή.

Για τον ομοσπονδιακό τεχνικό της, Λουίς Φελίπε Σκολάρι,τα πάντα είναι φυσιολογικά.

«Έχει δίκιο ο κόσμος που ζητάει από μας να παίξουμε καλύτερα. Όμως τι έχουμε δει μέχρι τώρα?  Όλες οι ομάδες αποδίδουν τα ίδια. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Παγκόσμιας πρωταθλήτριας και μη. Σφιχτά παιχνίδια, παρατάσεις, πέναλτι, κρίσιμα τελευταία λεπτά, λάθη. Τι σημασία έχει αν εμείς διοργανώνουμε αυτό το μουντιάλ.»

 

Από την άλλη πλευρά η Κολομβία έχει κερδίσει με άνεση και τα τέσσερα παιχνίδια. Δυνατή επιθετικά με 11 γκολ – ένα λιγότερο από την Ολλανδία – κι οργανωμένη αμυντικά με παθητικό μόλις δύο τερμάτων.

Από στατιστικής πλευράς η Βραζιλία υστερεί αισθητά με τέρματα 8 υπέρ 3 κατά. Δύο φορές έχει νικήσει την τρομερή αντίπαλό της . Η τελευταία ήταν το 1991 για το Κόπα Αμέρικα, ενώ το 2012 που συναντήθηκαν σε φιλικό παιχνίδι στη Νέα Υόρκη το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο.

 

Η Βραζιλία κατάφερε σε έξι συνεχόμενα μουντιάλ να προκριθεί στα προημιτελικά, όμως το 2010 και το 2006 αποκλείστηκε στη φάση αυτή.

Όλες οι ελπίδες της στηρίζονται στον Νεϊμάρ που έχει πετύχει τέσσερα γκολ και γενικά είναι αυτός που της δίνει το οξυγόνο για την επιβίωση.

«Η Χιλή και η Κολομβία έχουν το ίδιο στιλ. Άρα μιλάμε για έναν πόλεμο ακόμη. Δεν θέλουμε να πάθουμε ό,τι με τη Χιλή. Θα κυνηγήσουμε από την αρχή τη νίκη για να μην υποφέρουμε από αγωνία καθώς θα κυλά ο χρόνος» ήταν τα λόγια του 22χρομου επιθετικού.

Ο Σκολάρι θα υποχρεωθεί να κάνει κάποιες αλλαγές, καθώς θα λείψει ο βασικός αμυντικός μέσος Λουίς Γκουστάβο. Πιθανός αντικαταστάτης του θα είναι ο Παουλίνιο. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός, υποσχέθηκε να παρατάξει τρεις κεντρικούς αμυντικούς, όπως είχε κάνει το 2002, όταν κέρδισε τον Παγκόσμιο τίτλο. Επίσης δοκίμασε διάφορα σχήματα χωρίς τον Φρεντ, δίχως, δηλαδή, καθαρόαιμο κεντρικό κυνηγό.

Η έλλειψη εμπειρίας της νεανικής ομάδας του, δημιουργεί συνήθως νευρικότητα για το λόγο αυτό θα έχει πάντα δίπλα την ψυχολόγο για να τους νουθετεί.

 

Ο Αργεντίνος Χοσέ Πέκερμαν δεν ανησυχεί για κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλη η ομάδα του δηλώνει πανέτοιμη.

 

Συντριπτική η υπεροχή της Βραζιλίας στις αναμετρήσεις της με την Κολομβία. Σε 25 αγώνες η σελεσάο μετράει 15 νίκες, η Κολομβία μόλις 2, ενώ 8 αγώνες τελείωσαν χωρίς νικητή. Τα τέρματα 55-11 υπέρ της Βραζιλίας.

 

 ΓΗΠΕΔΟ: Εστάδιο Καστελάο, Φορταλέζα

 

 ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάρλος Μπελάσκο Καρβάγιο (Ισπανία)

 

 

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 23:00 – ΝΕΡΙΤ – ΝΕΡΙΤ HD

 

Σχετικά άρθρα