Πως ο Φαν Χάαλ αντέγραψε τον Φάντροκ! (vd)

Ο Ανδρέας Σταματιάδης παρακολουθεί με τον μεγάλο του γιό τον αγώνα της Ολλανδίας με την Κόστα Ρίκα. Λίγο πριν το τέλος της παράτασης ο Φαν Γκαλ κάνει την έκπληξη. Περνά στον αγώνα τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα Τιμ Κρόουλ στη θέση του Γιέσοπερ Σίλεσεν. Και τότε το βετεράνος παίκτης της «Ένωσης», αλλά και προπονητής φωνάζει:

–          Τάκη, θυμάσαι το ματς με τη Ρέιντζερς; Θυμάσαι την αλλαγή του Χρηστίδη με τον Στεργιούδα;

Δεν έχει άδικο. Η ιστορία του 1977 επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα, αλλά ως θρίαμβος και πάλι από έναν Ολλανδό.

Ο 79χρονος σήμερα Ανδρέας Σταματιάδης θυμάται για τους αναγνώστες του «pamesports» πως έγινε εκείνη η αλλαγή που χάρισε στην ΑΕΚ μια σπουδαία πρόκριση στα ημιτελικά του «Γιουρόπα Λιγκ» που τότε λεγόταν Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

«Ήταν Τρίτη 15 Μαρτίου του 1977. Παραμονή του προημιτελικού. Στο πρώτο ματς είχαμε χάσει στο Λονδίνο από την ΚΠΡ με 3-0. Στο δωμάτιο του Φάντροκ καταστρώναμε τις τελευταίες λεπτομέρειες του αγώνα. Η αποστολή ήταν δύσκολη. Έπρεπε να πετύχουμε τρία γκολ για να πάμε στη παράταση κι ίσως στα πέναλτι. Κάποια στιγμή ο Φάντροκ μου λέει: Ανδρέα θυμήσου εάν πάμε στα πέναλτι να βάλουμε τον Χρηστίδη. Πιάνει τόσα πέναλτι στις προπονήσεις από Μαύρο, Παπαϊωάννου, Νικολούδη.. Την επομένη κι ενώ η παράταση πήγαινε να τελειώσει ο Ολλανδός κάνει την πρώτη αλλαγή. Στο 117ο λεπτό περνά τον Ζαρζόπουλο στη θέση του Λάκη Νικολάου. Ετοιμάζεται να κάνει και δεύτερη για να κερδίσει χρόνο. Λέει κάποιο παίκτη. Εγώ γυρίζω και του λέω. Δεν έχουμε άλλη αλλαγή μίστερ. Έχουμε πει να μπει ο Χρηστίδης στα πέναλτι. Τότε επιτρέπονταν μόνο δύο αλλαγές. Αμέσως κάνει νόημα στον Χρηστίδη να μπει. Η αλλαγή έγινε στο 118ο λεπτό. Πήρε τη θέση του Στεργιούδα και τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Ο Νίκος έγινε ο πρωταγωνιστής και χάρισε στην ΑΕΚ μια μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά.»

Δείτε εδώ το βίντεο του αγώνα και από το εθνικό οπτικοακουστικό αρχείο

http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=1938

Σχετικά άρθρα