Μπορεί και χωρίς τον Νεϊμάρ

Αναμφίβολα ο τραυματισμός του Νεϊμάρ έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου.

Η Βραζιλία έμεινε ορφανή. Χωρίς τον άσσο της. Τον παίκτη οξυγόνο. Όμως θα πρέπει στην πραγματικότητα να κλάψει τόσο πολύ για αυτόν?

Η παράδοση στην ιστορία των μουντιάλ αναφέρει πως κι άλλες ομάδες έχασαν βασικά τους στελέχη, όμως στο τέλος επιβίωσαν και μάλιστα με θριαμβευτικό τρόπο.

 

1962 – Πελέ – Βραζιλία

 

«Θυμηθείτε το 1962» είπε σε τηλεοπτική εκπομπή μετά τον τραυματισμό του Νεϊμάρ ο Κάρλος Αλμπέρτο, αρχηγός της Βραζιλίας το 1970. Το 1962 στη Χιλή με ηγέτη τον Πελέ, μόλις 21 χρόνων, η σελεσάο άρχισε εντυπωσιακά στη διοργάνωση. Νίκησε 2-0 το Μεξικό στο πρώτο παιχνίδι, όμως η συνέχεια υπήρξε ατυχής. Ο Πελέ κτύπησε αγωνιζόμενος εναντίον της Τσεχοσλοβακίας. Έκτοτε δεν ξανάπαιξε. Η Βραζιλία έφθασε στον τελικό. Αντίπαλός της και πάλι η Τσεχοσλοβακία. Τα ηνία από τον Πελέ είχε πάρει ο θρυλικός Γκαρίντσα. Η Βραζιλία νίκησε 3-1 στο Σαντιάγο και πανηγύρισε τον Παγκόσμιο τίτλο παρέα με το λαβωμένο αστέρι της. Τον Πελέ.

 

 

1982 – Τζανκάρλο Αντονιόνι – Ιταλία

 

Το 1982 στην Ισπανία ο Ιταλός ομοσπονδιακός τεχνικός Έντσο Μπεαρτσότ είχε πάρει μαζί του όλη την αφρόκρεμα του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Ανάμεσά τους κι ο ξανθομάλλης επιτελικός μέσος της Φιορεντίνα Τζανκάρλο Αντονιόνι. Αυτός μαέστρος κι ο Πάολο Ρόσι εκτελεστής. Οι Ατζούρι πραγματοποιούσαν εκπληκτικές εμφανίσεις.

Έφθασαν αήττητοι μέχρι τα ημιτελικά. Βαρκελώνη. 8 Ιουλίου του 1982. Ο ημιτελικός εναντίον της Πολωνίας. Στο 28΄ τραυματίζεται κι αποχωρεί ο Αντονιόνι. Θρήνος της στιγμής. Οι Ιταλοί θέριεψαν. Νίκησαν 2-0 με γκολ του Ρόσι και προκρίθηκαν στον τελικό της Μαδρίτης εναντίον της Δυτικής Γερμανίας. Μολονότι έχασαν και τον Γκρατσιάνι μόλις στο 7΄, με ηγέτη τον Μάρκο Ταρντέλι επικράτησαν 3-1 και πήραν το Παγκόσμιο τρόπαιο.

 

1990 – Αργεντινή

 

Δεν ήταν ότι καλύτερο αυτή η Αργεντινή του 1990. Με τον Ντιέγο Μαραντόνα σκιά του καλού εαυτού του κατάφερε να φθάσει στον τελικό, αλλά με πολλά νεύρα, κακά παιχνίδια και βέβαια τον Ντιεγκίτο εκτός διοργάνωσης. Μαζί του και πολλά λαμπρά αστέρια εκείνης της εποχής.

Αρχικά πέρασε ως καλύτερη τρίτη από τη φάση των ομίλων. Στο δεύτερο γύρο με γκολ του Κανίχια (80΄) απέκλεισε τη Βραζιλία. Στα προημιτελικά την Γιουγκοσλαβία (στα πέναλτι 3-2), στα ημιτελικά την Ιταλία (πάλι στα πέναλτι 4-3). Από τη φάση αυτή άρχισαν οι αποβολές. Στο 103΄έξω ο Χιούστι. Στον τελικό, ίσως τον χειρότερο όλων των εποχών, την περίμενε η Δυτική Γερμανία. Πλειάδα από κίτρινες κάρτες. Ο Μαραντόνα και οι συμπαίκτες του με αρωγό τον Κανίχια φέρθηκαν απαίσια στο διαιτητή Κοδεσάλ Μέντες από το Μεξικό. Δύο κόκκινες κάρτες στους Μονσόν και Ντεσότι. Τα σπρωξίματα από τον Μαραντόνα και την παρέα του προς το διαιτητή συνεχίστηκαν. Ευτυχώς ένα πέναλτι του Μπρέμε στο 85΄έκρινε τον τίτλο εναντίον της Δυτικής Γερμανίας, η οποία με έναν καταστροφικό Μαραντόνα κατάφερε να προκριθεί μέχρι τον τελικό.

 

1994 – Μάουρο Τασότι/Λεονάρντο – Ιταλία/Βραζιλία

 

Ο Μάουρο Τασότι έκανε καλά παιχνίδια με την Ιταλία στο Παγκόσμιο κύπελλο του 1994. Στον προημιτελικό με την Ισπανία έσπασε τη μύτη του Λουίς Ενρίκε που πλημμύρισε στο αίμα. Τιμωρήθηκε με 8 αγωνιστικές. Η Ιταλία έφθασε στον τελικό αφού πέρασε και το εμπόδιο της Βουλγαρίας στα ημιτελικά. Εκεί την περίμενε η Βραζιλία χωρίς τον Λεονάρντο, στον οποίον είχε επιβληθεί ποινή τεσσάρων αγωνιστικών γιατί είχε κτυπήσει με τον αγκώνα τον μικρόσωμο Αμερικανό Ταμπ Ράμος στο δεύτερο γύρο. Η σελεσάο δίχως αυτόν απέκλεισε την Ολλανδία και τη Σουηδία. Χωρίς τα σημαντικά στελέχη τους Βραζιλία και Ιταλία συναντήθηκαν  στις 17 Ιουλίου στον τελικό της Πασαντίνα. Αποτέλεσμα 0-0. Στα πέναλτι η Βραζιλια νίκησε 3-2 και πήρε τον τίτλο.

 

1998 – Λοράν Μπλαν – Γαλλία

 

Ποδοσφαιριστής υπόδειγμα ο Λοράν Μπλαν ήταν τόσο πολύ αφοσιωμένος στον αγώνα, αλλά στον καθαρό αγώνα και δεν τον ενδιέφερε τίποτα άλλο μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Σπανίως έβλεπε την κίτρινη κάρτα κι ούτε λόγος να γίνεται για την κόκκινη. Στο μουντιάλ του 1998 η τύχη του έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Ημιτελικά με την Κροατία στο Σεν Ντενί. Ο Κροάτης αμυντικός Σλάβεν Μπίλιτς σωριάζεται μπροστά του. Ο Ισπανός διαιτητής Χοσέ Αράντα Γκαρθία του δείχνει κόκκινη κάρτα. «Για μένα είναι καταστροφή» δηλώνει ο Μπλαν. «Ήταν αντικανονικός» ομολογεί ο Μπίλιτς. Παρά τις προσπάθειες των Γάλλων ο Μπλαν τιμωρήθηκε. Έχασε τον τελικό με τη Βραζιλία στο Σεν Ντενί. Χωρίς τον «πρόεδρο» οι Πετεινοί έφθασαν εύκολα στη νίκη με 3-0 και ταυτόχρονα στην κατάκτηση του Παγκόσμιου τίτλου.

 

Σχετικά άρθρα