Αρχική / Ψυχολογία / Real Life / Οικονομική κρίση / Πώς να προστατέψεις το παιδί από τον θυμό της κρίσης
Πώς να προστατέψεις το παιδί από τον θυμό της κρίσης  thumbnail
Τον τελευταίο καιρό η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι μια σκληρή πραγματικότητα που αναγκαστικά αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και τα παιδιά τους. Aς δούμε ποιες συμβουλές δίνει στους γονείς ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης. (www.mandou.gr)

Πώς να προστατέψεις το παιδί από τον θυμό της κρίσης

Τον τελευταίο καιρό η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι μια σκληρή πραγματικότητα που αναγκαστικά αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και τα παιδιά τους. Aς δούμε ποιες συμβουλές δίνει στους γονείς ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης. (www.mandou.gr)


Μαντούδης Στέλιος


Χάνοντας τα κεκτημένα δικαιώματα γεννιούνται συναισθήματα όπως ο θυμός, η ανασφάλεια, η αγωνία υπεύθυνα για το δυσάρεστο οικογενειακό κλίμα με μάρτυρες τα παιδιά.
Το βάρος που φέρουν οι γονείς για τη διαφύλαξη της ισορροπίας, της ηρεμίας και της προφύλαξης ενός ασφαλούς και προστατευμένου περιβάλλοντος είναι τεράστιο. Τα παιδιά χρειάζονται απαντήσεις για όλα όσα ακούν και δεν καταλαβαίνουν αλλά και εξηγήσεις με απλά λόγια για τις όποιες αλλαγές προκύψουν στον τρόπο ζωής τους.
• Οι γονείς πρέπει να μένουν ενωμένοι, να βρουν μία κοινή γραμμή αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων προκύψουν με κοινό παρονομαστή την επικοινωνία.
• Η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντική γιατί τα παιδιά μόλις αντιληφθούν το ψέμα απογοητεύονται και χάνουν την εμπιστοσύνη τους.
• Η αισιοδοξία επίσης τονίζει την αυτοπεποίθηση του παιδιού-αυτό που δεν μπορούμε να αγοράσουμε σήμερα κάποτε θα το πάρουμε.
• Η προτροπή του γονέα σε δραστηριότητες που δεν έχουν να κάνουν με υλικά αγαθά αλλά είναι το ίδιο ίσως και περισσότερο ευχάριστες.
• Τέλος απαιτείται η στήριξη του γονέα ώστε τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια και προστασία ακόμα και αν αλλάξει η καθημερινότητά τους. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην προσπάθεια αυτή είναι ο στενός δεσμός μεταξύ γονέων και παιδιών που λειτουργεί σαν ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στις όποιες δυσκολίες.

Στην οικονομική ύφεση υπάρχει και η θετική πλευρά, όταν καταργούνται τα χόμπι, οι δραστηριότητες, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μέσα που σε ένα σημείο διευκόλυναν τους γονείς, έρχονται στην επιφάνεια οι αληθινές σχέσεις και το βάρος της ευθύνης για μία ουσιαστική σχέση με το παιδί με κύριο πρωταγωνιστή την επικοινωνία. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X
[contact-form-7 id="192177" title="Popup"]