Σαρρής: «Η ΕΠΟ δεν θα πάρει θέση στο CAS»

Για την παρουσία της Εθνικής μας ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας μίλησε ο Γιώργος Σαρρής. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Arena” και αναφέρθηκε στο θέμα που δημιουργήθηκε με τον Φερνάντο Σάντος, στη διαιτησία του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και στην προσφυγή του ΠΑΟΚ στο CAS έπειτα από την τιμωρία του “Δικεφάλου του Βορρά”.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Σαρρή:

Για την πορεία της Εθνικής στο Μουντιάλ: «Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι, μια φοβερή εμπειρία και επάξια η Εθνική ομάδα εκπροσώπησε την Ελλάδα».

Για τα πράγματα που έμαθε και μπορούν να εφαρμοστούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο:

«Εγώ είχα πάει στο συνέδριο της FIFA στο Σάο Πάολο που διήρκησε δύο μέρες. Στην ομάδα πήγα στις 14 του μηνός. Απέκτησα εμπειρίες και έμαθα καινούρια πράγματα. Είναι όμως θέματα για την πρόοδο του ποδοσφαίρου γενικότερα. Πολλά πράγματα ειπώθηκαν ενώ άλλα επιβάλλονται με εγκυκλίους που ήρθαν όπως ο τρόπος αντιμετώπισης των ύποπτων παιχνιδιών. Υπήρχαν θέματα διαιτησίας, αυτό με το σπρέι για τα φάουλ και όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα δει ο καθένας, να τα αξιολογήσει και να καταλήξει. Αυτό με το σπρέι μπορεί να συζητηθεί και θεωρώ πως είναι καλό να γίνει».

Για το θέμα της διαιτησίας:

«Εγώ ήμουν στην Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ και έθεσα το θέμα να δούμε την έλευση ενός ξένου κοινού αρχιδιαιτητή, που θα έχει ως αρμοδιότητα την αξιολόγηση και τον ορισμό των διαιτητών. Όλα τα άλλα που έχουν ακουστεί δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Έχουμε υπογράψει ένα πλάνο για την διαιτησία και όλα αυτά δεν αλλάζουν. Ο αρχιδιαιτητής θα οριστεί όχι από την ΕΠΟ αλλά από την Σούπερ Λιγκ. Αυτός ο αρχιδιαιτητής θα αξιολογεί τους διαιτητές, θα τους ορίζει και θα τους κρίνει».

Για την προσφυγή του ΠΑΟΚ στο CAS:

«Υπάρχει αυτή η προσφυγή του ΠΑΟΚ και το CAS είναι αρμόδιο να δικάσει. Θα βγάλει σύντομα απόφαση και θα δούμε ποια ομάδα θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή είναι μια απόφαση μιας ανεξάρτητης πειθαρχικής επιτροπής για την οποία μέχρι φέτος δεν υπήρχε η πιθανότητα προσβολής της. Από φέτος με τους νέους κανονισμούς και το καταστατικό θα υπάρχει και τρίτος βαθμός αθλητικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Θα μπορούν να προσφεύγουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και συγκεκριμένες ποινές οι ενδιαφερόμενοι».

Για την άρνηση της ΕΠΟ να συναινέσει στην αρμοδιότητα του CAS στην προσφυγή του ΠΑΟΚ:

«Στο πρώτο αίτημα απαντήσαμε αρνητικά γιατί θεωρούσαμε πως ο ΠΑΟΚ δεν έπρεπε να περιμένει να τελειώσουν τα πλεί οφ για να προσφύγει, αλλά να προσφύγει αμέσως. Είναι λίγο ηθικό το θέμα. Ήταν ετεροχρονισμένη. Από την άλλη, όμως, από την στιγμή που προσέφυγε ο ΠΑΟΚ μας ζήτησε να συναινέσουμε να βγει η απόφαση γρήγορα και εννοείται πως είπαμε ναι. Αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν ξέρω ποια θα είναι η γραμμή του δικηγόρου μας στην εκδίκαση αυτή. Θα καταθέσουμε τα στοιχεία. Δεν έχουμε αντιδικία ούτε με τον Παναθηναϊκό, ούτε με τον ΠΑΟΚ. Θα καταθέσουμε τα στοιχεία και τίποτα περισσότερο. Η συμμετοχή μας θα είναι τυπική και δεν θα πάρουμε, ούτε μπορούμε να πάρουμε θέση. Δεν μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε εκδίκαση χωρίς την παρουσία της ελληνικής ομοσπονδίας. Δεν έχω κάποια εκτίμηση για την τελική απόφαση και κανείς όμως δεν μπορεί να μην αποδεχτεί την απόφαση του CAS».

Για το θέμα που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος:

«Είναι ένα θέμα που διογκώθηκε κακώς. Πάντα μετά τους αγώνες ο Φερνάντο φρόντιζε μαζί με τους συνεργάτες του να βρίσκει μια πτήση πιο εύκολα για να πηγαίνουν στα σπίτια τους. Από την Βραζιλία ήθελαν να πετάξουν Λισαβόνα. Στο παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού είχε κλειστεί εισιτήριο εάν φέρναμε ισοπαλία και αν χάναμε ή αποκλειόμασταν για να έφευγαν οι τρεις Πορτογάλοι για Λισαβόνα. Το ίδιο έγινε και μετά στο Ρεσίφε. Είχε κανονίσει με το γραφείο που συνεργάζεται η ΕΠΟ ο κ. Ρικάρντο και ενημέρωσε τον κ. Σάντος πως η πτήση είναι δύο – τρεις ώρες μετά το παιχνίδι. Δεν είναι μόνο πρακτικό αλλά και θέμα ταλαιπωρίας. Εμείς πήγαμε Σάο Πάολο, περιμέναμε τρεις ώρες, μετά Φρανκφούρτη και φτάσαμε μετά την επόμενη μέρα στην Αθήνα. Μετά ο κ. Σάντος θα έπρεπε να πάρει και άλλο αεροπλάνο και να πετάξει ξανά Φρανκφούρτη και μετά Λισαβόνα. Γενικά σπάνια ο κ. Σάντος γύρισε με την ομάδα».

Για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει για τα εκκρεμή δικαστικά θέματα που εμπλέκουν και την ΕΠΟ:

«Αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπάρχει από το 2012. Εμείς όταν θα κληθούμε για τις διάφορες καταγγελίες διαφόρων θα απαντήσουμε σε όλες τις συκοφαντίες που κατά καιρούς βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από ανθρώπους που έχουν μείνει… κολλημένοι στο 2012».

Για την συνέντευξη όπου είχε δηλώσει φίλαθλος του Ολυμπιακού:

«Με ρώτησαν τι ομάδα είμαι και εγώ είπα ότι μικρός ήμουν Ολυμπιακός. Υπάρχει μια φίλαθλη προτίμηση στον καθένα. Αυτό δεν είναι ντροπή να το κρύβεις αλλά μέχρι εκεί. Άλλο το ότι είσαι μια ομάδα και άλλο το πως συμπεριφέρεσαι θεσμικά. Από εκεί και πέρα έχει κάποιος την εντύπωση πως εγώ μπορώ να επηρεάσω έναν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην πειθαρχική επιτροπή για την απόφαση του ΠΑΟΚ; Εγώ δεν τους ξέρω. Η ΕΠΟ ζητάει έναν κατάλογο από κάποιους ανθρώπους του Αρείου Πάγου και ουσιαστικά εκλέγονται στην τύχη. Με το νέο καταστατικό αυτοί θα εκλέγονται. Ποιοι είναι συνταξιούχοι, ποιοι θέλουν και μετά εκλέγονται από το διοικητικό συμβούλιο με βάση το βαθμό που έχουν».

Για το εάν θεωρεί ότι ήταν εξοντωτική η ποινή στον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ:

«Έχω εκφράσει την άποψη μου και την ξέρουν και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ. Ενόψει της εκδίκασης του CAS δεν μπορώ να την εκφράσω δημόσια, γιατί μπορεί να την χρησιμοποιήσει κάποιος στην δίκη. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ γνωρίζουν την θέση μου».

Σχετικά άρθρα