Έξι Γερμανοί στην ιδανική 11άδα

Η ημιτελική φάση περιλάμβανε παιχνίδια με αντιθέσεις. Η αναμέτρηση Βραζιλίας-Γερμανίας  είχε πανδαισία τερμάτων. Οκτώ στον αριθμό. Τέρψη και θέαμα για το φίλαθλο κοινό. Εντυπωσιακό επιθετικό πνεύμα κι απαίσιο αμυντικό. Η συνάντηση Ολλανδίας-Αργεντινής ήταν πολύ συγκρατημένη. Διαφορετικά, περίμενε κανείς την εξέλιξη του αγώνα κι άλλα εμφάνισε. Λευκή ισοπαλία, παιχνίδι που κρίθηκε στα πέναλτι, σφικτή τακτική, προσεκτική άμυνα και κάκιστη επίθεση. 

Γεγονός πλέον είναι πως στον τελικό της Κυριακής η Γερμανία θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή και μία μέρα νωρίτερα η Βραζιλία θα παρηγορηθεί με την Ολλανδία στο μικρό τελικό.

Στην τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου παίζει σημαντικό ρόλο και η πρόοδος του κάθε ποδοσφαιριστή από στάδιο σε στάδιο.

Για να δούμε τους πρωταγωνιστές των ημιτελικών. Αναμενόμενο είναι να μην υπάρχει κανένας Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, από τη στιγμή που δεν είχε έστω κι ένα τυπικό ρόλο με την απόδοση του.

 

1.ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΟΪΡΕΡ (Τερματοφύλακας – Γερμανία)

 

Τίποτα περισσότερο από ένας απλός θεατής στα πρώτα 45 λεπτά. Αλλά ακόμη κι όταν η ομάδα του πετύχαινε πέντε και έξι και επτά τέρματα, αυτός έπαιζε πολύ καλά το ρόλο του οσάκις παρουσιαζόταν ανάγκη.

Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο πραγματοποίησε σωρεία θετικών επεμβάσεων  για να κρατήσει ανέπαφο το τέρμα του. Ηγέτης της αμυντικής γραμμής. Δέχτηκε ένα γκολ προς το τέλος και στεναχωρήθηκε ιδιαίτερα.

 

2. ΦΙΛΙΠ ΛΑΜ (Δεξιός μπακ – Γερμανία)

 

Ο επιθετικός ρυθμός της Γερμανίας ήταν τόσο μεστός, που εύκολα μπορούσες να παραβλέψεις τις άλλες γραμμές της. Όμως ο Λαμ υπήρξε η εξαίρεση. Συνεχή ανεβοκατεβάσματα. Πολύτιμος αμυντικά, αλλά κι επιθετικά. Ο ηγέτης της δεξιάς πλευράς. Εκμεταλλεύθηκε τις αδυναμίες και τα κενά της Βραζιλίας και βοήθησε  τους συμπαίκτες του να έχουν εύκολο έργο. Μοίρασε ασίστ, αλλά απέδειξε πως παραμένει ακόμη σοβαρός, με αυτοπεποίθηση και στα αμυντικά καθήκοντά του.

 

3. ΡΟΝ ΦΛΑΑΡ (Κεντρικός μπακ – Ολλανδία)

Ο Ολλανδός κεντρικός αμυντικός Ρον Φλάαρ μπορεί να αστόχησε στο πρώτο πέναλτι, αλλά αυτό δεν μειώνει με τίποτα την καταπληκτική απόδοση που είχε στη διάρκεια των 120 λεπτών. Ο μεσαίος από τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Κυριάρχησε στον αέρα, έκανε σωστή διαχείριση παιχνιδιού και περιόρισε αισθητά την απόδοση του Μέσι, κλείνοντας όλες τις εισόδους προς το τέρμα του. Θετικότατη η παρουσία του, η οποία σίγησε ολόκληρη την Αργεντινή.

 

4. ΜΑΡΤΙΝ ΝΤΕΜΙΤΣΕΛΙΣ (Κεντρικός μπακ – Αργεντινή)

 

Στο άλλο άκρο του γηπέδου ο Μαρτίν Ντεμιτσέλις έπραττε το ίδιο για την Αργεντινή. Καθάριζε όλη την άμυνα, κάλυπτε τις όποιες αδυναμίες είχε ο παρτενέρ του Εσεκιέλ Γκαράι. Μία άμυνα μόνος του. Χάρη σε αυτόν η Αλμπισελέστε παρέμεινε αλώβητη αμυντικά σε ένα ακόμη παιχνίδι.

 

5. ΝΤΙΡΚ ΚΑΟΥΤ (Αριστερός μπακ – Ολλανδία)

 

Μεγάλη υπόθεση να είσαι επιθετικός σε όλη τη διάρκεια της καριέρας σου και τώρα στο τέλος της να αλλάζεις θέση και να είσαι ταυτόχρονα τόσο καλός όσο παλιά. Βέβαια οι ακραίοι αμυντικοί της Ολλανδίας στην ουσία κινούνται ως μέσοι, όμως τα καθήκοντά τους είναι περιορισμένα.

Από ένα ημίχρονο σε κάθε πλευρά απέδειξε πως διατηρεί το ωραίο αγωνιστικό ύφος , την αντοχή του. Προθυμία και ικανότητα για ταχύτατες κούρσες που θα τον έφερναν γρήγορα στην αντίπαλη περιοχή.

Έβγαινε τακτικά μπροστά, αλλά βοήθησε πολύ και την αμυντική γραμμή. Κράτησε μακριά τους Αργεντινούς ακραίους επιθετικούς.

 

6. ΤΟΜΑΣ ΜΥΛΛΕΡ (Δεξιός μέσος – Γερμανία)

 

Η καταστροφή της Βραζιλίας άρχισε μετά το δικό του πρώτο γκολ. Δεν ήταν μόνον αυτό. Είχε μία εντυπωσιακή εμφάνιση – όπως άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης – παίζοντας σε όλες τις θέσεις του κέντρου και της επίθεσης. Ο ορισμός της ομαδικότητας στο παιχνίδι του. Έχει ωριμάσει πάρα πολύ και πλέον μπορεί κάλλιστα να γίνει ο ηγέτης των «Πάντσερ». Αυτό φάνηκε  στην πάσα που πέρασε για το γκολ, που πέτυχε ο Μίροσλαβ Κλόζε.

 

7. ΧΑΒΙΕΡ ΜΑΣΤΣΕΡΑΝΟ (Αμυντικός μέσος – Αργεντινή)

 

Ο Αργεντινός αμυντικός μέσος υπήρξε σχεδόν αλάνθαστος εναντίον της Ολλανδίας. Υπερασπίστηκε με πάθος την περιοχή του, με συνέπεια κι αποφασιστικότητα. Έξοχος στην κατοχή μπάλας, σωστή διαχείριση παιχνιδιού,  άρχοντας στο κόψιμο και στο ράψιμο του παιχνιδιού. Έδινε ρυθμό και κράταγε μακριά κι εγκλωβισμένους τους Οράνιε. Δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι, συνέχισε απτόητος και μάλιστα εξουδετέρωσε πλήρως τον Άργιεν Ρόμπεν σε ορισμένες κρίσιμες φάσεις.

 

8. ΣΑΜΙ ΧΕΝΤΙΡΑ (Αμυντικός μέσος – Γερμανία)

 

Παιχνίδι-κλειδί από το Γερμανό μέσο στο πρώτο ημίχρονο εναντίον της Βραζιλίας. Με στατικούς, αργούς, νωχελικούς αντιπάλους έβρισκε την ευκαιρία να κυριαρχεί πλήρως στο χώρο δράσης του και να κάνει πολλά περισσότερα. Πέτυχε ένα γκολ, είχε μία ασίστ. Ήταν η επιθετική συμπεριφορά του. Στη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου αγωνίστηκε πιο γερά με μεγαλύτερο πάθος.

 

9. ΕΝΣΟ ΠΕΡΕΣ (Αριστερός μέσος – Αργεντινή)

 

Κάλυψε επάξια το κενό του Ντι Μαρία. Δικαίωσε τον προπονητή του, που τον εμπιστεύτηκε. Κινητικός, εύστροφος, διεισδυτικός. Δεν φάνηκε καθόλου η απουσία του Ντι Μαρία στο δημιουργικό και στον επιθετικό τομέα. Για μια ώρα παιχνιδιού ήταν ό,τι καλύτερο διέθετε στην μπροστινή γραμμή της η Αργεντινή. Κουράστηκε, αντικαταστάθηκε λίγο πριν την παράταση.

 

10. ΤΟΝΙ ΚΡΟΟΣ (Επιτελικός μέσος – Γερμανία)

 

Πολυθεσίτης, αλλά αυτή τη φορά ο ρόλος του κρυφού επιθετικού με παράλληλη οργανωτική δραστηριότητα του ταίριαξε γάντι. Τα πάντα περιστρεφόντουσαν γύρω από αυτόν. Διαχείριση παιχνιδιού τέλεια.

Ανταμοιβή του τα δύο γκολ. Θα μπορούσε και τρία. Επίσης είχε τρεις υπέροχες ασίστ. Η Γερμανία περιμένει πολλά από αυτόν για τη συνέχειά της, όχι μόνο στα γήπεδα της Βραζιλίας.

 

11. ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΚΛΟΖΕ (Κεντρικός κυνηγός – Γερμανία)

 

Ό,τι ακριβώς ήθελε το πέτυχε στο μουντιάλ αυτό. Στόχος του τα δύο γκολ για να γίνει πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στη διοργάνωση. Τα κατάφερε. Ένα γκολ στην αρχή κι ένα στον ημιτελικό. Αν αναδειχθεί πρωταθλήτρια κόσμου η Γερμανία , τότε η διεθνής ποδοσφαιρική καριέρα του θα τελειώσει με τον πιο ιδανικό τρόπο. Διαρκώς κινητικός. Έψαχνε το γκολ από την αρχή το πέτυχε, αλλά δικαίωσε τον προπονητή του Γιόακιμ Λεβ, που το χρησιμοποίησε στη βασική ενδεκάδα. Από τις λίγες φορές που η Γερμανία αποφάσισε να παίξει τόσο επιθετικά και με καθαρόαιμο κεντρικό κυνηγό.

 

Σχετικά άρθρα